Myrobalan do jílu



Stránky: 1,  2   
host - 152.215 (?) 
26.7.2018 21:20, zobrazeno: 3416x
Mám na zahradě jednu pochu kde je pod 25cm vcelku dobré ornice dále jen voskovity jíl, bílo šedo slabě okrovity ve větší hloubce i s modrým mramorováním. Klasický jen jíl. V jeho plošném okraji již jsem jednou hloubil jámu 1x0,6 na merunku s okolní části zase v písku a všiml sem si že do tohoto jílu šli jen částečně kořeny lísky a možná i ořechu. __ Co mi do této plochy doporucite? Původně jsem do této plochy chtěl vzhledově nejlíp dát další merunku a to na myrobalanu, ale nevím, nevím. Nechci žádný neduzivec. Co myslíte byla by zde "podstatně" lepší slivoň na myrosu, nebo něco jiného. Ještě doplňuji broskve. __ Původně zde byla jabloň, ale ta byla skoro zaschla a skoro vůbec narostla. __ Nebo to nějak prohrabnout při stavbě a dát sem ty nejake broskve či něco tak méně kořenícího. Zvazte co je reálné, jestli se vám chce :-) __ Mám taky klasickou kadlatku na myrosu na kamenitém podkladu kde je ideální, vyborma, chuť švestky, ale letos také silný propad (bez červivosti) jinak velmi bohaté násady a kořeny jdou dost do široka u 70ti!! letého stromu. Možná je pod štěrkovým podložím taky "někde" hlouběji jíl. To těžko zjistit bez porušení kořenů. __ prostě chtěl bych něco co možná nejvhodnějšího do této plochy se spodinou z jen jílu. Dík a zdaretz __ K.z B.
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 123.101 (?), 27.7.2018 10:44

To je OK, já mám žlutý jíl již pod 10 cm mizerné ornice.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 207.92 (?), 13.2.2021 12:49
Takže zatím to vypadá že v tom jílu roste. 2 roky zpátky jsem na to jílový místo zasadil Hermana na myrobalánu. Při obrývání jsem nezjistil žádné zásadní kořeny do okolí, při povrchu. U vedlejší meruňky jsem udělal náhradní díru na kořeny 1,9x1,7x hloubka 1,05 m a v té vyměním hlínu za sypkou, písčito-hlinitou. Jinak není jíl jako jílovitá zemina. Rozdíl asi jako mezi plastelínou a městem na cukroví. A to už rozdíl je. K. z B.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 37.133 (?), 15.2.2021 19:58

Dobrý den,

potřeboval bych poradit jestli se bude dařit Ryngli Ontario na podnoži Ryngle zelená a Ryngli Wazonova také na stejné podnoži v mokré a jílovité půdě. Ornice má 15 cm a podní je mazlavý jíl, který je nepropustný. 

Děkuji

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 91.196 (?), 16.2.2021 9:27

Nijak zvlášť. Vždy je dobré důkladně, včas a promyšleně připravit místo výsadby, jámu. Vždyť bychom byli sami proti sobě+stromkům, kdybysme to odflákli! Takže stávající materiál velkoryse vytěžit a nahradit vhodnějším, částečně promísit s tím, co tam je teď...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 81.144 (?), 17.2.2021 9:38

Já mám na Zelené renklodě švestku Gabrovskou dva exemláře, také v jílu i když byla půda hodně vykována a vylepšena. Vytvořily se pěkné plodné korunky vhodné pro menší zahrádku. Ke sklizni je určitě potřeba žebřík, pokud chcete trhat. Bohužel zelená renkloda je náchylná na šárku, která mi strom který plodil renklody úplně zničila. Z toho důvodu ji za příliš vhodnou podnož nepovažuju.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 37.133 (?), 17.2.2021 9:46

Tak jakou byste mi poradil Renklodu, která by rostla v jílu a nebyla by náchylná na šárku.

Děkuji

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 81.144 (?), 17.2.2021 15:36

Do jílu klidně podnož myrobalán mám to vyzkoušené a to bych opravdu mohl z té hlíny točit na kruhu hrnky, ale stromy budou větší a renglody budou nastupovat později do plodnosti. Ale já neznám všechen jíl z celé republiky, tak nevím jestli u vás nění nějaký totální kačenec.  Já pěstuju Althanovu, Malvazinku, Wazonovu, Oulinskou a Ontario taky, ale teprve loni na něm byl první plod. Celkem mně dalo práci to pravé Ontario sehnat, tak doufejme, že ten první plod nebyla nějaká fotomontáž. Já jsem spokojený s Althanovou a s Malvazinkou, která nemá pravidelnou plodnost každý rok, ale pro samozásobení to není na závadu. Ty kompoty a marmelády by nebylo možno stihnout konzumovat. Se zelenou renklodou měl problém i můj soused, před vykopáním jsme ji zkusili ještě přeštěpovat na malvazinku, ale ani to nemělo žádný pořádný výsledek, i když se rouby ujaly.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10087) - 196.17 (?), 17.2.2021 12:37

Pan Mikeš13 psal něco o myroších v jílu. Jinak do jílu ZR, St.Julien, Adesoto, Wangenheim. Se šarkou vycházím celkem dobře. I Domácí švestka se to po letech naučila, i když to původně nevypadalo.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 81.144 (?), 17.2.2021 15:40

Bohužel šárka zhoršuje chutové a někdy i vizuální vlastnosti nejen u některých náchylných švestek, ale i u renklod a meruněk...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika