Jaký druh švestky na slivovici?



vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 67.66 (?)
15.2.2018 12:32

Durancie je na pálení nedostižná - ale není k jídlu. Domácí je univerzální a nejlepší - ale trpí PPV. Toptaste je hodně sladká - ale aroma pálenky (údajně) nedosahuje těch nejlepších.  Je to o kompromisech - a prioritách.
   Švestky se sklízejí 4 měsíce, ale nejsou dlouho skladovatelné. Chcete-li mít čerstvé ovoce celou sezónu, musíte mít víc odrůd. Jenže kvas se nejlépe zakládá najednou v co největším objemu. Takže ideálně z jedné odrůdy nebo ze současně zrajících. Tím riskujeme, že v některém roce, kdy se odrůdě nedaří, nebude ovoce žádné a taky po zbytek sezóny jste bez čerstvého. Odrůda, kterou můžete jíst od července do října a naráz z ní připravíte nejlepší kvas, neexistuje.
    Určitě víc švestek skončí v sudu než v žaludku, stejně tak víc jablek zmoštujeme než sníme. Přesto však beru jako prioritu ovoce k přímému konzumu. Sušení, vaření, pálení a lisování pak jako zpracování přebytků. Ale každý to má jinak, znám rodinu, kde si nesměli utrhnout a sníst švestku, protože stále neměli minimální objem požadovaný palírnou...

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  <  16,  17,  18,  19   
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 67.66 (?), 15.2.2018 12:32

Durancie je na pálení nedostižná - ale není k jídlu. Domácí je univerzální a nejlepší - ale trpí PPV. Toptaste je hodně sladká - ale aroma pálenky (údajně) nedosahuje těch nejlepších.  Je to o kompromisech - a prioritách.
   Švestky se sklízejí 4 měsíce, ale nejsou dlouho skladovatelné. Chcete-li mít čerstvé ovoce celou sezónu, musíte mít víc odrůd. Jenže kvas se nejlépe zakládá najednou v co největším objemu. Takže ideálně z jedné odrůdy nebo ze současně zrajících. Tím riskujeme, že v některém roce, kdy se odrůdě nedaří, nebude ovoce žádné a taky po zbytek sezóny jste bez čerstvého. Odrůda, kterou můžete jíst od července do října a naráz z ní připravíte nejlepší kvas, neexistuje.
    Určitě víc švestek skončí v sudu než v žaludku, stejně tak víc jablek zmoštujeme než sníme. Přesto však beru jako prioritu ovoce k přímému konzumu. Sušení, vaření, pálení a lisování pak jako zpracování přebytků. Ale každý to má jinak, znám rodinu, kde si nesměli utrhnout a sníst švestku, protože stále neměli minimální objem požadovaný palírnou...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 51.173 (?), 27.10.2023 11:14

Jen bych jen dodatečně po 5 letech poznamenal, že mít malou zahradu, kde se vejde jen málo stromů, preferoval bych taky švestky pro přímý konzum zasázením po odrůdě, co by plodila zhruba co 2- 3 týdny.  Získání kvasu bych řešil kvašením v malých nádobách, které se dají snadno uzavřít. Dnes se již takové třeba plastové nádoby 10 - 20 litrů dají běžně koupit. Těsný uzávěr, pokud se o to člověk stará, může nahradit kvasnou zátku. V době intenzívního kvašení se nechá jako pootevřený a netěsný, aby při mírně zvýšeném tlaku vypouštěl CO2, jakmile začne kvašení ustávat, nádoba se uzavře a uloží třeba v létě do chladného sklepa. Určitý přetlak CO2, který nádoba vydrží, je žádoucí, protože v chladu svých cemickým vlivem zastavuje kvašení. A když přetlak bude příliš velký, nádba se přes pootevřený uzávěr odfoukne.

Dneska je minimální objem kvasu do pálenice kolem 50 - 70 litrů a tolik se dost snadno postupně sebere i na malé zahradě s pár ovocnými stromy. Pálenka sice bude horší než z klasiky - najednou naplněným sudem z více stromů na podzim uzrálých švestek, ale při dobrém ošetřování kvasuo moc horší nebude a i tak bude dobře pitelná.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.221 (?), 15.2.2018 20:19
Vírus šárky (plum pox virus - PPV) je tým limitujúcim faktorom, ktorý radikálne ovplyvňuje rozhodovanie tak hoby-záhradkárov, ako i veľkopestovateľov akú odrodu vysadiť. Ak by tejto pliagy nebolo, vystačili by sme si s doteraz neprekonanou Domácou veľkoplodou (Bystrickou) slivkou. Šárka ale mení situáciu, keďže Domáca je na šárku mimoriadne citlivá a regióny bez kontaminácie stromov PPV už takmer neexistujú... Vyriešenie problému PPV by bolo (možno trochu preháňam, ale ak tak naozaj len trochu) hodné Nobelovej ceny. IH


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 234.165 (?), 15.2.2018 20:33

zatim se nikdo neozval krom vas

Ozvali sa vám v téme: AKÉ ODRODY JABLONÍ. Treba čítať.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
krekaříček - (36) - 179.2 (?), 3.6.2018 11:40

Dobrý den.

Chtěl bych se zeptat pana Stanislawa na postup zakládání kvasu při tak obrovské výtěžnosti by tak cukernatý kvas asi ani úplně neprokvasil. Jestli to není tajné laughtak by mě zajímalo jak jste postupoval. Děkuji za odpověd.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 191.49 (?), 17.11.2020 6:36

Diskuze je sice už 8 let stará, ale mám přece jen jeden začátečnický dotaz k tomu článku o Jelšovciach. Oni opravdu zasadili jen pecky a 10 let čekali než jim vyrostou stromky a začnou rodit? Děkuju všem za info ohledně sadění stromů -hlavně slivoní - z pecek.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
sadhu - (10) - 99.2 (?), 14.11.2020 17:43

Dneska jsem dovezl odkopek švestky domaci nema sarku kontrolovano švestka domaci je Mercedes mezi švestkami a proto razim tuto cestu mam i starsi stromy palenka uzasna.Tak za me jedine Domaci a Durancie.Nebo špendlik zluty.Ale i Mirabelka nancyska.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 81.144 (?), 9.2.2022 13:41
Po letošní ochutnávce jojovice mně nezbyde nic jiného než abych si Jojo do budoucna rozmnožil. Mám ho pokusně zaštěpované na myrobalánu a tolik na něm neplodí a nedělá takové velké trsy jako na WaxWa, na té jsem ho před lety koupil několik stromků přímo ze školky. Na Jojo, Toptaste a Hanitě jsem nepozoroval příznaky šárky na listech. Durancie také rády plesnivějí a jaká je z nich slivovice, ovšem pokud tam ty napadené nedáte. Pokud je můj komentář zdvojený, omlouvám se za spam, při prvním komentování upadl internet...
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
<  16,  17,  18,  19   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika