Jak pěstovat slivoně v 21 století? Lze se něčeho dopěstovat?



host - 248.32 (?)
27.12.2015 16:14

Pro hosta 192.98(zřejmě Rony) - od zadavatele příspěvku :

Pane Rony přečetl jsem si Váš dřívější příspěvek - "Konec šlechtěných švestek na Valašsku" a zjistil jsem, že mám přesně ten samý problém co máte Vy. -  "Je to jak přes kopírák"!!  Stále, ale nevím jak z toho ven?? Před samotnou výsadbou jsem ještě půdu preventivně desinfikival 1 cisternou dol.vápence, protože půdu mělo v užívání ZD. Kromě všeho co zmiňujete se u mě ještě navíc na všech stromcích projevuje zelený povlak na kmenech a kosterních větvích. Nevíte prosím o jakou hobovou chorobu se jedná a jak to odstranit? - Po ošetření Kuprikolem to stále na stromcích zůstává!

Ale to není nic proti hlavnímu problému asi té zmutované nové Monilii, která je k nám dovlečena novými vyšlechtěnými odrůdami a to hlavně TOPTASTEM!!! Tuto odrůdu jsem letos musel již vykácet jako téměř proschlou ve dřevě a s novotvary na kmenech, neboť letos v 2015 už ani nezarodila a ze všech mých uvedených odrůd má nejnižší odolnost!!

Koupil jsem dříve odr. Toptaste 30 ks na podnožích St.J.A přímo v Baumschulle Schreiber Poysdorf v Rakousku osobně, abych měl jistotu, že mám kvalitní, garantované a bezvirozní stromky - a tak to s nimi dopadlo!!!  Stromek stál 9 Euro, v té době se tato odrůda téměř nedala v ČR ještě sehnat.

Doslechl jsem se, že v sadech R.Jelínek ve Vizovicích údajně likvidují Jojo - promrzá až do dřeva a Stanley tam má všechny plody shnilé v celé koruně stromů téměř pravidelně. Jejich sady má konkretně osobně nastarosti pan Bača. Mluvil jsem s ním a sdělil mě, že doporučuje sázet Hagantu, tak nevím jaké jsou na ni reference co se týká odolnosti z praxe vůči houbovým chorobám??

O problémech, které mám ve výsadbě já jsem ho neinformoval, neboť ho tak dobře neznám, tak neznám ani jejich celoroční ochranu slivoní.

Ví ji prosím někdo???

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Stránky: 1,  2,  3,  4,  5   
host - 248.32 (?), 25.12.2015 15:02, zobrazeno: 35740x

Dobré odpoledne vážení úspěšní pěstitelé slivoní.

Před 5 lety jsem zakoupil v ov. školce 500 ks na pohled zdravých a pěkných ovocných výpěstků slivoní s pěknými přírustky cca. 80 cm různých odrůd. vysadil jsem je na východní moravě u obce Popovice na rovném pozemku v nad.výšce 230 m.

Příkmené pásy udržuji pomocí ručního kultivátoru v bezplevelném stavu. Přihnojuji i mírně hnojivem NPK a také zalévám.

Postupně stromky chřadnou, prosychají a některé pokrývá zelený -zřejmě "mech".

Přírustky jsou mizerné je to děs!!! Nemohu se ničeho dopěstovat! Přikládám foto větviček 5 letých slivoní- jedná se o odrůdy Toptaste, Haganta, Gabrovská, Č.rodná, Hanita, Presenta. Zřejmě se jedná o korovou nekrozu.

Zajímá mě jak školkaři ošetřují v průběhu celého roku své výpěstky slivoní, když při prodeji zákazníkům jsou na pohled pěkné a zdravé s dobrými přírustky. Letorosty se zdají být i takové lesklé.

Žádný školkař mě doposud konkrétně neporadil jeho úspěšný plán celoroční ochrany včetně harmonogramu. Domnívám se, že by to mohlo být např. i tím, že některé přípravky nemusí být např.konkrétně schváleny k ochraně slivoní a tudíž se bojí něco říct.

Tak ví prosím někdo a nebojí se jsem napsat nutnou celoroční ochranu produkční výsadby slivoní, aby byla rentabilní a byla s ní i nějaká úroda???

Slivoně 5 let po výsadbě
Slivoně 5 let po výsadbě
Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Jiří 1968 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1422) - 137.210 (?), 25.12.2015 18:13

Tak tohle Vám opravdu nezávidím, dejte si do vyhledavače bakterie Pseudomonas syringae.Myslím, že proti tomu zatím žádná učinná látka neexistuje, preventivně se doporučuje postřik měďnatými prostředky na podzim po opadu listí a na jaře těsně před rašením.Ve školce bylo pravděpodobně ještě všechno v pořádku,problém nastal později.Stromky se nešetrně vyorávají po stovkách,kořeny jsou osekány na minimum,zůstanou neošetřeny po celou dobu založení u prodejce.V podstatě je to malý zázrak,že stromky téměř bez kořenů začnou růst,jenže přes ty velké neošetřené rány prorustají rostlinými pletivy i patogenní houby a bakterie.Takže nestačí jen poškozené kořeny zastřihnout tzv. do živého,ale taky je nějak ošetřit např.ponořit celý stromek přes noc do roztoku Previcuru nebo Lignohumátu,poté nechat okapat a poškozené kořeny popráši rozdrceným dřevěným uhlím.Při výsadbě 500 stromků je to zřejmě nereálné.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 26.12.2015 19:08

Myslím, že pravidelný postřik proti moniliovému úžehu před a po odkvětu by problém když ne vyřešil, tak mu velmi pomohl.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 50.172 (?), 27.12.2015 10:37

Esenciální oleje – nová ochrana?
Jak éterické oleje, tak čisté biologicky aktivní látky těchto olejů mají dlouhou historii používání. Uplatňují se na celém světě při přípravě jídel (jako koření), ve farmaceutickém průmyslu (parfémy) a v neposlední řadě i v lékařství (aromaterapie). Esenciální oleje jsou popisovány jako přirozeně se vyskytující terpenické směsi, jejichž insekticidní účinnost proti škůdcům a fungicidní či baktericidní účinnost na některé důležité rostlinné patogeny je v současné době přezkoumávána. Široké spektrum insekticidních, fungicidních a baktericidních účinků zjištěné u esenciálních olejů se jeví jako velmi slibné pro možné využití v ochraně rostlin v budoucnu. Nejedovatost éterických olejů vůči teplokrevným živočichům patří k velkým výhodám těchto látek. Velmi nízká toxicita byla zaznamenána i u ryb. Například eugenol je přibližně 1500krát méně toxický nežli pyretrum a 15 000krát méně toxický než organofosfát. Navíc eugenol a další účinné látky éterických olejů jsou prchavé v pitné vodě i v půdě.
Výzkumem účinnosti esenciálních olejů a jejich účinných látek proti bakteriálním patogenům u rostlin se zabývá Výzkumný ústav rostlinné výroby, v. v. i., ve spolupráci s Českou zemědělskou univerzitou v Praze. Z našich testů vyplývá, že ze všech námi testovaných esenciálních olejů mají všeobecně nejsilnější antibakteriální účinek esence ze tří aromatických rostlin, a to Origanum compactum, Origanum vulgare a Thymus vulgaris. Esenciální oleje se tedy mohou v budoucnu jevit jako perspektivní pro začlenění do různých pesticidů. Proto je žádoucí provést testy zaměřené na zjištění fytotoxicity a přenést tak pokusy s esenciálními oleji z laboratoře (in vitro) na pokusná stanoviště a rostliny.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.136 (?), 28.12.2015 10:12

ano, šamani používají v zaříkávadlech tajuplná slůvka.

Esenciální je jedním z takových slůvek. Ěterické je slůvko druhé. Pokud však jejich významy v zaříkávadle pomícháte, vznikne nasmyslný blábol.

Ano, některé rostliny mají vybudovány vlastní obranné mechanismy postavené na účincích éterických olejů. Jsou pak rostliny, které ve velké míře produkují oleje s vysokým podílem esnciálních, ale právě kvůli tomu podílu esenciálních olejů jsou pro plno konzumentů vyhledávanou potravinou.

Jakmile je však začnete produkovat synteticky v čisté formě, začnou se někteří "takyodborníci na Bioprodukci" k nim chovat jako k chemii (viz: Guano vs. Ledek + Fosforečnan vápenatý).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 19.199 (?), 9.2.2016 7:13

Dobrý den.Prosím o radu, vloni jsem na zahradě měla na listech meruněk i třešně velké vykousané díry a nevím, čím to je. Nevíte prosím, jaká potvůrka tohle udělala, a jak i čím se proti tomu mohu bránit?Děkuji Vám za radu, podle Vašich reakcí vidím, že jste odborník na slovo vzatý.Helena

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 192.98 (?), 27.12.2015 11:13

Mám stejnou zkušenost s pěstováním slivoní nových odrůd (naValašsku). Problém vznikl někdy kolem roku 1998. To mne najednou odcházely různého stáří "Čačanky". Vysadil jsem Stanley a totéž. Přešel jsem na JOJO, to se ukázalo jako nejcitlivější na tuto novou chorobu. Neuspěl jsem ani s Valjevkou nebo Toptaste. Posledné jmenované jsou méně citlivé ale jsou. Postřiky ničemu nepomohly, protože ty větévky jsou najednou jakoby suché a s jizvemi z jara a nic jim už nepomůže. Publikoval jsem mnoho snímků v článku "Konec šlechtěných švestek na Valašsku". Dá se to zde dohledat. Mírně potěšující je pouze to, že Domácí ani Durancie se to netýká. Mohu kdykoliv foťákem k Toptaste a dát k dispozici ty léze na dřevě.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 72.149 (?), 27.12.2015 15:45

Mě tohle vznikalo po okusu srnkami. Potvory ulamovaly jen pupeny a přitom poranily kůru. Vypadala ta místa jako kdyby je někdo pořezal nožem. Většina pupenů vylámaných, zbytek uschl a uschla zeké skoro celá větévka. Několik let jsem si myslel, že to je nějaká choroba, nebo nevhodné odrůdy /Gabrovská, Hanita, domácí). Pak jsem je skrto přistihl, udělaly dost paseku ale zanechaly stopy. Natřel jsem to Pellacolem a udělěl pachový ohradník a stromky začaly růst. To samé jsem měl s renkodami. Těm se ale růstem podařilo uniknout z dosahu srnek, i když začátek měly také dost těžký.

FO

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 248.32 (?), 27.12.2015 16:14

Pro hosta 192.98(zřejmě Rony) - od zadavatele příspěvku :

Pane Rony přečetl jsem si Váš dřívější příspěvek - "Konec šlechtěných švestek na Valašsku" a zjistil jsem, že mám přesně ten samý problém co máte Vy. -  "Je to jak přes kopírák"!!  Stále, ale nevím jak z toho ven?? Před samotnou výsadbou jsem ještě půdu preventivně desinfikival 1 cisternou dol.vápence, protože půdu mělo v užívání ZD. Kromě všeho co zmiňujete se u mě ještě navíc na všech stromcích projevuje zelený povlak na kmenech a kosterních větvích. Nevíte prosím o jakou hobovou chorobu se jedná a jak to odstranit? - Po ošetření Kuprikolem to stále na stromcích zůstává!

Ale to není nic proti hlavnímu problému asi té zmutované nové Monilii, která je k nám dovlečena novými vyšlechtěnými odrůdami a to hlavně TOPTASTEM!!! Tuto odrůdu jsem letos musel již vykácet jako téměř proschlou ve dřevě a s novotvary na kmenech, neboť letos v 2015 už ani nezarodila a ze všech mých uvedených odrůd má nejnižší odolnost!!

Koupil jsem dříve odr. Toptaste 30 ks na podnožích St.J.A přímo v Baumschulle Schreiber Poysdorf v Rakousku osobně, abych měl jistotu, že mám kvalitní, garantované a bezvirozní stromky - a tak to s nimi dopadlo!!!  Stromek stál 9 Euro, v té době se tato odrůda téměř nedala v ČR ještě sehnat.

Doslechl jsem se, že v sadech R.Jelínek ve Vizovicích údajně likvidují Jojo - promrzá až do dřeva a Stanley tam má všechny plody shnilé v celé koruně stromů téměř pravidelně. Jejich sady má konkretně osobně nastarosti pan Bača. Mluvil jsem s ním a sdělil mě, že doporučuje sázet Hagantu, tak nevím jaké jsou na ni reference co se týká odolnosti z praxe vůči houbovým chorobám??

O problémech, které mám ve výsadbě já jsem ho neinformoval, neboť ho tak dobře neznám, tak neznám ani jejich celoroční ochranu slivoní.

Ví ji prosím někdo???

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 192.98 (?), 27.12.2015 18:11

Ano jsem to já pod dříve RONY. Vývoj neznámé choroby nastal před mnoha lety asi takto. Na 33 arů sadu bylo tak 60 ks švestek a protože už byla u nás šarka cca tak od roku 1984, tak jakmile se objevily odrůdy Čačanská najbolaja, rodná a lepotica, tak jsem vysadil postupně asi 10 ks. První projev byl, že spodní obrost se na jaře projevil jako suchý a v dalších letech to směruje k vrcholu. Samozřejmě, že jsem jej odstranil a běžně švestky ošetřoval proti pilatce. Co bylo zajímavé, tak bylo postižení zhruba stejné jak o stromků 3-letých, tak i 12-ti letých. Všechno šlo časem pryč a bylo nahrazeno Stanley a Valjevkou. Stanley "odumírala a bujela". Ty přeživší kolmé větve měly až metrové přírustky za rok a na stromek se nedalo ani pohledět. Nasadil jsem hned se nově objevené JOJO. Už v 2. a třetím roku jsem na jaře zjistil veké úmrtí postranného obrostu. Přesto jsem stromky ošetřoval a dokonce i zarodily a pak už byl konec jak bude vidět na přiložené fotce téhož stromku. ještě jednu pozoruhodnost mám zachycenou na foto. Některé stromy Domácí (šarkové) jsem částečně přerouboval Čačanskou. Čačanka rodila, dosáhla síly až 10 cm a pak větvě odumřely. Paradoxem je, že ty šarkové stromy (Domácí) už několik let s odstraněnými silnými větvemi pokračují v růstu a rodí. Viz foto uřezaných silných větví.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika