Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Kontakty   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Slivoně > Jaký je správný termín řezu peckovin?

Jaký je správný termín řezu peckovin?


EL Edgar (72) - xxx.xxx.212.73 (?)
10.3.2019 21:09

Zvláštna technika rezu broskýň... hmindecision

Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty

Jaký je správný termín řezu peckovin?


vyslouzil (17342) - xxx.xxx.236.1 (?)
9.3.2019 14:14, počet návštěv: 2238
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

 V březnovém Zahrádkáři píše Ing. Tomáš Nečas na srtraně17:
Ideální období pro udržovací řez slivoní je před začátkem rašení... Při pozdním jarním řezu po začátku rašení resp. v období proudící mízy dochází k tvorbě klejotoku...
O kus dál píše:
V březnu nastává ideální termín pro udržovací řez meruněk Vhodný počátek řezu je před naléváním pupenů...

Co tomu říkáte - jsou to trochu hozené vidle do tradičních pravd, že peckoviny lépe snášejí řez v míze, v květu či zazelena. Je to pravda nebo ne?
    Po 40 letech zkušeností s řezem peckovin mohu konstatovat toto:
Na jedné straně s Ing. Nečasem souhlasím. Udržovací i zmlazovací řez peckovin - v mém případě slivoní - provádím když je na to čas, tedy někdy již od února. Stromům to nijak nevadí. Na druhé straně trochu nesouhlasím - řez v květu, za mízy se viditelně lépe a hlavně rychleji hojí (bodejť by ne, hojivá pletiva rostou jen za vegetace). Klejotok bývá častěji následkem mrazu, podmáčení, asfyxie, úžehu. Pokud jsem přece jen nějaký klejotok pozoroval, tak možná víc po předjarním řezu.
   K řezu meruněk se moc vyjadřovat nechci, nezahradničím v meruňkové oblasti. Nicméně dřív než v květu bych se řezat meruňky a broskvoně bál. Stejně tak bych si netroufnul odříznout naostro očkovanec tak, jak je vyobrazeno na fotce

Připojit reakci   
   

Jaký je správný termín řezu peckovin?


Ivan Hlavatý (4294) - xxx.xxx.234.79 (?)
9.3.2019 18:53
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Tiež som sa pri čítaní posledného čísla Z. nad odporúčaním ing.Nečasa pozastavil. Ja by som vetu ohľadom rezu kôstkovín formuloval takto: "Ideálny termín pre ich výchovný a udržiavací rez je taký, ktorý stromom neublíži". Pretože rez je - o tom niet pochýb - vážny zásah do rastlinného organizmu. Môže stromu pomôcť, ale mu aj ublížiť. Moje skúsenosti a postupy: Slivkoviny bežne režem - najmä z časových dôvodov - pred vypučaním (väčinou v marci, občas už koncom februára), glejotok nebýva, rany sa hoja dobre. Marhule režem až v čase vegetácie (apríl-máj), ak stihnem tak aj krátko po zbere úrody, kedy spravím gro rezu, ktorý potom už len podľa potreby doladím nasledujúcu jar. Šittov rez je otázkou júna, ale to je už iná téma. Podobne postupujem aj v prípade čerešní a višní - teda rez v čase vegetácie na jar, ak stihnem tak po zbere úrody. Broskyne zásadne režem v čase kvetu, tiež niekedy po zbere úrody (podľa odrody). Pri veľmi skorom reze (február-marec) v minulosti som pozoroval občasný glejotok najmä pri višniach a čerešniach, preto som tento termín (s výnimkou sliviek) opustil. Na záver treba pripomenúť, že ide o skúsenosti limitované mojou záhradou, mojou osobou a predovšetkým polohou teplej rovinatej nížiny. IH
Připojit reakci
      

Jaký je správný termín řezu peckovin?


vyslouzil (17342) - xxx.xxx.236.1 (?)
9.3.2019 19:07
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Názorů je mnoho. Toto se píše na webu nasezahrada.com:

Optimální jsou únorové dny, kdy už nemrzne. Řezat by se měly především jádroviny. Optimálně tedy jabloně a hrušně. S peckovinami se vyplatí počkat až do dubna. Jsou totiž mnohem náchylnější k případnému napadení některou z houbovitých chorob. Jádroviny bez potíží zimní i předjarní řez dokážou snést...

Tak si vyberte...

Připojit reakci
         

Jaký je správný termín řezu peckovin?


Petr z Pardubic (6775) - xxx.xxx.70.240 (?)
9.3.2019 20:02
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

U mě slivoně a meruňky snášejí řez bez problémů v jakoukoliv dobu. Klejotok prakticky neznají. Z broskvoněmi je to mnohem horší. Mimo vegetační dobu to už vůbec nezkouším, ale problém bude jinde. 

Připojit reakci
            

Jaký je správný termín řezu peckovin?


Marek-TT (642) - xxx.xxx.235.1 (?)
10.3.2019 20:57
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

A prof. Hričovský zase tvrdí, že kôstkoviny režeme v lete, resp. po zbere úrody. Ja osobne režem slivky, marhule a broskyne koncom leta (august, zač. septembra). Na jar robím iba dolaďovací rez, ktorý v prípade marhúľ a sliviek na termíne nejak zvlášť nezáleží. U broskýň je to horšie, tie sú na glejotok oveľa viac citlivé.

Připojit reakci
               

Jaký je správný termín řezu peckovin?


EL Edgar (72) - xxx.xxx.212.73 (?)
10.3.2019 21:09
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zvláštna technika rezu broskýň... hmindecision

Připojit reakci
                  

Jaký je správný termín řezu peckovin?


host - xxx.xxx.100.100 (?)
11.4.2019 7:56
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já jsem se naučil řezat meruňky a broskvoně v době květu, podle pana Urbánka ze Židlochovic a nemužu si nanic stěžovat.

Připojit reakci
                     

Jaký je správný termín řezu peckovin?


ITBrno (3) - xxx.xxx.100.100 (?)
11.4.2019 11:04
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

ještě bych dodal, že videa pana Urbánka jsou velice naučná a pro laika krásně vysvětleno všechno. 

Zkrátka značka ideál :-) 

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Presenta 8917.10.201952363
Jofela 10817.10.201943280
Joganta nr.71843114.10.201916065
Slivoň do vyšší polohy4412.10.20199025
Švestka Topfive3312.10.201911066
Wangenheim podpnik119.10.20191464
Plodový myrobalán389.10.201960173
Dušičková - legenda nebo skutečnost356.10.201918451
Falešný Dapple Dandy 256.10.20197969
Vision46.10.2019821
Azura 225.10.20196671
Toptaste2383.10.2019138011
Slivoň Haganta 682.10.201955644
Švestka Jojo 872.10.201998732
Topend 292.10.201915942
Dolanka 141.10.20196872
Zelená ringlota 1630.9.201921968
Harbella 930.9.20195136
Haroma3230.9.201912378
Tophit 3430.9.201922223
Obaleč švestkový 2019 2429.9.20194195
Podnož Zelená ryngle1225.9.201911548
Jaký druh švestky na slivovici?18325.9.2019343717
Slivoň Diabola922.9.20192105
Cukernatost slivoní3719.9.20198660
Rez slivky319.9.2019499
Klony Durancie217.9.2019724
Určenie odrody 1217.9.20191784
odrůda Katinka2417.9.201918590
Slivky na destilat817.9.20191171
Koromila - velmi skory velkoplody myrobalan dozrievajuci pred Burlatom?717.9.20193330
Plíseň na "dece" kvasu? 213.9.2019502
Těchobuzická 2112.9.20195905
Moniliová hniloba2011.9.201913220
TopTaste?19911.9.2019187482
Vysádzanie slivky28.9.2019403
Výška stromů107.9.20192801
Nemoc švesty 52.9.20191061
Chřadnoucí švestka - co s ní? 431.8.2019856
Hanita1728.8.201913679
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Fórum pro chovatele - domácí miláčci, psi, drůbež, králíci, včely, krmiva, pelíšky
Co mi žere slepice11:43
Co mi žere slepice17.10.2019
Chov pstruhov17.10.2019
Roční kohout padá do sedu, nohy ho neunesou17.10.2019
Chov pstruhov14.10.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů