|
Jaký druh švestky na slivovici?
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18311) - 67.66 (?) 15.2.2018 12:32
Durancie je na pálení nedostižná - ale není k jídlu. Domácí je univerzální a nejlepší - ale trpí PPV. Toptaste je hodně sladká - ale aroma pálenky (údajně) nedosahuje těch nejlepších. Je to o kompromisech - a prioritách.
Švestky se sklízejí 4 měsíce, ale nejsou dlouho skladovatelné. Chcete-li mít čerstvé ovoce celou sezónu, musíte mít víc odrůd. Jenže kvas se nejlépe zakládá najednou v co největším objemu. Takže ideálně z jedné odrůdy nebo ze současně zrajících. Tím riskujeme, že v některém roce, kdy se odrůdě nedaří, nebude ovoce žádné a taky po zbytek sezóny jste bez čerstvého. Odrůda, kterou můžete jíst od července do října a naráz z ní připravíte nejlepší kvas, neexistuje.
Určitě víc švestek skončí v sudu než v žaludku, stejně tak víc jablek zmoštujeme než sníme. Přesto však beru jako prioritu ovoce k přímému konzumu. Sušení, vaření, pálení a lisování pak jako zpracování přebytků. Ale každý to má jinak, znám rodinu, kde si nesměli utrhnout a sníst švestku, protože stále neměli minimální objem požadovaný palírnou...
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
Předchozí příspěvky | < 16, 17, 18, 19
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18311) - 67.66 (?), 15.2.2018 12:32
Durancie je na pálení nedostižná - ale není k jídlu. Domácí je univerzální a nejlepší - ale trpí PPV. Toptaste je hodně sladká - ale aroma pálenky (údajně) nedosahuje těch nejlepších. Je to o kompromisech - a prioritách.
Švestky se sklízejí 4 měsíce, ale nejsou dlouho skladovatelné. Chcete-li mít čerstvé ovoce celou sezónu, musíte mít víc odrůd. Jenže kvas se nejlépe zakládá najednou v co největším objemu. Takže ideálně z jedné odrůdy nebo ze současně zrajících. Tím riskujeme, že v některém roce, kdy se odrůdě nedaří, nebude ovoce žádné a taky po zbytek sezóny jste bez čerstvého. Odrůda, kterou můžete jíst od července do října a naráz z ní připravíte nejlepší kvas, neexistuje.
Určitě víc švestek skončí v sudu než v žaludku, stejně tak víc jablek zmoštujeme než sníme. Přesto však beru jako prioritu ovoce k přímému konzumu. Sušení, vaření, pálení a lisování pak jako zpracování přebytků. Ale každý to má jinak, znám rodinu, kde si nesměli utrhnout a sníst švestku, protože stále neměli minimální objem požadovaný palírnou...
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 51.173 (?), 27.10.2023 11:14
Jen bych jen dodatečně po 5 letech poznamenal, že mít malou zahradu, kde se vejde jen málo stromů, preferoval bych taky švestky pro přímý konzum zasázením po odrůdě, co by plodila zhruba co 2- 3 týdny. Získání kvasu bych řešil kvašením v malých nádobách, které se dají snadno uzavřít. Dnes se již takové třeba plastové nádoby 10 - 20 litrů dají běžně koupit. Těsný uzávěr, pokud se o to člověk stará, může nahradit kvasnou zátku. V době intenzívního kvašení se nechá jako pootevřený a netěsný, aby při mírně zvýšeném tlaku vypouštěl CO2, jakmile začne kvašení ustávat, nádoba se uzavře a uloží třeba v létě do chladného sklepa. Určitý přetlak CO2, který nádoba vydrží, je žádoucí, protože v chladu svých cemickým vlivem zastavuje kvašení. A když přetlak bude příliš velký, nádba se přes pootevřený uzávěr odfoukne.
Dneska je minimální objem kvasu do pálenice kolem 50 - 70 litrů a tolik se dost snadno postupně sebere i na malé zahradě s pár ovocnými stromy. Pálenka sice bude horší než z klasiky - najednou naplněným sudem z více stromů na podzim uzrálých švestek, ale při dobrém ošetřování kvasuo moc horší nebude a i tak bude dobře pitelná.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
krekaříček - (36) - 179.2 (?), 3.6.2018 11:40
Dobrý den.
Chtěl bych se zeptat pana Stanislawa na postup zakládání kvasu při tak obrovské výtěžnosti by tak cukernatý kvas asi ani úplně neprokvasil. Jestli to není tajné tak by mě zajímalo jak jste postupoval. Děkuji za odpověd.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 191.49 (?), 17.11.2020 6:36
Diskuze je sice už 8 let stará, ale mám přece jen jeden začátečnický dotaz k tomu článku o Jelšovciach. Oni opravdu zasadili jen pecky a 10 let čekali než jim vyrostou stromky a začnou rodit? Děkuju všem za info ohledně sadění stromů -hlavně slivoní - z pecek.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
sadhu - (10) - 99.2 (?), 14.11.2020 17:43
Dneska jsem dovezl odkopek švestky domaci nema sarku kontrolovano švestka domaci je Mercedes mezi švestkami a proto razim tuto cestu mam i starsi stromy palenka uzasna.Tak za me jedine Domaci a Durancie.Nebo špendlik zluty.Ale i Mirabelka nancyska.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 81.144 (?), 9.2.2022 13:41
Po letošní ochutnávce jojovice mně nezbyde nic jiného než abych si Jojo do budoucna rozmnožil. Mám ho pokusně zaštěpované na myrobalánu a tolik na něm neplodí a nedělá takové velké trsy jako na WaxWa, na té jsem ho před lety koupil několik stromků přímo ze školky. Na Jojo, Toptaste a Hanitě jsem nepozoroval příznaky šárky na listech. Durancie také rády plesnivějí a jaká je z nich slivovice, ovšem pokud tam ty napadené nedáte. Pokud je můj komentář zdvojený, omlouvám se za spam, při prvním komentování upadl internet...
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
< 16, 17, 18, 19
|
|
|
9 rychle rostoucích stálezelených stromů
Stálezelené stromy vytvářejí na zahradách krásné přírodní ohraničení, které lze použít místo tradičn...
Návod, jak na odplevelování při péči o trávník
Odplevelování trávníku je důležitý proces, který udržuje vaši krajinu zdravou. Když se na trávníku n...
Nejlepší rostliny pro rajčata a tipy, jak zajistit, aby se jim dařilo
Pokud uvažujete o pěstování rajčat na zahradě, měli byste zvážit pěstování doprovodných rostlin. Dop...
Závěsná velikonoční vajíčka: kreativní DIY projekt pro jarní výzdobu
Pokud hledáte velikonoční výzdobu, která je elegantní a zároveň snadno zvládnutelná jako DIY projekt...
Pěstování jahod: nejlepší tipy pro obrovskou úrodu
Vyzývám vás, abyste našli jahodu, která by chutnala stejně dobře jako ta, kterou jste si sami vypěst...
|
|
|
|