Letošní jaro - vyhlídky



host - 43.70 (?)
19.5.2012 6:58

Nám se ty mrazíky zatím vyhýbají, včera jen - 1,5°. Valašsko 450 m n.m.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Stránky: 1,  2   
host - 21.1 (?), 10.5.2012 11:26, zobrazeno: 7436x

Dobrý den,

mám dotaz, letošní jaro je zajímavé, v březnu skoro 30, pak zase mrazy, nyní vše po odkvětu, mám obalené švestky, hrušky, višně, jablka atd. Z hrůzou jsem zjistil, že příští týden má být opět jeden super den, kdy má mrznout. Že by jako loni? Jeden den a celý rok v čudu? Je mi z toho zle. Ještě v úterý jsem stříkal ringle proti pilatce a mazal kmeny proti mravencům a že by zase kvůli jednomu dni nebylo nic??? Kolik podle Vás mrazu vydrží malé plůdky??? Co dělat?

Martin

Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 10.5.2012 22:59

Jsem ve stejném rozpoložení jako Vy.  Loni mi květnový mráz zničil úrodu prakticky všech druhů ovoce. Nevím, kolik stupňů snesou mladé plůdky, mezi ovocnými druhy jsou také rozdíly.

V metodice ochrany sadů a vinic se např. uvádí, že aplikace Wuxalu Ascofol 2 dny před očekávanými mrazy snižuje citlivost k mrazům o 2-3°C. Ale osobně s tím žádnou zkušenost nemám. Pro malospotřebitele asi nebude ani balení. Zvýšení mrazuvzdornosti po aplikaci tohoto hnojiva je udajně dáno obsahem výtažku z mořských řas a obsahuje také stopové prvky B, Mn,Zn.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 78.10 (?), 11.5.2012 9:33

Nechci být přílišný optimista, ale nevěřím že se bude opakovat situace z loňska. To byla 50 letá anomálie. Je pravda že ani loni jsem nevěřil že nůže v květnu přijít mráz ve dvou metrech. Nicméně vidím jisté odlišnosti, ta první je, že letos by to mělo být o týden později než loni, což dělá své- země má v so¨bě více absorbovaného tepla a značně může mírnit výkyvy. Druhá věc potom je, že loni předpovídali tuším mínus 1 až mínus 5, tedy mráz na celém ůzemí a letos plus 3 - mínus 1. Tedy mráz ve dvou metrch jen někde. Osobně to vidím u nás tak na ty plus 2 - 3 s nějakým přízemním mrazíkem, který ale ovoci neuškodí. prostě klasičtí 3 zmrzlí, kteří zničí třeba vysazená rajčata (mám je zatím doma), ale jinak by neměl způsobit velké škody. Ale mohu se samozřejmě mýlit.

          Ondra

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 21.1 (?), 18.5.2012 14:14

Ondro, vyhřáta země dělá hodně, ale je to furt málo. 18.5. ve dvou metrech nad zemí -2 C, 230 m nad mořem! Před týdnem páteční ráno +20, přírodo jdi do haj...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
konvalinka - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1285) - 143.17 (?), 18.5.2012 15:01

No, tak milý Ondro... my teda jsme v pr...angry Všechno zmrzlo: brambory, kukuřice - černé, plody na stromech - třešně, ryngle, jablka, švestky - zmrzlé. 3/4 zahrady: stromy, keře, květiny - zmrzlé-černé... Manžel byl na mrtvici, já na kytkách sečtu škody až uvidím, jestli se alespoň něco z toho vzpamatovalo, opučelo. Jednou za 50let??? To sotva...sad tady ne, že - jak píše pán přede mnou:,,přírodo jdi do hajzlu" - ale ona se tam řítí a nikdo s tím nic nedělá!!! Většina tady nadává ne ekoteroristy, ale nikdo jiný pro přírodu nic nedělá. Všechno se tu dělá jen v rámci prospěchu: ať už jednotlivce, či celých skupin. Už to není pod heslem,,poručíme větru-dešti" ale prachy jsou teďka to zaklínadlo! Vyrubou se všechny staré mohutné stromy pod záminkou: mohly by na někoho spadnout, na něco spadnout, někdo do nich u silnice narazí... jenže důvody jsou jiné a byla bych ráda, kdyby to docvaklo i ostatním: dřevem se dá topit, dřevo se dá dál prodat a pak také: dostaneme na nové aleje dotace z Unie (těm co rozhodují samozřejmě něco kápne bokem) spřátelené zahradnické firmy to vysadí - jednou, dvakrát, třikrát -  protože nakoupili za ten nerozkradený zbytek peněz ubožátka, která většinou poschla... a také nějak nikdo už nemá zájem, se o to dál starat, protože prachy už z toho nekápnou. To se týká i úžasných veleděl na ochranu před povodněma, které změnily ráz krajiny a hospodaření s vodou. Jenže tady taky byly ty,,natažené ruce" A že u nás, na východní Moravě už skoro rok nepršelo??V zimě nebyl sníh? No, moji 90 letí dědoušci vždycky říkali:,,hora přitahuje vodu" (rozuměj les) Ale on už tady skoro žádný není... tam ty Karpaty...Studánky vyschly, potůčky netečou už víc jak rok. Ovšem jsem asi jediná, koho to tu zajímá...A až se tu rozprostře druhá ,,Sahara"  -  už nebude řešenísad

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10093) - 70.240 (?), 18.5.2012 21:48

I když asi prožíváte velkou naštvanost nad rozmarem počasí, chci Vás alespoň trochu potěšit a pochválit Vás za moc pěkný příspěvek, který jste napsala. Jak je vidět, tak ten kdo píše kriticky si od druhých žádné ovace nevyslouží, ale já vaši všímavost oceňuji. S pozdravem PzP 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 18.5.2012 22:49

Paní Konvalinka to napsala od srdce. A i já jí dávám za pravdu.

Také  jsem věřil, že lońská katastrofa se nemůže hned tak opakovat. A ejhle! Na sčítání škod je ještě brzy, ale u nás určitě budou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 43.70 (?), 19.5.2012 6:58

Nám se ty mrazíky zatím vyhýbají, včera jen - 1,5°. Valašsko 450 m n.m.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 249.198 (?), 19.5.2012 10:32

Taky mám zahradu na Valšsku a zmrzlo všechno a tak jak nepamatuji. Dříve když to zmrzlo, tak v květu nebo před nebo těsně po ale teď už zmrzly plody. Nicméně je dobré poznamenat, že se snažíme pěstovat na Valašsku to co se před 100 lety tady vůbec nikdo neopovážil zasadit nebo zasít.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 102.7 (?), 19.5.2012 11:23

Mám stejné pocity jako Rony. Mnohokrát přišly mrazy do květu - úroda pak bídná, ale stihly sem tam vykvést ještě nerozvitá zapomenutá poupata a něco bylo. Všechny ty kalamity typu mšice, slimáci, monilie, kadeřavost, obaleči vezmou část a něco nechají. Stačilo však Jedno mrazivé ráno a všechny peckoviny jsou v tahu. Zmrzly dokonce i angrešty a josta,  ztráty na jablkách snad budou jen částečné. Přitom násada slivoní slibovala mimořádnou úrodu a myslel jsem si, že už jsme za vodou

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů10:55
Nářadí pro průklest vysokých stromů9:50
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika