Lokální šarka



Stránky: 1,  2,  3   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?) 
19.6.2016 9:48, zobrazeno: 14014x

Všiml jsem si, že některé slivoně mají větvičky silně postižené PPV a vedle toho jiné, kde jsou listy zcela čisté. Nejedná se přitom o přiroubovanou citlivou odrůdu, nýbrž jednoodrůdový strom. Jako kdyby dřevina s virózou bojovala a na některých částech těla byla úspěšnější.

Šarka na Katince
Šarka na Katince
Šarka na Katince
Šarka na Katince
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 168.81 (?), 19.6.2016 10:21

Dobrý den.
Také jsem si toho před několika dny zrovna na Katince poprvé všiml. A docela mě to zamrzelo. Napadlo mě, jestli nechce jít dopryč. Ale je to i na jiných švestkách. A zvášť výrazně tam, kde víc řádily mšice. Ale výhonky z roubů šarkovité Katinky jsou ze všech nejpěknější. JG

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1994) - 224.39 (?), 19.6.2016 11:59

Něco podobného jsem zaznamenal letos u Chrudimské, která byla 17 let "čistá" - jedna větev napadená. Občas se někde vyskytne tzv. pseudošarka s podobnými příznaky.

Jinak ze vzrostlejších slivoní jsou bez projevů šarky jen Elena, Těchobuzická a Malvazinka. Z mladých je napadena zatím jen Haganta, ale roubovance těchto odrůd naroubované na virózní odkopky mají všechny výrazné příznaky. Ty samé odrůdy naroubované např. na MY, ZR nebo St. Jul. A zatím ne, ale je to zřejmě jen otázka času.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 136.89 (?), 19.6.2016 13:25

Pokud někdo není přímo milovník a sběratel švestkových odrůd, ale má jen rozsáhlý extenzivní sad pro destiláterské účely, co si myslíte:
Má význam si do budoucna takové odrůdy držet nebo je i vysazovat?

Rafael.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 168.81 (?), 19.6.2016 22:54

Pane Rafaeli, nejsem přímo milovník a sběratel švestkových odrůd, mám jen rozsáhlý extenzivní sad. Ale ne pro destiláterské účely. Pálenku bych rád, ale kdo by to sekl, hrabal a sbíral? Nejsou lidi. Chci jen mít dost blum a švestek od půlky července do začátku listopadu.
Určitě se tu švestkoviny vysazují nejmíň tisíc let a pravděpodobně mnohem déle. Že by náhle pozbyly smysl? Možné to je, pokrok nejde zastavit, ale já zas nejsem tak flexibilní.
Bóže, strakaté lupení, červené pupínky hálčivců, zkrouceniny mšic a svilušek, sem tam houba a suchá větev, aťsi. Hlavně když je dost dobrého ovoce. wink JG

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1406) - 179.2 (?), 19.6.2016 20:46

Pseudo šarka je zajimavý výraz.Takové to polovičaté napadení, kdy je npř.celá větev silně poškozená maskovanými listy, a jiné větve jsou czela čisté vyskytuje docela hojně.Byl bych jen rád, kdyby se jednalo "jen" o výživový deficit.Tyto nejasnosti vyřeší jedině test PPV pro malopěstitele.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1994) - 26.158 (?), 19.6.2016 21:21

Pseudošarka je víceméně oficiální termín - chorobu způsobuje jiný vir.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
P.Z. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (717) - 245.7 (?), 19.6.2016 16:44

Aj ked su ostatne listy ciste tak si myslim ze cely strom je napadnuty ppv, len vizualne prejavy su na niektorych konaroch silnejsie.

V skolke kde pracujem tak niekedy koncom jula prichadzaju pracovnici kontrolneho uradu a z kôstkovin odoberaju po jednom liste z nahodne vybratych stromcekov, kde kazdy list je potom osobne zabaleny a stromcek dostane vysacku. Samozrejme ani na jednom stromceku nie su vizualne prejavy na listoch, no bezne sa stava ze nasledne, pridu pracovnici ustavu a stromceky oznacia na vyklcovanie + plus odoberu nove vzorky z odrod kde bola zistena.

Zahadou je ako sa tam dostala, podpniky mame vsetky vf, material na ockovanie sa odobera takisto z vf matecnic, dezinfekcia naradia je samozrejmost, a nasledne po vyraseni, sa proti savym a zravym skodcom osetruje priblizne azdych 7 dni.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Daník - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (789) - 73.186 (?), 22.6.2016 11:41

Pěstujeme slivoně, Blažek, Kneifl: "Při silném napadení stromu se často projevuje nesystémové rozšíření viru v rostlině, kde může být část větviček zcela bez příznaků... někdy se může choroba dostat do latentního stavu, kdy je zjistitelná jen serologickým testem..symptomy se zpravidla projeví po silném zmlayovacím řezu... důležité je včasné vyklučení, tam, kde se nemocné stromy nechaly došlo během několika let k zamoření celé výsadby. Stromy na méně vzrůstných podnožích jsou často méně infikovány..atd."

Osobně nevím, co si se šarkou počnu. V Beskydech jsem před 10 lety musel vykácet švestky všechny - rodily jen pár posledních krabatých švestek. S domem na ostravsku jsem získal zahradu se švestkou bez příznaků, která rodila půldruhé bečky zdravých plodů. Byla neudržovaná, tak jsem ji proklestil, přihnojil... a za 3 roky měla tak těžkou šarku, že musela jít do kamen. Mezitím se šarka rozjela za plotem u sousedů. Vysadil jsem 3 mladé švestky a letos 3.rokem má Stanley část větví úplně flekatou a Gabrovská zašla asi na P. syringae. Jojo nechci kvůli negativním recenzím. Nevím, jestli má to pěstění perspektivu, když sotva strom začne plodit, už má příznaky PPV.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
hugovotr - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (627) - 146.186 (?), 7.7.2016 8:38

Pokud se mi šárka projeví na části stromu, mám ho raději co nejdřív zlikvidovat s ohledem na okolní stromy, na kterých zatím žádné příznaky nejsou? Nebo je to jedno, protože vir už je rozšířen po celém sadu a prostě se teď u jednoho stromu z nějakého důvodu projevil?

Konkrétně napadená Valjevka (jeden stromek ze tří), v okolí bez příznaků několik tolerantních slivoní, citlivý špendlík a meruňky VP.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika