Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Slivoně > Jaký je správný termín řezu peckovin?

Jaký je správný termín řezu peckovin?


EL Edgar (58) - xxx.xxx.212.73 (?)
10.3.2019 21:09

Zvláštna technika rezu broskýň... hmindecision

Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty

Jaký je správný termín řezu peckovin?


vyslouzil (17132) - xxx.xxx.236.1 (?)
9.3.2019 14:14, počet návštěv: 1913
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

 V březnovém Zahrádkáři píše Ing. Tomáš Nečas na srtraně17:
Ideální období pro udržovací řez slivoní je před začátkem rašení... Při pozdním jarním řezu po začátku rašení resp. v období proudící mízy dochází k tvorbě klejotoku...
O kus dál píše:
V březnu nastává ideální termín pro udržovací řez meruněk Vhodný počátek řezu je před naléváním pupenů...

Co tomu říkáte - jsou to trochu hozené vidle do tradičních pravd, že peckoviny lépe snášejí řez v míze, v květu či zazelena. Je to pravda nebo ne?
    Po 40 letech zkušeností s řezem peckovin mohu konstatovat toto:
Na jedné straně s Ing. Nečasem souhlasím. Udržovací i zmlazovací řez peckovin - v mém případě slivoní - provádím když je na to čas, tedy někdy již od února. Stromům to nijak nevadí. Na druhé straně trochu nesouhlasím - řez v květu, za mízy se viditelně lépe a hlavně rychleji hojí (bodejť by ne, hojivá pletiva rostou jen za vegetace). Klejotok bývá častěji následkem mrazu, podmáčení, asfyxie, úžehu. Pokud jsem přece jen nějaký klejotok pozoroval, tak možná víc po předjarním řezu.
   K řezu meruněk se moc vyjadřovat nechci, nezahradničím v meruňkové oblasti. Nicméně dřív než v květu bych se řezat meruňky a broskvoně bál. Stejně tak bych si netroufnul odříznout naostro očkovanec tak, jak je vyobrazeno na fotce

Připojit reakci   
   

Jaký je správný termín řezu peckovin?


Ivan Hlavatý (4041) - xxx.xxx.234.79 (?)
9.3.2019 18:53
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Tiež som sa pri čítaní posledného čísla Z. nad odporúčaním ing.Nečasa pozastavil. Ja by som vetu ohľadom rezu kôstkovín formuloval takto: "Ideálny termín pre ich výchovný a udržiavací rez je taký, ktorý stromom neublíži". Pretože rez je - o tom niet pochýb - vážny zásah do rastlinného organizmu. Môže stromu pomôcť, ale mu aj ublížiť. Moje skúsenosti a postupy: Slivkoviny bežne režem - najmä z časových dôvodov - pred vypučaním (väčinou v marci, občas už koncom februára), glejotok nebýva, rany sa hoja dobre. Marhule režem až v čase vegetácie (apríl-máj), ak stihnem tak aj krátko po zbere úrody, kedy spravím gro rezu, ktorý potom už len podľa potreby doladím nasledujúcu jar. Šittov rez je otázkou júna, ale to je už iná téma. Podobne postupujem aj v prípade čerešní a višní - teda rez v čase vegetácie na jar, ak stihnem tak po zbere úrody. Broskyne zásadne režem v čase kvetu, tiež niekedy po zbere úrody (podľa odrody). Pri veľmi skorom reze (február-marec) v minulosti som pozoroval občasný glejotok najmä pri višniach a čerešniach, preto som tento termín (s výnimkou sliviek) opustil. Na záver treba pripomenúť, že ide o skúsenosti limitované mojou záhradou, mojou osobou a predovšetkým polohou teplej rovinatej nížiny. IH
Připojit reakci
      

Jaký je správný termín řezu peckovin?


vyslouzil (17132) - xxx.xxx.236.1 (?)
9.3.2019 19:07
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Názorů je mnoho. Toto se píše na webu nasezahrada.com:

Optimální jsou únorové dny, kdy už nemrzne. Řezat by se měly především jádroviny. Optimálně tedy jabloně a hrušně. S peckovinami se vyplatí počkat až do dubna. Jsou totiž mnohem náchylnější k případnému napadení některou z houbovitých chorob. Jádroviny bez potíží zimní i předjarní řez dokážou snést...

Tak si vyberte...

Připojit reakci
         

Jaký je správný termín řezu peckovin?


Petr z Pardubic (6676) - xxx.xxx.70.240 (?)
9.3.2019 20:02
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

U mě slivoně a meruňky snášejí řez bez problémů v jakoukoliv dobu. Klejotok prakticky neznají. Z broskvoněmi je to mnohem horší. Mimo vegetační dobu to už vůbec nezkouším, ale problém bude jinde. 

Připojit reakci
            

Jaký je správný termín řezu peckovin?


Marek-TT (542) - xxx.xxx.235.1 (?)
10.3.2019 20:57
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

A prof. Hričovský zase tvrdí, že kôstkoviny režeme v lete, resp. po zbere úrody. Ja osobne režem slivky, marhule a broskyne koncom leta (august, zač. septembra). Na jar robím iba dolaďovací rez, ktorý v prípade marhúľ a sliviek na termíne nejak zvlášť nezáleží. U broskýň je to horšie, tie sú na glejotok oveľa viac citlivé.

Připojit reakci
               

Jaký je správný termín řezu peckovin?


EL Edgar (58) - xxx.xxx.212.73 (?)
10.3.2019 21:09
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zvláštna technika rezu broskýň... hmindecision

Připojit reakci
                  

Jaký je správný termín řezu peckovin?


host - xxx.xxx.100.100 (?)
11.4.2019 7:56
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já jsem se naučil řezat meruňky a broskvoně v době květu, podle pana Urbánka ze Židlochovic a nemužu si nanic stěžovat.

Připojit reakci
                     

Jaký je správný termín řezu peckovin?


ITBrno (3) - xxx.xxx.100.100 (?)
11.4.2019 11:04
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

ještě bych dodal, že videa pana Urbánka jsou velice naučná a pro laika krásně vysvětleno všechno. 

Zkrátka značka ideál :-) 

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Určenie odrody 515.7.2019343
Herman 3715.7.20195114
Topfirst714.7.20195340
Ruth Gerstetter 2814.7.201913179
Gauota 714.7.20195477
Obilnaja, Zurna (žurna) kdo máte zkušenosti?1714.7.20194392
Airlayerying 1912.7.20195373
Sandra Dofi 312.7.2019166
Toto ale neni sarka? 510.7.2019411
Obaleč švestkový 2019 1810.7.20192371
Azura 149.7.20195342
Pilatka svestkova 33.7.2019307
Extrémne teplo spálilo ovocie 32.7.2019417
Švestka kvete, poté žloutnou plůdky, opadají 142.7.20193637
špendlíky2382.7.2019266201
Výška stromů91.7.20192047
Napadena svestka 230.6.2019298
Strupy na plodech 229.6.2019218
Topend 2627.6.201914265
Bílá plíseň v půdě 727.6.20195598
Oskeruše2226.6.201911530
TopTaste?18925.6.2019179957
Mšice na švestkách a rynglích postřik3624.6.20194219
Slivoň Stanley 524.6.2019574
Oranžová potvora na švestce 422.6.2019613
Očkování8021.6.201926726
Trhliny - nekrózy na letorostech. Příčina? 321.6.2019413
Proliferace a metlovitost výhonů na slivoni 617.6.2019694
Slivoň213.6.2019265
Přehuštění koruny1013.6.20191156
Švestka, choroba plodů 912.6.2019981
Choroba švestky1111.6.20191366
Postřik proti puchrovitosti 2019510.6.20191290
Slivka "Althana"46.6.2019678
Usychající konce větví u slivoně 33.6.2019642
Odrůda Montfortská131.5.2019175
Ringlota zelena-rada 330.5.2019653
Nerezana slivka 930.5.20191108
Mirabelka - kedy strihat 529.5.2019691
Kolko vydrzi slivka? 427.5.2019738
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Fórum pro chovatele - domácí miláčci, psi, drůbež, králíci, včely, krmiva, pelíšky
Chov pstruhov11.7.2019
Chov pstruhov11.7.2019
Chov pstruhov11.7.2019
Vápenka u slepic9.7.2019
Chov pstruhov9.7.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů