Mohu presadit blumu jeste ted v prosinci?



salfi - (26) - 21.13 (?) 
8.12.2018 10:08, zobrazeno: 2927x
Prosim o radu. Potrebuji presadit z jedne zahrady do druhe blumu cca 4 roky starou. Minimalne tyden tu mrznout nebude. Mohu ji jeste presadit nebo mam pockat do jara? Dekuji
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6461) - 9.135 (?), 8.12.2018 10:13

Problém by vznikl - možná - kdyby krátce po přesazaní zamrzlo a zem nestačila přilnout ke kořenům. Snad by bylo dobře zasadit "do bahna". Jinak nevidím důvod proč ne.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Jiří 1968 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1422) - 137.210 (?), 8.12.2018 11:58

Nechal by jsem to na jaro.Stromek dokonale obrýt tak aby kořenový bal zůstal kompaktní (nerozpadal se).Poškozené kořeny po okrajích balu zastřihnout, také je nutné zredukovat korunku tak aby byl vyrovnaný poměr mezi nadzemní části a kořeny.Ale i tak platí, že nejlíp se ujímají jednoleté štěpovance u starších stromků procento ujmutí klesá.Prostě "jaro je mocná čarodějka".

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.249 (?), 8.12.2018 11:53
Z hľadiska času a počasia môžete pokojne presádzať teraz (najlepšie čo najskôr). Stromy znesú veľa, ale zvládnutie presadenia im výrazne uľahčíte jeho správnou realizáciou. Snažte sa pri vykopávaní zachovať čo najväčší neporušený bal zeminy s koreňmi. Preťatiu väčších koreňov sa nevyhnete, dôležitejšie je čo najmenej poškodiť jemné vlásočnicové korienky. Optimálne je zachovať čo najviac hliny na koreňoch, celý bal je vhodné pevne zabaliť napr. do jutovej vrecoviny a takto preniesť na nové stanovisko. Celá akcia je determinovaná Vašou fyzickou zdatnosťou (vhodné je mať pomocníka/pomocníkov) ako aj vzdialenosťou oboch záhrad a možnosťami transportu. Nezabudnite na primerané zavlaženie v príjmovej jame (nesmie zostať suchá, vyhnite sa ale zbytočnému vytvoreniu bahna, oba extrémy škodia). Vhodné je aj následné skrátenie konárikov koruny presadeného stromu (najlepšie koncom zimy resp.v predjarí, ešte pred rašením). Táto redukcia koruny prispeje k vytvoreniu rovnováhy medzi ňou a redukovaným/poškodeným koreňovým systémom stromu. Musí byť ale citlivá, aby nenarušila architektoniku resp. základy už vybudovanej koruny. V čase kvitnutia sa tiež odporúča odstrániť všetky kvety (alebo kvetnú násadu drasticky zredukovať), aby sa presadený strom zbytočne nevysiľoval tvorbou plodov, ale všetku energiu investoval do znovuzakorenenia. IH
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 195.250 (?), 8.12.2018 12:14

Stromek problém nemá, ale problém má sadař pokud pro mráz je půda nezpracovatelná.

Do předvykopané jámy vhodné velikosti se dá sázet i v době mrazu, pokud má stromek kompaktní bal (např kontejner) a prostor mezi balem a jamou se vyplní temprovaným (nezmrzlým) substrátem schopným k zhutnění a utužení prolitím studenou vodou (cca 2-8°C).

Vykopávat ze zmrzlé půdy se nedá, respektive není vhodné použít tak silné prostředky, aby se dalo. Pokud tedy není zamrzlo a nebo lze mulčem zajistit, aby přes noc půda nepromrzla, je možné vykopávat.

Při skladování a manipulaci je dobré, aby okolní vzduch měl nad 2°C. Pokud tedy musíte práci přerušit z důvodu poklesu teplot, je vhodné mít připraveny ochranné materiály (pytlovina, juta, netkané geotextilie, hadry, dely, rohože, slaměnné došky,...). Při převozu pozor na ochlazení "průvanem" (tzv. pocitová teplota) a stromek mít na vozíku obalený.

SfK.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 182.227 (?), 8.12.2018 14:37

Jarní výsadba před výsadbou takto pozdní má snad jen jednu výhodu. Nebývá tak sychravo.

Obecně se dá říct (snad s výjimkou dřevin s řídkými pletivy), že od opadu listí, kdy je doba pro přesazování nejvhodnější, se každým dnem vhodnost k přesazení zmenšuje až se ke konci dubna přesazovat nedá. 

Takže přesaďte, čekat na jaro nemusíte. P

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 8.12.2018 17:15

Odpověď je jednoduchá. Jestli ten stromek musí z první zahrady pryč, přesaďte ho nyní. Jestli to nespěchá, nechte to na jaro. Práce je příjemnější, nemusíte se brodit v bahně ani rozbíjet zmrzlé hroudy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
salfi - (26) - 224.1 (?), 8.12.2018 19:08
Dekuji vam vsem za rady
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika