Jaký druh švestky na slivovici?



host - 43.70 (?)
9.10.2011 11:20

Jak kvalitní bude slivovice letos?

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  <  11,  12,  13,  14,  15  >   
                     
host - 43.70 (?), 25.11.2010 17:00

Nevážil jsem je, ale řekl bych tak 40 g. Nepadaly, držely na stromě i když byly zralé. Postupně jsme je chutnali na konci srpna až začátkem září. Stromků mám šest, dva sazeny později, ty ještě neplodily. Podle pupenů budou příští rok kvést všechny. Podle knihy jsou pomologicky švestky ale tvarem připomínají spíše pološvestku. Nejsou protáhlé, kdoví co to nakonec bude.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 127.36 (?), 16.1.2011 23:50

Práve som sa dočítal, že najlepšia odroda na pravú Bošácku slivovicu je "Bystrická muškátová", čo by mala byť krajová odroda alebo miestny klon Bystrickej z okolia Podjavoriny (Myjava, Bošáca, Čachtice, Nové Mesto nad Váhom...). Destilát je vraj výborný aj z "Bielej Bystrickej", ale to už je "belicovica", no a štandardne z Durandzie, ale to už je durandzovica. Celkom tomu verím, písali to tamojší miestni pestovatelia, ale osobne som nevyskúšal...

Bežne predávaný destilát s obchodnou značkou "Bošácka slivovica" je vyrábaná v Old Herold Trenčín a je to fakt klasa, z tých "kupovaných páleniek" jednoznačne najlepšia (pán Jelínek určite prepáči, ale čo je pravda, nie je hriech...)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
URMO - (1) - 127.36 (?), 16.1.2011 23:56

Ešte som zabudol spomenúť odrodu "Čachtická", čo by mala byť tiež krajová sorta Bystrickej, ale veľmi raná. Údajne nie je citlivá na šárku, ale toto musím ešte overiť a naštudovať. Rozhodne v LRO pre ČR ani SR už nie je.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
jardo - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (89) - 140.196 (?), 8.7.2011 11:15
Tiež sa prikláňam k tomu, čo tu už bolo napísané. Poobzerať sa po okolí, poradiť sa so skúsenými a znalými miestnych pomerov. Rozhodnúť sa ale sám. Osobne mám najradšej klasickú Bystrickú, len je problém so Šárkou. Ak máte lokalitu kde je rozšírená, treba hľadať iné druhy. Záleží aj na umiestnení sadu a jeho orientácii na svetové strany. Slivovica z jednej doliny, len z opačných svahov je rozdiel. Práve Bošácka dolina, ale aj iné okolité sú dosť dlhé a rozľahlé a nie každá časť má kvalitné ovocie. No a k tej Čachtickej? Možno som mal len smolu, ale ten zápach a chuť ma nepresvedčili. Sú aj takí, čo hovoria, že u Čachtickej treba vystihnúť presne čas pálenia, je vraj taká háklivá ako hruška, pár dní a je to ten smrad a chuť pre silné povahy.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 43.70 (?), 29.7.2011 21:44

Když je kvas v sudu s kvasnou zátkou je obsah chráněný vznikajícím CO2 proti vniknutí nákazy z vnějšího prostředí. Pak není nutné přesně sledovat proces kvašení a dobu pálení, jestliže je kvas v otevřené nádobě potom se musí doba vhodná pro pálení pohlídat. Nemyslím si, že zápach a špatná chuť výsledného destilátu je zapříčiněna odrůdou použitých švestek.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 46.80 (?), 15.10.2011 0:48

Jen malou poznámku k té chuti u sušených a čerstvých. Rozdíl bude v obsahu vody. Zřejmě všechny ty Topy a Joja a pod.  jsou pološvestky a jako takové mají po slívách kromě oválnějšího tvaru plodu i vodnatější nebo chcete-li štavnatější dužninu, některé až blátivou viz. Čačanská. S tím souvisí i horší odlučitelnost od pecky zvláště na jejím švu a při horší sezoně. Takže tím sušením prostě ztrácejí. Než pravá švestka, která má i po přezrání medovou či jantarovou barvu dužniny stále přiměřeně tuhé či méně šťavnaté konzistence.

Osobně by se mi líbila ted mnou vymyšlená kombinace křížení Domácí Velkoplodá x Toptaste, případně x Presenta nebo x Haganta. Jistě by nebylo od věci přikřížit i Zelenou renklodu pro její pevnou dobře odlučitelnou dužninu sladké chuti. Nenapadlo by mne však, že křížením Domácí Velkoplodé s velkoplodým stolním Valorem dopadne takhle zajímavě, jakým je bezesporu odrůda Toptaste. Zrovna tak by mne nenapadlo křížit nechutného Presidenta s cizosprašnou Č. Najboljou pro vznik Tophitu či Topendu. Ale v tom je asi právě ta zábava. šlechtění.

Juraj Kafka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 178.235 (?), 15.10.2011 19:04

Juraji, dnes jsem pálil Domácí švestku, ať je postižená jakkoliv. Bez doslazení jsem dosáhl   21 litrů /200kgJe výborná  (be z doslazení).Stále se nevzdávám .Nemá konkurenci. Udělám, co je v mých silách.Hnojím a udržuji všechno, co nám předkové zanechali.  AB

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 178.235 (?), 15.10.2011 19:16

Opravuji :  21 litrů/ 57%/200 kg. Odvětrávám a mohu každého přesvědčit.Jen nevím, čím je způsobeno, že při ředění pod 49% se destilát zakalí a nad toto procento ne.   AB

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 125.112 (?), 8.10.2011 23:50

Zdravím všechy, kteří, jako já, čtou tyty přispěvky. I já se chystám právě nyní vysadit k pravým trnkám /z odkopků-stáří 10 let/ žádný sad, jen 8 stromů na zahradě u domu, alespoň to nikdo nemůže "otřepat". Asi po 6-ti letech, byla viditelná nejhorší nemoc "Moraváka" - šárka. Poradil mi bratranec, že buď je to jen náhoda, nebo je to fakt, že začal hnojit vydytně každý rok, koupeným hnojivem pro ovocné stromy. Uděla jsem to také tak a známky nemoci ustoupily. Ale chtěla jsem reagovat na tu výsadbu a pálení Jelínka. Dobře znám lokalitu i produkty. Je pravda, že slivovica není nic moc. Co se dá pít, tak je hruškovica košer /budík/.  Spolupracovnice pálí u Jelínka. Je to technologie vícekrát přepalovaného kvasu a doba pálení je o polovinu kratší. Jabčák se dá, ale trnky je škoda pálit, protože to vytáhně všechno aroma. Jelínek má zasezeno na pozemcích okolo Vizovic okolo 20 tis. stromků a jsou to tyto odrůdy.Čačan. rodná, Hanita, Stanley, Presidn., ale o lepotici zmínka nebyla. Přeji Vám všem skvělé pěstitelské úspěchy,  radost z ůrody a dobrou slivovicu.Sadařka-amatérka-Anuška / 3km od Vizovic/

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 43.70 (?), 9.10.2011 11:20

Jak kvalitní bude slivovice letos?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  11,  12,  13,  14,  15  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů20:33
Nářadí pro průklest vysokých stromů19:15
Podklad dlažby na terasu22.4.2024
Výběr hliníkové pergoly od A do Z22.4.2024
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika