Hodnocení švestkové sezony 2018



galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1406) - 179.2 (?) 
31.12.2018 22:09, zobrazeno: 4256x

Letošní teplotně příznivý pěstitelský rok zdá se mi poněkud neštastným! Ten, kdo se na jaře těšil na nejlepší možnou švestkovou sezonu bohatě obkvetlých stromů švestek, ruku v ruce se slibným teplotně příznivým začátkem sezony mohl být zklamán.To proto, že vláhy bylo nedostatek, a bez přestávek dlouhotrvající horko.To čím jsem se jinými roky nemusel zabývat, ukázalo se koncem léta v plné síle.Ještě zkraje léta a vlétě bylo vše v pořádku, stromy latentní nedostatek vláhy nijak neprojevovaly, zdálo se vše v pořádku.Později přišel zlom.Obtěžkané stromy švestek předčasně ztrácely listí, a později ve velké míře opadávaly nedozralé, brakové plody.Stávalo se, že stromy v plné plodnosti, vyvedené na myrobalánech, si nedokázaly samy sáhnout pro vodu, a tak dopěstovat, uživit kvanta zelených plodů, takže je jednoduše zcela všechny shodily.Katastrofa, skoro všechna úroda na velkých stomech opadala.Uroda na meších stromcích, byla většinou dobrá, tam se nepříznivý vliv sucha projevoval méně, nebo jej stromky zvládaly při střední úrodě lépe, nebo dobře.Proto bude třeba v příštích létech na toto pamatovat!, s předstihem i když se zdá všechno v úpořádku, s pravidelnou závlahou předem počítat.

HERMAN-odešel, ale už mám nový.Zřejmě budou plody ranější a kvalitnější než JUNA.

KATINKA-bohužel, plody se nedaly jíst.Přeplozený 14 letý strom nedokázal dopěstovat bez závlahy plody, které i vinou šarky byly mdlé, a předčasně kyselé opadly.

OPÁL-první velká úroda, ale chtělo by to, aby strom na myr.více zesílil v kořenové soustavě.Ale plody byly celkem dobré.

TOPFIRST-i přes menší množství cukrů, plody velikostně dobře narostlé, a již se neopakoval problém s načervenalými, předčasně opadlými plody minulých roků.

TOPFIVE-nejsem s kvalitou plodů moc spokojen.Odrůda zmodrá, strom dekoratívně modře obalený, velmi pěkný a další měsíc je třeba počkat, protože dužina zůstává tvrdá.Moc jsem si nepochutnal, i v září navzdory sumě teplot, plody tvrdé.Kvalita tvrdých plodů zůstává daleko pozadu.Chtělo by to sadit do nižších poloh, tu nemám.

TOPTASTE-kvalita dobrá, lepší než u TOPFIVE, plody sladké, dobře držely na stromku, až změkly, po jednom opadly, až přišel jejich čas.Neopakoval se problém částečné neodlučitelnosti od dužiny.

TOPKING-tady je třeba se pozastavit, proč stromek na zelené renglotě jako podnoži naštěpovaný si udržel velmi bohaté a zdravé olístění, suchem netrpěl, a plody velmi dlouho ponechané na stromě vykazovaly tu nejlepší možnou kvalitu.To znamená velikostně velmi dobře narostlé s později velmi dobrou a sladkou švestkovou konzistencí dužiny.Pro mě letošní jednotka, pochoutka.

ČAČANSKÁ RODNÁ-mám dva stromky, a jeden šárkovitý na myr. půjde pryč.protože všechna úroda na něm a olístění šlo do háje.Po listtí pádu už v srpnu, narostlo olístění nové, ale všechna úroda švestek opadla brakovitá.Druhý stromek RODNÉ přinesl střední násadu, proto byly plody standartní kvality, tak jak to táto odrůda umí.tzn sladké, štavnaté, se švestkovou tečkou.

VALJEVKA-pod pojmem švestková chuť si přectavuju něco jiného, proto jsem ji přeočkoval na JOFELU.Očka se na výhonu ujaly, proto nic nebrání tomu, aby kmínek VALJEVKY, a následně nová koruna plodily jinéa kvalitnější ovoce.

ANNA SPAT-první větší úroda, ale nezdá se, že by plody něčím zvlášt vynikaly.Ani jsem si nevzpomněl, zda mě něčím zaujaly.

TĚCHOBUZICKÁ-letos přinesla větší množství velikostně dobře narostlých plodů.Jen ten cukr a aromá chyběly, což je významný nedostatek.Pokud to v příštích létech nebude lepší, tak...?

LALOMITA, nebo tak něco-letní, neznámá slíva, která zraje mezi prvními, ale dužina mdlá.Snad jen ta rannost ji jde ke cti.

ZELENÁ RENGLOTA-strom s velkou korunou, a širokou kořenovou soustavou dokázal uživit všechno co odkvetlo do výborné kvality... plnič beček.Sladké, štavnaté, velké, a bylo toho hodně=1*

PRESENTA-na startovní čáře se zdálo, že tak jako jinými roky nezklame, přinese svůj standart.Jak jsem se mýlil! Většina plodů, a bylo jich moc, předčasně opadala, zbylé, kyselé, se ztěží hodily do kvasu.

JOJO-těch pár plodů jsem nechal co nejdéle na stromku, potřebují hodně času.Pak jsou dobré, obstojné, což je za tři.Ale u těch si ihned dokážu vybavit, jakou měly chuť.

BELAMIRA-to nekomentuju, už jsem ji přeštěpil na HANITU.

HAGANTA-pokud bylo plodů jen poskrovnu, byly kvalitní.Letos jich bylo o poznání více.Nyní strom obcuje se šarkou, proto bude odejit.

Abych zlepšil vyhlídky do nového roku, bude třeba pamatovat dodat živiny do vyčerpané půdy s předstihem.Nezapomenout na prosvětlení korun oslabených stromů.Pokud stromy opět ve velkém nasadí na květ budu váhat, zda si nechat vypomoci s probírkou plodů od pilatky a obalečů.Ale protože nezapomínám na postřik proti mšicím, dělám ho v době po odkvětu, a pak v době letu samečka obaleče.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 137.210 (?), 1.1.2019 10:34

Budu trošku stručnější, v období kdy slivoně potřebují nejvíc vláhy (po odkvětu - až do červnového propadu plodů) bylo extrémní sucho.Takže to co neopadlo nestálo téměř za nic.Svůj standart si zachovaly jen Bystrické a Vlašky.Domácí (myrobalán) díky šílené nadůrodě byly jen průměrné.Překvapila Haroma, výborná švestkovina - jen té aromy by mohlo být víc.Durancie a Bystrická muškátová bezkonkurenčně nejkvalitnější modré peckoviny uplynulé sezóny.Konečný verdikt padne až po vypálení všech kvasů.wink Jiří 1968 - Valašsko

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 1.1.2019 10:51

Problém sucha jsem vnímal jen okrajově, protože straší zakořeněné stromy si pro vodu sáhly. Skoré odrůdy v horku dozrály velmi brzy a rychle, takže nestihly získat dostatek cukrů a byly i menší. Platilo to i pro dříve bezchybnou Katinku. Opál byl chuťově OK, ale velikostí větších mirabelek. Pozdější odrůdy naopak z vyšších teplot profitovaly. Celkové úroda  - i ve srovnání s nejúrodnějšími roky - byla víc než dvojnásobná. Největším problémem byly polámané větve

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Marek-TT - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (682) - 235.1 (?), 1.1.2019 17:53

Tohtoročnú sezónu môžem hodnotiť pozitívne. Nedostatok vlahy som nepociťoval vďaka kvapkovej závlahe. Tradične najviac zaplodili odrody Hanita, Jojo, Toptaste a Aprimira. Prvé tri menované by som aj hodnotil ako TOP odrody tejto sezóny čo do chuti, vzhľadu aj veľkosti. Naopak Aprimira okrem bohatej úrody chuťovo neprekvapila a stále ju považujem za veľmi nevydareného kríženca marhule a slivky. Topfirst tento rok vypustila, tých zopár dozretých plodov malo kvalitu ako po iné roky. Veľké, pekné slivky, no chuťovo nie moc presvedčivé. Spomínal som to už v iných vláknach, ale zopakujem ešte raz. Ako totálny prepadák hodnotím odrody President a Tophit, obe silno napadnuté moníliou. President dal nula sliviek, Tophit asi 10% z pôvodnej úrody.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
TomNR - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (356) - 242.19 (?), 3.1.2019 14:13

ahojte,

starsie slivky - lepotica a najbolja (obe "asi") krasne velke plody, chut standardna cize +/- nijaka.

druha uroda hanity (cca 40 plodov, 3roky, st, julien), chvalim velmi, hlavne prve plody boli vyborne, tie neskorsie uz doplatili na sucho.

tophit u mna skoncil minulu jesen z dovodu ze bol bez chuti,

topend plus som po druhej urode vykopal a vysadil na volne priestranstvo - dovod je rovnaky ako u tophitu - ziadna chut.

toptaste mal prvu urodu par plodov tak oficialne nehodnotim, ale nenadchol. 

katinka, haganta a spendlik ziju a rastu,

tipala odisla ale vyrasila tesne nad miestom stepenia (dufam ze nezapestujem myrobalan),

althanova sadena na jar a zakupena od pojazdneho predajcu zivori s 5cm prirastkami,

zelena r, opal a bystricka su len od tejto jesene

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 135.132 (?), 31.1.2019 17:24

Zdravím, tak u nás na vých. Slovensku bola nadúroda ovocia avšak slivkové plody napriek suchu  trpeli moníliou. Na vlastnej záhrade Prezident a Čačanská rodná na oboch ešte mladých stromkoch zhnila celá úroda plus už staršie stromy mne neznámych sort. Odolala len Čač. raná. Takže skúšam ďalej.

           Martin

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 11.247 (?), 3.1.2019 15:34

Naopak Aprimira... stále ju považujem za veľmi nevydareného kríženca marhule a slivky.

Považujte ji za (pod)průměrně vydařenou slivoň

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika