Hodnocení švestkové sezony 2015



Stránky: 1,  2   
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1408) - 179.2 (?) 
14.11.2015 22:41, zobrazeno: 9064x

Před časem byly zde hodnoceny jednotlivé švestkové odrůdy, potažmo celá švesková sezona.Jelikož jsem nadšený příznivec peckovin, a hlavně švestek, chtěl bych navazovat tam, kde se provaz přetrhl, a tak ještě nápad oživit.Jednotlivé zveřejněné názory, i protichudné, nebo z jiných klimatických podmínek na odrůdy na kvalitu, požadavky jednotlivých odrůd byly přínosem pro milovníky švestek, i inspirací pro hledače těch pravých švestkových chutí a vůní a prožitků.Rezistence PPV je sice užitečná věc,ale není nejdůležitější.Osobně více přihlížím prismatem chuti,vůní,rannosti,a prodloužením švestkové sezony....a když jsem to tak spočítal,tak mně to vychází na plné čtyři měsíce švestkové konzumace...no není to fantastické?

HERMAN-první plody potěšily, ale nelze nevzpomenout na první fotky modrých švestek zralých už v polovině července.Ta rannost zralých plodů je mocný tahák.

KATINKA-mám velký strom, takže když začnou plody postupně koncem července dozrávat, vím,že mi začala ta pravá švestková sezona, která potrvá bez mála do konce srpna.Pro její rannost, a hojnost plodů ji považuju za vrchol švestkové sezony, což jsem si uvědomil hlavně loni co v plodnosti vynechala, a přinesla pouhých deset plodů.

OPAL-sice už stromek povyrostl, ale už třetí sezonu mě každým rokem šimrá 3-5 plody pod nosem, není to k vzteku?

TOPFIRST-letos jsem několikrát provedl postřik borem, hořkou solí, Wuxalem,ale zřejmě taky proto, že v době dozrávání zelených plodů bylo přívětivěji a tepleji, předčasný opad načervenalých plodů se nekonal... což mě v minulosti hodně potrápilo.Jinak kvalita plodů byla dobrá, pochutnal jsem si.

HANITA-po Katince další hodnotná univerzální odrůda, ta se němcům opravdu povedla... klobouk dolů. Pro svou rannost, a velmi vysokou kvalitu harmonických plodů asi nejvíc se přibližující DV.Bohužel po přeroubování onemocněla, musela pryč, už mám náhradu v podobě dvou nových očkovanců.Tak teď nevím, zda je Katinka, nebo Hanita jednička, zřejmě obě... pro žádné jiné bych tak neplakal.

ZELENÁ RYNGLOTA-když nevynechá v plodnosti, jako to udělala letos, tak i přes hendikep šarky přinese kvalitní, medově sladké plody.mám zřejmě ten klon, který přináší středně větší plody.v čase Hanit, Katinek mě nijak zvlášt neupoutá, proto většinu úrody zpracuji, a i přesto, že je štavnatá, a pro sušení se nehodí, tak hodně nasuším na zimu.

ČAČANSKÁ LEPOTICE-u mne pokaždé zklamala, hodí se pouze do teplých oblastí nejen balkánu.zelená dužina, nikdy nedošla do uspokojivé kvality, letos byla odejita.

TOPFIVE-plody dozrávaji taky ještě hodně dlouho po vybarvení, což je více jak měsíc od poloviny srpna.Plody modro-černé, středně větší, oválného,kulatého tvaruDužina je suchší, tuhá,hodně sladká.Hodí se do teplejšího klimatu, než mám já, zřejmě proto mě nijak zvláště nenadchla.

ČAČANSKÁ RODNÁ-kvalitní plody, ale ještě něco tepla a slunečního svitu jim u mne schází.Sympaticky švestkově oválné, podlouhlé plody skrývají zelenou a velmi štavnatou výbornou dužinu se švestkovým aromá.Její štavnatost zřejmě způsobuje, že po déletrvajících deštích hodně praská a hnije, vosy ji mají rády.Šarka se více projevuje na listech, než na plodech.

TOPKING-první úroda mě nijak zvlášt nenadchla, zvláště po tom, co jsem do ní vkládal velké naděje... a to jsem příchuť "trávoviny" v plodech na rozdíl od jiných vůbec nenacházel.Zajimavé je postavení nových vyboulených pupenů na nových letorostech... úplně na vlas stejné, jako u Vlašky, však papírově Topking vzešla z Italienische Zwetsche.

TOPTASTE-sladké plody, s (jen)ovocnou příchutí.švestkového aromá... tam mnoho nebylo.zřejmě proto se o ní říká, že z ní mnoho nateče, ale s duranciemi, nebo pravými švestkami se rovnat nemůže.

GABROVSKÁ-švestka pravá, se suchší dužinou, švestkovou chutí.První švestka s velmi působivou modrou barvou na povrchu.Letos méně chutově výrazná, protože silně přeplodila, a slabý stromek ve velmi suchém létě těžko vyživoval hordu banditů.

VALJEVKA-nechci říkat propadák, snad každý desátý plod byl dobrý, aromatický,sladký, jinak slabota, a většina úrody byla nevyhovující s jen slabě ovocným zakončením.většina plodů šla do kvasu.Strom vyniká dobrým obrůstáním dřeva, nevyholuje,plody mají taky pěknou, sytě modrou barvu... toť vše.

JOJO-po vybarvení plody ještě hodně dlouho zrají, a když uzrají, dají se jíst až do poloviny řijna, což je hodně dlouho.oranžová dužina se zdála lepší, než plody Valjevky.

BYSTRICKÁ MUŠKÁTOVÁ-celý natěšený jsem opatroval prvních deset plodů, které strom vydal... a i když je to už dlouho, tak na tu švestkouvou chuť si vzpomenu i dnes.Velký příslib do budoucna, a na tom se už dá něco postavit.

TOPHIT-nijak zvlášť nenadchnul, a ničím nevyniká... možná proto, že strom nakažen PPV.velké plody už má kdejaká Haganta i Jojo, ani jich nejsem zvlášť nijak příznivcem sám, už mu zvoním krumpáčem s lopatou.

HAGANTA-velké modře fialové plody se sytě žlutou dužinou.

BELAMIRA-plody musí opravdu dlouho vyzrávat na stromě, aby se kvalita blížila ohodnocení "velmi sladké až dezertní.prozatím mě nijak zvláště nenadchla.

PRESENTA-ale přinesla velmi pěkný švestkový závěr, sice u mně nedosahuje plnou standartu DV, ale kdeže v tuto dobu DOMÁCÍ hledat... že?Dnes v sobotu 14.11(!)jsem násilím oklepal poslední plody ze stromu.

Kupovaný stromek s cedulkou o pravosti odrůdy, který se po mnoho let tvářil jako Tuleu gras překvapil plody už začátkem srpna,...sice středně vetších rozměrů, časné,nijak zvlášt chutné, mdle ovocné... nic neříkající, je jasné, že to TULINA určitě nebude. Další železa v ohni už jsou připravená k plnému uspokojení chuťových švestkových pohárků-Tipala, Anička spath, Jofela,Haroma, Jajo,dvě Durancie, Těchobuzická,a nové Hanity.

Letos jsem plody před dozráním 2x ošetřoval směsí slabší koncentrace Sulky/Championu pro omezení monilie na plodech, což se taky povedlo.Sice uznávám, že k tomu účelu nejsou primárně určeny, ale nic nepatřičného, krom pozitivního účinku se nestalo.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 137.210 (?), 15.11.2015 7:34

Letošní sezonu považuju za velice úspěšnou, nejlepší za posledních 5 let.Trnky pěstuju převážně na slivovici, mám jen ty odrůdy které se tady na Valašsku hodí pro tyto ůčely nejlépe.Domácích mám čtyři klony(Bystričky, Václavky,Domácí a Domácí velkoplodá),Durancie a Vlašky. Všechny dozrály do vynikající kvality s vysokou cukernatostí.pro prodloužení sezony jsem vysadil z rannějšch Domácí rannou, Dabrovickou a Lipnickou, pozdnější Bystriskou muškátovou a z velmi pozdních Aničku Sp.,Elenu a Presentu. Jura.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 182.227 (?), 15.11.2015 7:50

V tom Vašem výčtu co jste zasadil, mi chybí Wangenheimova. Na slivovici výborná odrůda. Tak, zasadil jste Lipnickou, což je údajně semenáč Wangenheimovy. Mimochodem, Wangenheimova se běžně používá jako podnož při štěpování slivoní a asi i Lipnická bude podle mě podrostlá podnož, klasický semenáč Wangenheimovy. Snad jen ještě poznámka. Na zázraky už dávno nevěřím. P

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 137.210 (?), 15.11.2015 8:07

Wangenhejmova je jako podnož výborná, pravým trnkám se však nevyrovná, je to jen pološvestka, pološvestkovicu by sem do huby nevzal, už jen ten název, Brrrr.wink Jura

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 243.114 (?), 15.11.2015 9:52
Raný a ranost není od rána, píše se s jedním "n", suchý - sušší
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 137.210 (?), 15.11.2015 11:22

Suchý-suchšíwink

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Kamil Severa - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (109) - 169.180 (?), 15.11.2015 14:54

Pro mě "TO" teprv začalo tím, že jsem vysadil kromě hrušní, třešní a višní několik stromů, a to: 2x GABROVSKÁ, 4x LIPNICKÁ, 3x STANLEY, 2x HANITA, 2x DURANCIE, 2x DOMÁCÍ, 1x PRESENTA, 2x ONTARIO a 1x OPÁL aby jednomu stromu domácí švestky, která je na pozemku asi 25 let a letos dala asi 125 kilo plodů nebylo smutno) moc se těším jak za pár let budu takto popisovat výsledky růstu.

Jinak moc děkuji tomuto webu a přispěvatelům za úžasný zdroj informací.

Kamil

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
hugovotr - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (627) - 146.186 (?), 15.11.2015 18:42

Stanley -  u mě letos překvapil, takovou kvalitu u něj nepamatuji.

TopTaste -  je to nejlepší co mám a jako každý rok pochoutka. Jen škoda, že po silných deštích koncem srpna část úrody trochu popraskala a musel jsem je sklidit.

Durancie - slabě zaplodila a padala brzo. Nějak se jí u mne nedaří...

Valjevka - tu jste trefil skoro přesně - u mě jednoznačně propadák a vážně už uvažuji o přeroubování.

Gabrovská, Hanita, Haganta zatím neplodí.

Špendlík -  začátkem srpna sucho a tropy mu nesvědčily a byly seschlé a padaly nezralé. Dokonce mi málem jeden strom odešel a zachránil jsem ho jen díky umělé závlaze.

Když sem zamotám ještě ryngle, tak

Althanova - špatně dozrála, měla hnědou dužninu kolem pecky a málo cukrů.

Zelená - doplatila na zmíněné vydatné deště a všechny plody popraskaly a byly likvidovány hmyzem. Něco jsem zachránil do kvasu.

Takže suma sumárum celkově tento rok z pohledu švestek/rynglí hodnotím spíše negativně. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 234.28 (?), 18.11.2015 21:14

Ako je na tom TOPFIVE s odolnosťou na šarku pán Alois?

Ďakujem Jano

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 103.236 (?), 19.11.2015 19:22

Rád bych zde poprosil odborníky o radu ohledně možné úrody, kolik kg z jednoho stromu lze očekávat u odrůd Althanova, Zelená renklóda / St.Julien a u odrůd Haganta, Toptaste a Čač.lepotica / WAWIT, díky!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika