Jakou vybrat ideální švestku na jidlo?



Stránky: 1,  2,  3,  4,  5  >   
host - 32.181 (?) 
8.11.2014 21:05, zobrazeno: 57959x

Dobrý den přeji.

Prosím přítomné pěstitele o radu, jakou odrůdu švetky vybrat, když mám na ni následující požadavky:

- co nejvíce odolná chorobám, šarce, monilóze

- vhodná do nadmořské výšky 540 m,  Křemešnická vrchovina - Jihlavsko

- chutná, aromatická a sladší - preferuji konzumaci přímo ze stromu, případně na koláče nebo i na sušení, nepotřebuji na slivovici

- pokud možno větší plody cca 35-40g co jdou dobře od pecky

- nejlépe samosprašná - mám místo jen na jeden strom, ale na zahradě jsou cca 10m vzdálené slivoně Ontario a Bellamira, což třeba pomůže?

- nemám požadavky na dobu zrání, ale preferoval bych ranější typy

Smažil jsem se vybrat něco dle článků a diskusí na internetu, ale už jsem z toho úplně zmatený a nemůžu narazit na "ideál", který jsem si vymyslel. Existuje vůbec něco takového? Předem moc děkuji za vaše tipy. 

David Š.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10084) - 70.240 (?), 8.11.2014 21:47

Zdravím okolí Křemešníku. Moc pěkná krajina. Doporučil bych, jak jinak, než HANITU. Na sladkost si u ní sice musíte počkat do řádného vyzrání, ale chuťově určitě nejvýraznější novodobá odrůda. Chuť je výrazně typicky švestkovitá. Zraje od poloviny srpna, takže to je také ideální. Nějaké nectnosti se taky najdou. Může trpět suchou skvrnitostí listů a někdy se objevují stížnosti na pouze střední plodnost. Zvláště ve vyšších polohách. Nejpodstatnější je ale fakt, že chuť je spolehlivá, alespoň zde. A že problémy s kolísavou chutí jsou u různých odrůd časté. Miloš by Vám po letošních zkušenostech možná doporučil TOPSTAR. Měl u něj velmi dobrou sladkost a vysokou plodnost. Plody ale, myslím, 40 gramů nedosahovaly. Taky by jste mohl vyzkoušet TOPTASTE. Zraje o něco déle, ale nevím, jak by se u Vás osvědčila s odlučitelností od pecky. Možná, že by jste byl zklamaný.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 248.131 (?), 8.11.2014 22:25

Také jsem pro Hanitu cheeky...          Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 18.59 (?), 9.11.2014 9:12

Mel bych polemickou pripominku - je Hanita skutecne tolerantni k PPV (sarce)? Z vice ci vetsiny zdroju vyplyva, ze nikoliv, coz muze prinest nemale zklamani.

Zraje od poloviny srpna, takže to je také ideální.... Ano, idealni v Pardubicich nebo v HK, v poloze 500-600 m.n.m. jsou podminky dosti vyrazne odlisne.

Letos jsem do obdobne polohy i blizke lokality zakoupil Kalipso, chtel bych jeste sehnat TOPSTAR. Samozrejme jsem zvedav na nazor ci radu pana Vysloužila. J.R.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 9.11.2014 9:49

U švestky na jídlo je důležité co nejdelší sklizňové okno - doba, po kterou se dají plody sklízet a jíst. Taky bych vzal v úvahu, jestli je strom u domu, kde bydlím, nebo u chaty či chalupy.V prvním případě je lepší volit zralost mimo prázdniny, v tom druhém naopak. 
    Když si porovnám, kolik švestek za rok sním, tak většinu určitě tvoří rané sorty, kdy ještě nejsem ovocem přesycený. Platí to i pro meruňky i jiné ovoce (snad s výjimkou jablek). 
    Calypso jsem ještě nejedl. Topstarem jsem byl nadšený v loňském roce, letos byla chuť znatelně horší, ale to potkalo letos víc odrůd.
   Velké plody se líp trhají i sbírají. Ale tím to končí. Na jídlo, sušení i koláče je to spíš nevýhoda.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 18.59 (?), 9.11.2014 9:59

Jen poznamka - "Calypso" je na znamem eshopu letos prodavana jako "Kalipso". J.R.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 9.11.2014 11:08

Sám nevím, jaký je správný tvar. Viděl jsem napsáno Calypso, Kalypso i Kalipso. Vím o ní jen to, že roste o něco slaběji než Stanley, na němž ji mám přiroubovanou.
    Nevím, jak vypadá konkrétní mikroklima u zadavatele, ale s ohledem na vysočinu bych  za každou cenu nepreferoval na prvním místě jen a jen chuť. Žádná švestka není vyloženě nechutná a ty nejlepší nemusejí v horší lokalitě své kvality vůbec ukázat  - např. Toptaste.
   Nejlepší by byl samozřejmě stromek se zapěstovanou korunkou, kde každá větev by nesla jinou odrůdu, postupně nazrávající, třeba Katinka - Opál - Wangheimova - Amers.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 32.181 (?), 9.11.2014 11:50

Zdravím a děkuji za všechny dosud napsané názory!

Původně jsem měl vyhlédnuté JoJo, kde se udává rezistivita proti Šarce, ovšem po přetení několika diskusí i zde mne to poněkud odradilo, jelikož hodně trpí na ostatní choroby. Asi i chuť nebude nic moc. O Hanitě jsem také uvažoval, ale udává se jen částečná samosprašnost a právě jak i někdo psal problémy s odolností proti Šarce. Chrudimská snad má všechny požadavky, ale zase se nehodí do vyšších poloh. Snad prý Katinka by mohla být vše co jsem si vymyslel, ale je moc drobná, malá.  

Jak mi tady radil již pan Petr, TOPSTAR PLUS vypadá dobře, ale vyčetl jsem, že je snad cizosprašná? Nejsem odporník, tak nevím, mám vůbec samosprašnost nějak řešit, když jsem psal, že na zahradě jsou 2 jiné slivoně, i když ne švestky? Jinak v okolí široko daleko nejsou žádné zahrady, respektive sousedi mají zahrady spíše holé nebo okrasné, s thůjemi a angl. trávníkem a kytičkymi, ovocné stromky mám jen já sám a raději bych se na okolí nespoléhal. Rozmluvili byste mi z nějakého důvodu ten Topstar jako nevhodný? 

Jinak ke klimatu u mne, bohužel poměrně otevřená krajina, prakticky všude okoko pole, dost tady fouká (okraj Cejle - kdo to tu zná), i když se snažím po obvodu zahrady vypěstovat nějaké keře jako větrolamy, tak pro stromy které rostou nahoru to asi nemá velký vliv. Takže to opravdu musí být odolná (mrazuvzdorná) odrůda.

Předem děkuji.

David Š.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10084) - 70.240 (?), 9.11.2014 12:08

Katinka je jistě také dobrá volba, ale já osobně bych si bez dalších švestek zrajících po Katince nedokázal švestkovou sezónu vůbec představit. A hlavně bez Hanity. To je pro mě ta nejlepší švestková chuť v sezóně. Jak jsem psal, tak se těším i na Toptaste, ale tam je menší problém s vyholováním větví. Přece jen to není ani Stanley ani Valor, či nedobré Jojo. Myslím tím podržení květních pupenů i na starším dřevě. Ale je možné, že se Toptaste na méně vzrůstné podnoži chová jinak.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10084) - 70.240 (?), 9.11.2014 11:43

Jen s chutí polemizujte, pane J.R.smiley Projevy PPV na Hanitě jsem uváděl. Projevy na listech jsou asi všem známy a v plodech se občas objevují i typické projevy červených skvrn v dužnině. Na chuť to zatím zásadní vliv nemá. Pokud by ovšem tato červená dužnina převládla u většiny plodů a dužnina by byla červená v celém plodu, jako tomu bylo u Vlašky, pak plody přestávají být dobré. Vlaška je opravdu asi jedna z nejcitlivějších odrůd, protože i Domácí švestka má také projevy na listech, ale v dužnině jsou zatím jen ty občasné červené skvrny. To se samozřejmě může ještě zhoršit. Opravdu nevím, jestli bude mít Hanita svoji typickou chuť i ve vyšších polohách. Tady je v chuti ale jistá a jistější než mnohé Topy. Zrání od poloviny srpna je výhodné a myslím, že ve vyšších polohách to bude tak maximálně o čtrnáct dní později. Zvláště v nadmořské výšce, kterou jste uváděl v okolí Křemešníku. Abych pravdu řekl tak sice bych nejraději nasadil mnohem více chuťově splolehlivých Hanit, místo všelijakých švestkových "napodobenin", ale po sklizení Hanity by člověk jistě ještě nějaké švestky na zahradě hledal. Třeba Čačanskou rodnou nebo Gabrovskou, co říkáte? Ale já už se začínám těšit i na ten Toptaste. Další zářiové odrůdy jsou díky nejistému počasí tak trochu sázkou do loterie. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika