|
Myrobalán versus špendlík a mirabelka
|
|
|
|
Předchozí příspěvky | < 6, 7, 8
|
|
|
|
|
|
host - 240.8 (?), 29.10.2017 8:06
Dobrý den,
v minulosti jsem úspěšně sadil nové švestky z odkopků od těch starých. Dnes, po nástupu techniky na sečení, máme vše dlouhodobě dobře udržované a tak žádné odkopky nemám. Proto jsem je vykopal u kamaráda ve starém neudržovaném sadě. Dověděl jsem se ale, že takto jsem mohl klidně nasadit i nějakou mirabelku. Prosím Vás tedy o radu, jak poznám odkopek švestky bezpečně. Pokud to vůbec lze.
Děkuji Tomáš.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Yasma - (3) - 54.82 (?), 31.12.2019 10:52
Zdravím.
Prodejci stromků prodávají špendlíky a ve finále se z 90 procent se jedná o Katalonské špendlíky podřadné jako mirabelky.
Stahuji do sadu Špendlíky z horských starousedlostí a zaniklých sadu cca 700 - 900 m.n.m. kde přežily řádění Šárky. (doplňuji že v okolní švestky zlikvidovala šárka, špendlíky stojí. V Sočasné době mám z 13 růuzných stromů materiál hledajíc ten s nejlepšími vlastnostmi. Kdysi se množily odkopky roubama i volným výsevem což se liší ve vlastnostech a zde může být u některých vyšší odolnost na šárku. Také špendlíky křížím a selektují s vybranými odrůdami ve snaze něčeho dosáhnout.
Spousta lidí razí názor že je náchylný na šárku a proto ho nechtějí. Já říkám raději špendlík s šárkou který při dostatku živin bezproblémů může fungovat, než mít mirabelku která je k ničemu.
Z jakého koli ovoce vypálím ze 100 litrů kvasu 16 litrů. Dá se krásně vůně macerovat z dobrých odrůd švestek nebo jabloní jako je Gravštýnské holovousé atd které voní, jinak je to v mnoha případech kořalka kterou si každý chvalí jako liška svůj ocas :). Co z toho že je Jadernička sladká když nemá aroma a je to zase jen chlast.
Ovšem aromatické ovoce jako je Špendlík ten pravý... je jako šafránu a proto je jedinečný.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 244.121 (?), 4.1.2020 17:49
Napsal jsem Špendlík žlutý nikoli myrobalán.Na zahradě mám 8 stromů pěti odrůd, žlutý,katalonský, valašský a u Schreibera v Rakousku jsem sehnal moravský a modrý (Brněnská slíva, známa též jako Anička).V pomolgických atlasech se dočtete totéž.Špendlík žlutý - též Špendlík obyčejný či Špendlík domácí (Haussspilling).Plody jsou malé 10-17 gramů, vždy si však zachovávají tvar pravých švestek.Úrodnost je malá až střední, padají ze sromu a nedají se skladovat.Často bývají napadány hmyzem, za deštivého počasí praskají a hnijí.Na Moravě se Špendlík dříve pěstoval téměřv každé zahradě.Plody se používaly k přímému konzumu, k výrobě výborných džemů a marmelád.Oblíbená, chutná,aromatická a velmi ceněná byla špendlíková pálenka i když výtěžnost byla nižší než z jiných slivoní.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
< 6, 7, 8
|
|
|
9 rychle rostoucích stálezelených stromů
Stálezelené stromy vytvářejí na zahradách krásné přírodní ohraničení, které lze použít místo tradičn...
Návod, jak na odplevelování při péči o trávník
Odplevelování trávníku je důležitý proces, který udržuje vaši krajinu zdravou. Když se na trávníku n...
Nejlepší rostliny pro rajčata a tipy, jak zajistit, aby se jim dařilo
Pokud uvažujete o pěstování rajčat na zahradě, měli byste zvážit pěstování doprovodných rostlin. Dop...
Závěsná velikonoční vajíčka: kreativní DIY projekt pro jarní výzdobu
Pokud hledáte velikonoční výzdobu, která je elegantní a zároveň snadno zvládnutelná jako DIY projekt...
Pěstování jahod: nejlepší tipy pro obrovskou úrodu
Vyzývám vás, abyste našli jahodu, která by chutnala stejně dobře jako ta, kterou jste si sami vypěst...
|
|
|
|