Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chaty, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Slivoně > Gabrovská se Bulharům povedla

Gabrovská se Bulharům povedla


host - xxx.xxx.157.239 (?)
14.9.2017 7:39

Protože se jí špatně daří ve slehlé zemině, ptal jsem se, zda máte kolem stromků okopkáno-tzn.zkypřeno, popřípadě mulč.  Pro Peťu z města perníku, hokeje, koní... nejsem lékař, ani jinak sex.orientovaný, se starým srandistou bezvýhrad souhlasímwink. SPCH

Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Nejnovější příspěvky v tomto vláknu:
S dozráváním Presenty jsem na tom asi jako V..., host, 20.9.2017
A jak dozrává Presenta? Mně poprvé zarodila (asi 1..., KUKY, 20.9.2017
Já mám stromky 3roky a ze švestek mám Hanitu..., Tibor Sádecký, 20.9.2017
možno aj hlodavce ohryzaju korene ja obcas k..., host, 20.9.2017
Stromky zalévám dle potřeby, normálně kbelík..., Patrik60, 20.9.2017

Gabrovská se Bulharům povedla


Petr z Pardubic (5895) - xxx.xxx.70.216 (?)
19.6.2011 15:56, počet návštěv: 43508
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Pokud se píše o nějakých náhradách za Domácí švestku, tak rozhodně nejlepší, co se týše kvality plodů, je právě Gabrovská. Plody jsou dostatečně velké, pěkně vybarvené, nasládlé, výrazně aromatické. Prostě výborná jakost každý rok. Je možné, že hůře snášejí sucho (jak píše David), protože v roce se suchým létem je dužnina méně jakostní. V posledních letech tento problém nebyl. Plodnost je stále bohatá, i tehdy když byla vedle jen samotná Oullinská renglóda, která je pravděpodobně universální opylovač. Jeden rok jsem měl problémy se suchou skvrnitostí, ale později se už neobjevila i bez postřiků. Když jsem tuhle odrůdu poprvé ochutnal, tak jsem si myslel, že jde o nějaký kvalitní klon Domácí švestky. Takže, kdo ji nemáte, tak ji zkuste. Možná, že s ní budete více spokojeni, než s různými novějšími (top) odrůdami. Samozřejmě, že se mohou objevit i záporná stanoviska, ale já jsem s touhle švestkou velmi spokojen.

Připojit reakci   
   

Gabrovská se Bulharům povedla


host - xxx.xxx.148.21 (?)
19.6.2011 16:55
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Zdravim, v pomologii som cital, ze tato slivka vyzaduje teple polohy. Viete o niekom, kto pestuje tuto slivku aj vo vyssej polohe (400m.n.m a viac)? P.Z.
Připojit reakci
      

Gabrovská se Bulharům povedla


Mittwoch (275) - xxx.xxx.158.241 (?)
19.6.2011 18:37
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Chystám si ji pořídit na podzim do 550m.n.m. na myrobalánu, ovšem pouze jeden kus. Pokusně ji mám druhým rokem přiroubovanou ve 4 kusech do koruny dvou různých jugoslávských slivoní (Lepotica, Najbolja) společně s Wangenheimovou a Domácí. Wan. i Domácí rostou zdravě, mají sytě zelené listy, letos už i spoustu plodů. Gabrovská roste, ale špatně a pomalu, listy jsou ne úplně fyziologicky v pořádku. Totéž se týká očkovanců z těchto roubů očkovaných loni v srpnu. Wan i Dom. rostou zdravě a vitálně, Gabrovská roste pomalu, hůře. Rouby pocházejí ze Sempry, z čehož usuzuji, že jsou viruprosté. I kdyby měly obě jugoslávské šarku, předpokládám, že nejvíce by to odnesla Domácí.

Sečteno podtrženo: v chladných podmínkách podhůří Hrubého Jeseníku, mírný S svah, 550m.n.m. se Gabrovská zatím bohužel neosvědčila. Ale s definitivním ortelem bych počkal.

Připojit reakci
      

Gabrovská se Bulharům povedla


Petr z Pardubic (5895) - xxx.xxx.70.216 (?)
19.6.2011 20:36
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nad Poličkou (Žďárské vrchy) asi v 600 m.n.m., pětiletý stromek Gabrovské, roste dobře, plodí středně, při dozrávání plodů jsem tam ještě nikdy nebyl, takže nemůžu posoudit, ale neměl by to být problém.Vedle mají ještě asi tak 15-20 let starou Vlašku. Plodí tak čtvrtým rokem. Vlašku poznáte podle listů, typických plodonošů i podle tvaru plodů a dá se říct i částečně podle charakteru koruny stromu. Plodit se jí ale hodně dlouho nechtělo. Proti tomu Gabrovská tam začala rodit brzy. A roste zdravě.

Připojit reakci
         

Gabrovská se Bulharům povedla


Miloš Vysloužil (15093) - xxx.xxx.65.50 (?)
20.6.2011 9:28
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

V mrazové kotlině cca 400m přináší Gabrovská v dobrých letech kvalitní plody, které, jak píše zadavatel, si v ničem nezadají s pravými Domácími. V některých letech je ale úroda slabší a chuť trochu kolísá podle sumy teplot. Pokud odolá šarce (o což se dost bojím), jde o velmi kvalitní švestku.

Připojit reakci
   

Gabrovská se Bulharům povedla


host - xxx.xxx.183.140 (?)
26.6.2011 15:02
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím, jsem rád, že už vím, co ji pravděpodobně dobře opylí. Tušil jsem, že je částečně samosprašná, ale nejistě, Že to bude nějaká ryngle, jsem zjistil až když gabrovská fungovala dobře vedle Altanovy a Zelené. Jinak kdyby tolik nepadala na suchu, tak je to snad nejlepší švestka, až na ty roztoče. jinak je to vnižší poloze, 260 m.

david

Připojit reakci
   

Gabrovská se Bulharům povedla


host - xxx.xxx.18.229 (?)
18.9.2016 15:40
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Gabroskou jsem už vykopal. Plody velké, dobré, ale zarodila jednou za pět let nebo sem tam plod, ani ne na knedlíky. Takový strom nemám rád. Pěstuji v 300 m.n.v (Beskydy)., Wangenheimova obsypaná každým rokem, včely na zahradě, v době květu bílá, ale všechno shodí. Kořalka je z ní mizerná. Petr

Připojit reakci
      

Gabrovská se Bulharům povedla


Petr z Pardubic (5895) - xxx.xxx.70.240 (?)
12.9.2012 16:02
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pěkné fotky Gabrovské jsou umístěny ve vlákně "švestky v roce 2011". Jedná se o fotografie z prvních let po výsadbě stromu. Myslím si, že Gabrovská je pro svou kvalitu plodů nejlépe použitelná odrůda i do jiných oblastí, než teplých. Svědčí o tom i fakt, že ji doporučují i vesnická zahradnictví na Vysočině v nadmořských výškách kolem 600 m. Otázkou samozřejmě je, jakou v takovýchto lokalitách budou mít stromy plodnost. Dobrá bude asi jen někde. Sleduji jednu Gabrovskou právě v takovéto lokalitě. Letošní Gabrovská dosahuje své standartní kvality s typickou aromatickou, výbornou příchutí u dobře vyvinutých (větších) a dobře vyzrálých plodů. Čekat se muselo někdy dost dlouho, přesto bych opět prohlásil, že Gabrovská společně z Hanitou stále patří ke spolehlivým "držákům" a tahounům slivoňových odrůd. Každý rok se můžete těšit, že si na nich opravdu pochutnáte. 

Obrázky:
Gabrovská (6.9. 2012)
Gabrovská (6.9. 2012)
Gabrovská (6.9. 2012)
Gabrovská (6.9. 2012)
Gabrovská (6.9. 2012)
Gabrovská (6.9. 2012)
Gabrovská (6.9. 2012)
Gabrovská (6.9. 2012)
Gabrovská (6.9. 2012)
Gabrovská (6.9. 2012)
Gabrovská (6.9. 2012)
Gabrovská (6.9. 2012)
Gabrovská (6.9. 2012)
Gabrovská (6.9. 2012)
Gabrovská (6.9. 2012)
Gabrovská (6.9. 2012)
Gabrovská (6.9. 2012)
Gabrovská (6.9. 2012)
Připojit reakci
         

Gabrovská se Bulharům povedla


Mikeš13 (1460) - xxx.xxx.218.168 (?)
12.9.2012 21:24
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pěkné foto! Mám ji vybranou k obnově a rozšíření sortimentu, tak doufám, že nezklame.

Připojit reakci
            

Gabrovská se Bulharům povedla


rosti&slav (1016) - xxx.xxx.87.12 (?)
12.9.2012 21:37
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Připojuju se ke gratulaci p Petře.U Vás se vysoká kvalita snímků, spolu s kvalitními plody a připojeným komentářem stává standartem nejen letos, kdy nám ostatním úroda jaksi zmrzla.Mohl by jste něco napsat taky o Amersu, jestli Vám už rodil?

Připojit reakci
               

Gabrovská se Bulharům povedla


Miloš Vysloužil (15093) - xxx.xxx.92.38 (?)
13.9.2012 15:39
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

O kvalitě plodů Gabrovské není pochyby, již literatura před 20 lety uvádí, že chuťově daleko překonává všechny Čačanské (i když beze zbytku to platí o najbolji, rané a lepotici o rodne si to úplně nemyslím). Problém ale vidím ve sporné toleranci k šarce. Tu jsem pozoroval i na plodech, ne sice kalamitní, ale kdo ví, co bude za pár let.

Připojit reakci
                  

Gabrovská se Bulharům povedla


host - xxx.xxx.227.51 (?)
28.11.2013 21:33
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý večer, chcem sa opýtať pána Vysloužila a pána Petra keby porovnali Gabrovskú a Annu Špath čo sa týka odolnosti voči šárke, monílii, plodnosti a chuti. Chcel by som zasadiť jednu z nich, ale neviem pre ktorú sa rozhodnúť. Ďakujem Jano.

Připojit reakci
                     

Gabrovská se Bulharům povedla


Miloš Vysloužil (15093) - xxx.xxx.92.38 (?)
28.11.2013 23:11
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Spolu s Čačanskou rodnou a Vee blue jsou to odrůdy chutí nejvíc podobné Domácí švestce, takže chybu neuděláte ani s jednou. Příznaky šarky jsem pozoroval na všech, plody byly letos postiženy minimálně. Monilie snesitelná.

Připojit reakci
                        

Gabrovská se Bulharům povedla


host - xxx.xxx.227.35 (?)
29.11.2013 20:58
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ďakujem pán Vysloužil za odpoveď, hľadám slivku ktorá by bola vhodná aj na spracovanie nie len na jedenie, preto som sa pýtal práve na tieto odrody, škoda že Katinka nie je vhodná na spracovanie, inak by som kúpil určite práve Katinku ktorú ja považujem asi za najvydarenejšiu nemeckú slivku keď zoberiem do úvahy odolnosť voči chorobám a chuť, priznaky šárky má len na listoch a moníliou netrpí, keď ju porovnám s Hanitou tá má príznaky šárky už aj na na plodoch v niektorých oblastiach a trpí aj moníliou. Jano 

Připojit reakci
                           

Gabrovská se Bulharům povedla


Petr z Pardubic (5895) - xxx.xxx.70.240 (?)
14.12.2013 13:15
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Srdečně zdravím, pane Jano. Odpověď na svoji otázku jste dostal, ale na rozdíl od Miloše prozatím nemám projevy šárky, ani na Gabrovské, ani na Anně Späth. Ovšem časem to jistě přijde. Monilie je také opravdu snesitelná. Chuťově jsou obě odrůdy velmi kvalitní. Gabrovská zraje v průměru na rozhraní 8.a 9. měsíce, Anna Späth v druhé polovině měsíce devátého. Plodnost Anny Späth musím ověřit u velkopěstitele od kterého jsem měl i její rouby.
 

Obrázky:
Gabrovská (24.8. 2006)
Gabrovská (24.8. 2006)
Gabrovská (24.8. 2006)
Gabrovská (24.8. 2006)
Gabrovská (24.8. 2006)
Gabrovská (24.8. 2006)
Připojit reakci
                           

Gabrovská se Bulharům povedla


host - xxx.xxx.227.59 (?)
14.12.2013 22:21
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Aj ja Vás pán Petr srdečne zdravím do Pardubíc, rozhodol som sa pestovať staršie chutné odrody, ktoré sú vhodné aj na spracovanie nie iba na jedenie, zvlášť chcem odrodu vhodnú na lekvár (povidla), mám Stanley ale chuťovo ma neuspokojuje ale asi má šárku pretoźe sa dosť znížila jeho úrodnosť a aj na listoch má nepravidelné kruhy už asi 4 roky predtým bola jeho chuť o dosť lepšia a aj viac rodil plánujem dať urobiť na budúci rok test na PPV ak bude mať šárku tak ho vykopem a zasadím buď Gabrovskú alebo Annu Špäth, skúste sa opýtať velkopestovateľa na plodnosť Anny Špäth, mňa to tiež zaujíma. Jano 

Připojit reakci
                           

Gabrovská se Bulharům povedla


Petr z Pardubic (5895) - xxx.xxx.70.240 (?)
31.8.2014 23:58
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Troufám si tvrdit, že Gabrovská se dá velmi dobře poznat podle tvaru plodu i jeho slupky. Viz. fotky v tomto vlákně.

Připojit reakci
                           

Gabrovská se Bulharům povedla


Petr z Pardubic (5895) - xxx.xxx.70.240 (?)
2.6.2015 15:58
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Když pán ve vlákně - kde otestovat švestku na šarku, zmiňuje Gabrovskou, tak jsem si u sousedky na Vysočině (600 m.n.m) všiml pěkné násady na její Gabrovské. Možná, že by se dala s úspěchem pěstovat i ve vyšších polohách. Kvalita by mohla být uspokojivá (viz. Železné hory).

Připojit reakci
                           

Gabrovská se Bulharům povedla


Petr z Pardubic (5895) - xxx.xxx.196.17 (?)
9.10.2015 20:18
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dnešní hodnocení GABROVSKÁ versus VLAŠKA (Žďárské vrchy 600 m.n.m). Vítězem je Gabrovská. Plody jsou sice již částečně scvrklé, tedy přezrálé, ale chuťově sladší a aromatičtější než plody Vlašky, které jsou ovšem ještě v nejlepší kondici (nejsou scvrklé). Plodnost Gabrovské střední. Pokud je to z důvodů špatného opylení, tak bych přisadil ten doporučovaný bohatě kvetoucí Stanley.

Připojit reakci
                           

Gabrovská se Bulharům povedla


host - xxx.xxx.64.165 (?)
24.10.2015 19:49
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Gabrovku jsem zasadil před třemi lety jako dvouletou a letos měla velmi chutné, aromatické a pevné plody, na stanovišti odkrytém, vydaná napospas větru i mrazu - počátek krušných hor - 625 m nm. Daří se jí tam náramně a opylovač v blízkosti žádný.

Ctibor

Připojit reakci
                           

Gabrovská se Bulharům povedla


Petr z Pardubic (5895) - xxx.xxx.70.240 (?)
27.10.2015 16:25
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pane Ctibore, je to možné. Tahle Gabrovská na Vysočině, o které jsem psal, má vedle sebe k opylování jakousi mirabelku. Je možné, že měla ve své době zralosti úrodu mnohem větší, než když jsem ji viděl někdy v řinu s těmi již scvrklými plody. Překvapila mě sladkost a aroma v této nadmořské výšce. Taková Vlaška nebyla špatná, ale s cukry byla a vždycky je tak na "hraně". Myslím v této lokalitě.

Připojit reakci
                           

Gabrovská se Bulharům povedla


host - xxx.xxx.234.198 (?)
10.9.2016 23:48
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ako sa vám vydarila tento rok táto odroda? Aká bola u vás plodnosť a odolnosť na moníliovú hnilobu plodov?     Jano

Připojit reakci
                           

Gabrovská se Bulharům povedla


Miloš Vysloužil (15093) - xxx.xxx.236.1 (?)
11.9.2016 8:10
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Chuťově výborná, monilie snesitelná, plodnost tradičně slabší.

Připojit reakci
                           

Gabrovská se Bulharům povedla


host - xxx.xxx.234.103 (?)
11.9.2016 19:53
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pán Miloš aký je rozdiel v dozrievaní Gabrovskej a Topfive? Koľko je to asi dní?     Jano

Připojit reakci
                           

Gabrovská se Bulharům povedla


Petr z Pardubic (5895) - xxx.xxx.70.240 (?)
14.9.2016 20:07
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nemůžu si pomoct, ale Gabrovská je zcela nahraditelná odrůdou Toptaste. Není to nic proti Gabrovské, ale naopak čím dál lepší kvalitativní výkony Toptaste. Obě odrůdy dozrály zhruba ve stejnou dobu a to koncem srpna.

Připojit reakci
                           

Gabrovská se Bulharům povedla


Miloš Vysloužil (15093) - xxx.xxx.236.1 (?)
14.9.2016 20:34
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Gabrovská dozrála nyní a je to naprostá špička. Sladká, aromatická, úžasná. Jenomže kdy zas bude takové září? Teď konečně můžem i my ze studena ochutnat, co jiní z jihu mají každoročně.
   Topfife je víceméně zralý taky. Ale v chladnějších letech může být odstup větší. Musím říci, že panem Fialou vychvalovaný Topfive je skutečně lahůdka. Má sice trochu menší půlody a dozrál až za 2 měsíce po zmodrání, ale když ho srovnám třeba s Toptaste, musím konstatovat, že sladkostí se vyrovnají a chuťově a aromatem má Topfive navrch. Rozhodující roli ale může sehrát - alespoň pro mě - míra tolerance k šarce. 
   Toptaste mě nijak nepřesvědčila. Velké plody, dobrá plodnost, vysoká sladkost. To je vše. Šveskové aroma slabé, odlučitelnost od pecky horší. Těm, kdo kvalitu odrůdy hodnotí podle "kolik toho nateče" to bude asi stačit. Jak chutná čistá toptastovica nevím, rád bych to okoštoval. Reference jsou ale zatím dost rozporuplné.
    Ale jak říkám, podle letoška se nemohu řídit. Dozrávají a chutnají i odrůdy, které jsem definitivně odepsal (Prezenta, Tophit, Empress, Top 2000). Vrátit se k nim ale nehodlám, taková tepla se sotva budou brzy opakovat. Zajímavé, že ani tropické září nepřimělo najbolju k nadprůměrné chuti.

Připojit reakci
                           

Gabrovská se Bulharům povedla


Petr z Pardubic (5895) - xxx.xxx.70.240 (?)
14.9.2016 20:42
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

...Šveskové aroma slabé...

Právě, že švestkové aroma u Toptaste vůbec není slabé, jinak bych to nepsal. Dalo by se říci, že silnější má jen Domácí švestka, Hanita a Anna Späth.

Připojit reakci
                           

Gabrovská se Bulharům povedla


host - xxx.xxx.189.156 (?)
14.9.2016 20:36
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pamatuju se, jak jste před pár lety nenechal na Top Taste téměř niť suchou, nepodlehl jste taky náhodou globálnímu nanebevzetí této odrůdy? Abych tuto odrůdu trochu polidštil, tak zmíním fakt, že letošní pozdní mrazy můj Top taste odskákal suveréně nejhůř ze všech slivonových odrůd... Kdepak, sad ze samých Tasteů by byl velký omyl!

           Ing. Fidla

Připojit reakci
                           

Gabrovská se Bulharům povedla


Petr z Pardubic (5895) - xxx.xxx.70.240 (?)
14.9.2016 20:55
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ano, pane inženýre Fidlo, Toptaste proděla pozitivní vývoj. Od prvotní neodlučitelnosti dužniny od pecky a fádní sladkosti až po dnešní naprostou odlučitelnost a "přidanou" švestkovou nadstavbu. Je to nevídaná věc. Pravý opak Těchobuzické, které vyšší plodnost jaksi nesvědčí.

Připojit reakci
                           

Gabrovská se Bulharům povedla


Mikeš13 (1460) - xxx.xxx.56.221 (?)
14.9.2016 21:16
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Z Gabrovské mne zbyl jen jeden plod, který mi nic neřekl. Stromek je napaden šarkou (roubováno na "zavirovaný" odkopek), tak jsem zvědavý, jak se šarka na kvalitě plodů-chuti projeví v dalších letech.

Připojit reakci
                           

Gabrovská se Bulharům povedla


host - xxx.xxx.200.73 (?)
15.9.2016 8:10
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Gavrovská letos chutná opravdu výborně, ještě daleko lepší je pro mě letos Čačanská rodná. Neumím to popsat tak jako P. z Pce, ale prostě skvělá.

Svou chutí mě letos hodně potěšila i Chrudimská, byla opravdu výborná. Horší už bylo její silné napadení moniliovou hnilobou.

Jelen

Připojit reakci
                           

Gabrovská se Bulharům povedla


Miloš Vysloužil (15093) - xxx.xxx.236.1 (?)
15.9.2016 8:29
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já mám letos obě taky skvělé, ale Gabrovské bych dal bodů víc (taky je větší). Plody Chrudimské - myslím ty co neshnily - byly chutné, ale postižení monilií bylo na můj vkus příliš. V tomto směru se musím poklonit Těchobuzické, která monilií letos netrpí prakticky vůbec. I spadené plody ležící 3 dny v trávě jsou čisté.

Připojit reakci
                           

Gabrovská se Bulharům povedla


Mikeš13 (1460) - xxx.xxx.224.39 (?)
15.9.2016 12:37
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

"V tomto směru se musím poklonit Těchobuzické, která monilií letos netrpí prakticky vůbec. I spadené plody ležící 3 dny v trávě jsou čisté".

Souhlas. Podobně i Č. rodná. Budu se opakovat, ale chuť spadlých a pár dní na zemi ležících plodů Č. rodné je o třídu lepší, aromatičtější. Vždycky jdu nejdříve po těch spadlých plodech.

Chrudimská letos (stejně jako předloni) má dost plodů bez chuti - dužnina suchá, světle žlutá až bělavá. Je to asi přeplozením, o monilióze ani nemluvím. Na jaře zkusím vynechat postřik proti pilatce a více korunu prosvětlím, i když Chrudimka řez prý moc nemusí (zahušťuje).

Připojit reakci
      

Gabrovská se Bulharům povedla


host - xxx.xxx.234.150 (?)
18.9.2016 16:45
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mali ste ku Gabrovskej dobrého opelovača pán Petr? U Gabrovskej sa uvádza že je nároćná na opelenie.Opeluje ju údajne len Zelená ringlota a Stanley.     Jano

Připojit reakci
      

Gabrovská se Bulharům povedla


host - xxx.xxx.234.73 (?)
21.9.2016 19:56
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ako vám rodí táto slivka?     Jano

Připojit reakci
         

Gabrovská se Bulharům povedla


host - xxx.xxx.234.187 (?)
18.11.2016 15:09
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mám neďaleko Gabrovskej zasadenú Zelenú ringlotu a aj tak mi Gabrovská plodí slabo.Piliarkou to ale nie je.Je tu niekto komu Gabrovská plodí dobre?                                                                                                       Jano

Připojit reakci
            

Gabrovská se Bulharům povedla


host - xxx.xxx.40.230 (?)
18.11.2016 18:20
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mně Gabrovská rodí každoročně. Plodů je hodně, že se ohýbají větve. Chutˇově ji řadím vysoko. Stříkám každoročně proti pilatce. Beskydy F-M 350 m. S pozdravem wtom.

Připojit reakci
               

Gabrovská se Bulharům povedla


Jiřina (871) - xxx.xxx.142.1 (?)
18.11.2016 18:51
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Gabrovské máme pět stromů v zatravněném sadu za domem. Dospělé stromy nezaléváme ani nepřihnojujeme, přihnojoval by se trávník, což netřeba. Stromům je asi 2O let. Dva jsou zakoupené ze školky, tři jsem si naroubovala na odkopky něčeho, co vyrůstalo z kořenů v zahradě. Stromy plodí výborně, zvláště v posledních letech, co stříkáme proti pilatce. Loni bylo katastrofální sucho, část plodů Gabrovské propadlo suchem, přesto úroda byla dobrá. Letos bylo sucho opět, ale až od srpna dosud. Gabrovská zaplodila výborně, div se nerozlámaly větve. Plody jsou velké, považuji ji za jednu z nejchutnějších švestek.  U nás zraje v druhé polovině srpna. Netrpí příliš monilií ani na letorostech ani na plodech. Zjara hodlám Gabrovskou přeroubovat jednu dvě Presenty, které u nás nedozrávají. Postřik proti pilatce ja asi nutností, než jsme stříkali, bylo hodně plůdků s dírkou, které opadaly. Jiné odrůdy pilatkou tolik netrpí.  J.

Připojit reakci
                  

Gabrovská se Bulharům povedla


host - xxx.xxx.234.45 (?)
19.11.2016 20:48
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pán Wtom a pani Jiřina aké odrody sliviek máte ako opeľovače ku Gabrovskej? V akej nadmorskej výške máte zasadené slivky pani Jiřina?                                                                                                Jano

Připojit reakci
                     

Gabrovská se Bulharům povedla


Jiřina (871) - xxx.xxx.142.1 (?)
19.11.2016 22:59
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Bydlím v JZ části Vysočiny v 500 m.n.m. Na zahradě máme ještě Najbolju, Hanitu, Hagantu, Top HIT, Presentu, Vlašskou švestku a jeden strom původní Domácí švestky, který zde rostl, ještě než jsem se přivdala. Dále máme nějakou žlutozelenou kulatou ryngli, název odrůdy nevím. Roub jsem použila z původního stromu po předcích manžela. Švestky i ryngle sbírá manžel a dává do sudu. Že by se objevil zápach fekálií ve slivovici mi není známo, byť slivovici sama nepiju.  J.

Připojit reakci
                        

Gabrovská se Bulharům povedla


host - xxx.xxx.182.227 (?)
20.11.2016 8:10
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

U Gabrovské to nebude tak divoké, je to dobrá slivka. Jinak od hosta 248.32 jsem vzorky slivovic, nebo pálenu z Williamsek chutnal a musím říct, že jsou opravdu jemné, velmi dobré. A třeba třešňovice, kterou jsem pil před pár lety, to se hned tak nevidí. P

Připojit reakci
                           

Gabrovská se Bulharům povedla


host - xxx.xxx.248.32 (?)
20.11.2016 12:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Je dobrá, pouze s přidáním švestek v menším množství s jinými do kvasu. Ale ne mít na zahradě převážnou část odrůdy Gabrovské na výrobu slivovice.

Na přímý konzum stačí 2 stromy. Daleko lepší je Hanita, ale trpí nemoccemi dřeva!! Ta vydrží plodit tak 7 let a je po ní!!

Poté je vhodná do "kotle.

Nejlepší výpěstky Gabrovské má školka v Kyjově- 584 Zemspol.Mají ji na myrobalánu, který si samy pěstují z pecek. Je to jejich větší žlutoplodá mirabelka opravdu super výběr (klon). Netrpí rakovinou dřeva atd. Výpěstky rostou"před očima". Stromy jsou větší, na stromě dost ovoce (Platí pro Gabrovskou). Letos jen úroda kolem 50 kg.

Známý ji má na nepodrůstajícím myrobalánu 29C, ale o ničem!! A to samé na St.J.A., o Wawitě a jim podobným ani nemluvně.

Připojit reakci
                           

Gabrovská se Bulharům povedla


host - xxx.xxx.234.44 (?)
21.11.2016 19:48
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Daleko lepší je Hanita, ale trpí nemoccemi dřeva!! Ta vydrží plodit tak 7 let a je po ní!!

Ja hodnotím Gabrovskú aj Hanitu chuťovo ako veľmi dobrú.V čom je lepšia Hanita od Gabrovskej?

Připojit reakci
                        

Gabrovská se Bulharům povedla


host - xxx.xxx.248.32 (?)
20.11.2016 12:01
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jiřinko, 

špatně si to vysvětluješ s těmi fekáliemi.

PRO VŠECHNY : Ta Gabrovská obsahuje nějaký ester nebo vonnou látku (ve větší míře než ostatní švestky), která překvašením a destilací připomíná v pozadí slivovice mírnou vůni " po uležených teplých hovnech"

 Takže tak to je. Ne špatným založením kvasu a dalšími výblidky fóristů. 

Připojit reakci
                        

Gabrovská se Bulharům povedla


host - xxx.xxx.234.9 (?)
20.11.2016 13:11
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pani Jiřino ako je to vo vašej nadmorskej výške s dozrievaním u odrody Tophit? Dozrieva u vás každý rok? Aký je rozdiel v dňoch medzi dozrievaním Tophitu a Presenty.     Jano

Připojit reakci
                           

Gabrovská se Bulharům povedla


Jiřina (871) - xxx.xxx.142.1 (?)
20.11.2016 14:36
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Top Hitu máme jeden strom starý asi pět let, který plodí. Loni jsme zasadili další koupený stromek na podnoži Julien, ten téměř neroste, u nás jsou dva suché roky po sobě, této podnoži to moc nevyhovuje. Máme omezenou možnost zálivky (tahat kýble vody do kopce). Ten možná odejde. Letos jjme zasadili další strom, který jsem naroubovala na odkopek myrobalánu.

Zatím Top Hit vždy dozrál, u nás dozrává v září. Některým členům rodiny plody chutnají, sama mám jiné oblíbené švestky. Plody jsou poměrně velké, dobře se sbírají. Loni jsme z asi stovky plodů na stromku sklidili slovy tři. Ostatní shnilo monilií po několika deštích na podzim. V předchozím roce a letos nebylo hnití plodů tak velké.

Na povidla zatím používám drobné plody Domácí švestky.Jsou z nich nejlepší. Top Hit u nás dozrává před Prezentou. Letos u nás velmi pozdě dozrávala drobotina Domácí švestky, strom byl přeplozený, což opožďuje zrání. J.

Připojit reakci
                           

Gabrovská se Bulharům povedla


host - xxx.xxx.234.9 (?)
20.11.2016 16:53
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Na povidla zatím používám drobné plody Domácí švestky.Jsou z nich nejlepší.

Máte pravdu pani Jiřina nie je nad Domácu slivku.Je vo vašej oblasti rozšírená šarka?     Jano

Připojit reakci
                           

Gabrovská se Bulharům povedla


host - xxx.xxx.248.32 (?)
20.11.2016 17:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Na povidla zatím používám drobné plody Domácí švestky.Jsou z nich nejlepší

Jano,

neznám v našem okolí Hodonína místo, kde šv.domácí v plodnosti netrpí šárkou. Plody z infikovaného stromu jsou drobnější, bez chuti a cukernatosti.

Znám starší lidi, kteří i z takto míň zasažených plodů robí lekvár- (přidají želírovací cukr, chemii, mírně rumu) a jsou spokojeni.

Domnívají se, že mají domácí povidla a vnoučci se jen olizují.

Připojit reakci
                           

Gabrovská se Bulharům povedla


Jiřina (871) - xxx.xxx.142.1 (?)
20.11.2016 17:55
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Okolo zahrady se motám od svých asi deseti let a něco si již pamatuju. V době mého dětství se šarka na Domácí běžně nevyskytovala. Dříve se sázely vlastní odkopky, takže rozšíření bylo o něco těžší. S nákupem školkařských výpěstků zavirovaných tolerantních odrůd se dostala i k nám. V současné době plodí kvalitní ovoce pár starých švestek v okolí, u mladých stromů jsou projevy na plodech silnější, ovoce nedozrává, propadává, stromy jsou vhodné k vykopání. Doma máme jeden starý strom, částečně proschlý, ale plodí kvalitní ovoce. Manžel ho chce každý rok pokácet, já se vždy za něj přimlouvám. Jinak letos obecně bylo postižení plodů šarkou menší i na napadených stromech v sousedství. Někdy do sklizně nezůstane na stromě ani švestička. Letos byla v našem kraji taková nadúroda švestek, že ani můj otec za svůj život takovou úrodu nepamatuje. Někteří lidé ranější odrůdy nechali vypálit, aby se jim uvolnily sudy. Doma jsme poslední část úrody nechali spadnout bez užitku, protože nebyly nádoby ani energie na zpracovávání. J.

Povidla vyrábím jen odpařením vody z ovoce, nic nepřidávám. 

Připojit reakci
                           

Gabrovská se Bulharům povedla


host - xxx.xxx.234.9 (?)
20.11.2016 19:39
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

S nákupem školkařských výpěstků zavirovaných tolerantních odrůd se dostala i k nám.

Máte pravdu pamätám si že v 80-tych a v prvej polovici 90-tych rokov sa bežne predávali zavírované slivky.

Doma máme jeden starý strom, částečně proschlý, ale plodí kvalitní ovoce. Manžel ho chce každý rok pokácet, já se vždy za něj přimlouvám.

Ten strom určite nekácejte keď plodí kvalitné ovocie, bolo by ho škoda.

S pozdravom Jano

Připojit reakci
                           

Gabrovská se Bulharům povedla


host - xxx.xxx.234.9 (?)
20.11.2016 18:44
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

neznám v našem okolí Hodonína místo, kde šv.domácí v plodnosti netrpí šárkou. Plody z infikovaného stromu jsou drobnější, bez chuti a cukernatosti.

Aké máte odrody sliviek? Ktoré odrody hodnotíte u vás ako najodolnejšie na šarku?    

                                                                                                     Jano

Připojit reakci
                     

Gabrovská se Bulharům povedla


host - xxx.xxx.40.230 (?)
20.11.2016 18:45
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Několik Stanley, domácí, Wangenheim, Gabrovská, Topfirsit, Topend. V okolních zahradách mají sousedé stromů hodně. Podle mně, pokud se správně stříká proti pilatce a nepřijdou mrazy, bývá odrůda každoroční. S pozdravem, wtom.

Připojit reakci
                        

Gabrovská se Bulharům povedla


host - xxx.xxx.234.14 (?)
20.11.2016 19:47
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pan Wtom odroda Stanley je dobrý opelovač, ale hodí sa skôr na spracovanie ako na priamy konzum.Sú z neho dobré kompóty.     

S pozdravom Jano

Připojit reakci
                           

Gabrovská se Bulharům povedla


host - xxx.xxx.40.230 (?)
21.11.2016 19:26
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ano, souhlasím. Ale zralá Stanley, čerdtvě utrhnutá ze stromu taky neurazí. Kompoty i povidla jsou výborné, o koláčích ani nemluvě. Asi nejsem takový fainšmekr, abych řešil, zda povidla, kompoty nebo slivovice z jedné odrůdy jsou lepší než z druhé. Už jsem hodně "taky odborníků", kteří nedají dopustit na některou odrůdu, vyvedl z omylu. Všechny tyto produkty jsou buď dobré nebo jsou horší. Člověk je tvor, jehož smysly se velmi často  (i během dne) mění. Jednou jsem provedl v kolektivu svých přátel 7 denní degustaci několika vzorků (10ks)slivovic a kompotů. Když jsem na konci degustraci vyhodnotil, nestačil jsem se divit. Nikdo nevyhnotil jeden druh ze slivovic a kompotů za nejlepší po celou dobu. ...a možná je to dobře! S pozdravem, wtom.

Připojit reakci
                           

Gabrovská se Bulharům povedla


host - xxx.xxx.234.44 (?)
21.11.2016 20:32
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ale zralá Stanley, čerdtvě utrhnutá ze stromu taky neurazí. Kompoty i povidla jsou výborné, o koláčích ani nemluvě.

Máte pravdu pán Wtom.

U mňa Stanley ale dosť trpí moniliózou plodov. Ako je to u vás?                                                                         S pozdravom           Jano

Připojit reakci
                           

Gabrovská se Bulharům povedla


host - xxx.xxx.40.230 (?)
22.11.2016 19:07
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já nemím určit, zda Stanley patří k náchylnějším na moniliósu. Mně se zdá, že všechny odrůdy jsou na tom stejně. Nějaké škody pozoruji až na dozrávajícím ovoci, ale mně moc netrápí. Přiznávám, že poslední roky bylo švestek všech druhů hodně, až moc. Zbývá na všechno, od konzumu, kompotů, povidel, koláčů... i do kořalky.  Přesto všechno napadené ovoce poctivě sbírám, musí ze zahrady pryč. S pozdravem, wtom.

Připojit reakci
                           

Gabrovská se Bulharům povedla


host - xxx.xxx.234.131 (?)
23.11.2016 18:37
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já nemím určit, zda Stanley patří k náchylnějším na moniliósu. Mně se zdá, že všechny odrůdy jsou na tom stejně.

U mňa sú v odrodách sliviek veľké rozdiely v náchylnosti plodov na moniliózu. Tie rozdiely vidím každý rok.     S pozdravom Jano

Připojit reakci
                           

Gabrovská se Bulharům povedla


Miloš Vysloužil (15093) - xxx.xxx.67.66 (?)
23.11.2016 22:02
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tie rozdiely vidím každý rok.

Ano, taky pozoruji každý rok rozdíly. Ale každý rok trpí jednotlivé odrůdy různě. Stejně jako ke vstupu choroby do dřeva jsou stromy nejvíc náchylné při opadu květů, tak i plody jsou náchylnější k infekci v určité fázi dozrávání.  Tlak choroby hodně závisí na počasí (teplotě, vlhkosti, větru) a podmínky pro rozvoj infekce se během roku liší. Když zrají (a hnijí) první švestky, ty poslední jsou ještě zcela zelené. Jisté rozdíly v náchylnosti jednotlivých odrůd existují (Chrudimská hodně, Těchobuzická méně), ale zdají se mi menší, než rozdíly u jedné odrůdy v různých letech.

Připojit reakci
                           

Gabrovská se Bulharům povedla


host - xxx.xxx.234.74 (?)
24.11.2016 21:27
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ale každý rok trpí jednotlivé odrůdy různě. Stejně jako ke vstupu choroby do dřeva jsou stromy nejvíc náchylné při opadu květů, tak i plody jsou náchylnější k infekci v určité fázi dozrávání.  Tlak choroby hodně závisí na počasí (teplotě, vlhkosti, větru) a podmínky pro rozvoj infekce se během roku liší. Když zrají (a hnijí) první švestky, ty poslední jsou ještě zcela zelené. Jisté rozdíly v náchylnosti jednotlivých odrůd existují (Chrudimská hodně, Těchobuzická méně), ale zdají se mi menší, než rozdíly u jedné odrůdy v různých letech.

Súhlasím, aj keď Chrudimskú a Těchobuzickú nemám. Ale napr. Katinka alebo Elena sa mi javí o dosť odolnejšia na moniliózu plodov ako napr.Oulinská ringlota alebo Stanley a to každý rok či už je rok slnečný daždivý, teplejší alebo studenší.Vysokú odolnosť na moniliózu plodov má údajne aj Tegera, ja ju nemám.Má niekto skúsenosti s Tegerou?                                                                                           Jano

Připojit reakci
                           

Gabrovská se Bulharům povedla


Miloš Vysloužil (15093) - xxx.xxx.67.66 (?)
25.11.2016 6:37
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tegera je kvalitní letní pološvestka, její tolerance k šarce ale moc velká není. Monilií trpí podobně jako ostatní. Co se týče Stanley, u mě bývá napaden spíš méně. Ale jak říkám, je to rok od roku jiné. Letos třeba hnily nejvíc Verity a Carpatin.

Připojit reakci
                           

Gabrovská se Bulharům povedla


host - xxx.xxx.123.101 (?)
25.11.2016 7:14
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Letos nejvíce trpěla Domácí, téměř všechny zhnily a samozřejmě President asi polovina.

Připojit reakci
      

Gabrovská se Bulharům povedla


host - xxx.xxx.248.32 (?)
18.11.2016 19:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pro Petra :

Máš svatou pravdu Petře, dobře jsi udělal s tou Gabrovskou slivovice s ní není dobrá!! Mám to několikrát ověřeno.

Můžou na fóru ostatní o ní mluvit jaj chtějí, víme své z praxe.

A to, že je náhrada za domácí,  je super blud tak pro Čecháčky, neboť z domácí je výborná slivovice a z gabrovské není ani průměrná- voní jakoby po hovnech!

Mě sice rodí ob rok, ale co to pomůže zrušil jsem ji v počtu 10 stromů ve stáří cca 12 let.

Připojit reakci
         

Gabrovská se Bulharům povedla


Miloš Vysloužil (15093) - xxx.xxx.236.1 (?)
19.11.2016 11:10
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Že je z Domácí švestky - pokud netrpí šarkou - výborná, možná asi nejlepší slivovice, je bez diskuzí. Sám jsem slivovici ze samotných Gabrovských nikdy nepálil, ale s čistým svědomím si troufnu říci, že pokud někomu slivovice z jakýchkoli švestek voní po hovnech, tak prostě neumí správně založit a vést kvas. A jestli to má několikrát ověřeno, tak se to holt ještě nenaučil. Můžeme se bavit o menší výtěžnosti nebo slabším aromatu. Ale pachutě a smrady, pokud nejsou ve švestce (a že Gabrovská chutná sakra dobře), nemůžou být v dobrém kvasu ani ve slivovici. 

Připojit reakci
            

Gabrovská se Bulharům povedla


host - xxx.xxx.64.13 (?)
19.11.2016 17:22
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pil som pálenku s vôňou po hov..

Kolegovi som bol pomôcť s rozhodením hnoja po záhrade.Za pomoc mi za jeden pohárik nalial. Po privoňaní som si pomyslel, ale mi smrdia ruky od hnoja. Po požití mi bolo jasné, že to niesú ruky, ale pálenka.

Pálenka bola z moruší.Majiteľ zbieral moruše spod stromu ako postupne dozrievali a sypal do súdka.Pokial posledné nasypal, spodné už boli...

Páleník sa vyjadril, že ho už nechce v pálenici vidieť.Nebolo jednoduché destilačný aparát zbaviť hov... pachu.

Tá pálénka dostala meno: VOJTOVICA

Připojit reakci
               

Gabrovská se Bulharům povedla


host - xxx.xxx.50.172 (?)
19.11.2016 17:45
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Kolik stojí taková pálenka? A nemá pán nějakou na prodej? Má to i s etiketou?

Každému podle zásluh. Název MorVojtica by se mi více líbil !!!

J.A.R.

Připojit reakci
                  

Gabrovská se Bulharům povedla


Mimmo (982) - xxx.xxx.91.93 (?)
19.11.2016 18:19
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já mám úctu k dobrému ovoci. Dneska jsem snědl skoro kilo (rozmrazených) růžových moruší. Mám jich ještě 30 kg. Myslím, že udělat z tak chutného a voňavého ovoce něco nechutného a páchnoucího, je přinejmenším zvláštní. Není to však chyba ovoce. Pokud jde o Gabrovskou, jedl jsem jí zatím jen v Bulharsku. Musím se připojit k panu Vysloužilovi. Je to velmi chutná švestka, ale asi není tak dobrá v jakékoliv lokalitě. Na Vysočině ji zatím nemám, ale časem s ní počítám i tam. Mám dvě různé pálenky, v nichž je i Gabrovská z Bulharska. Nejsem v oboru degustace expert, ale zdají se mi obě docela dobré.

Připojit reakci
                     

Gabrovská se Bulharům povedla


host - xxx.xxx.200.133 (?)
19.11.2016 22:17
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Mě by jen zajímalo, jak to je s plodnosti Gabrovske, protože všude je psaná plodnost pouze průměrná. A tady zas někdo píše veliká. Tož kde pak člověk má najít pravdu. Já mám několik Gabrovskych nasazenych, ale právě ta plodnost mě zajímá, ale ještě mladých a neplodi. ☺ kema83
Připojit reakci
                        

Gabrovská se Bulharům povedla


host - xxx.xxx.248.32 (?)
20.11.2016 11:49
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Gabrovská-

Na myrobalánu jeden rok vysoká, druhý nízká, další průměrná. Když to zhodnotím za dobu plodnosti cca. 5 ti let tak má plodnost vyšší. je daleko lepší plodil než převážná část těch nových odrůd. V tomto ohledu je výborný držák!  Ale,...  Co se týká sušení tak nic moc a to samé se slivovicí. Takže, tak akorát na jídlo a do buchet a pouze obírat ze stromu ručně. Setřepané jsou popraskané- řídká dužnina.

Připojit reakci
                           

Gabrovská se Bulharům povedla


host - xxx.xxx.234.9 (?)
20.11.2016 12:56
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Takže, tak akorát na jídlo a do buchet

Gabrovská je dobrá aj na lekvár-povidla.     Jano

Připojit reakci
                           

Gabrovská se Bulharům povedla


host - xxx.xxx.248.32 (?)
20.11.2016 13:25
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jano, 

když jiné slivky momentálně nemáš je dobrá i G. na lekvár.

Nejlepší lekvár mám z Valjevky. Super

Ale co to pomůže : vyholuje, plodnost pravidelně menší, zabírá místo, neekonomické, ale s překvapením vysoce odolná na houbové choroby a korové nekrozy.

lekvár z Gabrovské: rídká srajda, schází plnost chuti nutné přidat želírovací cukr 3:1 a pod.  

To už není, ale  "domácí".

Připojit reakci
                           

Gabrovská se Bulharům povedla


host - xxx.xxx.234.9 (?)
20.11.2016 16:45
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

když jiné slivky momentálně nemáš je dobrá i G. na lekvár.

Mám aj iné odrody, ale je pravda že Valjevku nemám.Je to možné že je z nej dobrý lekvár.Ale čo som tu o Valjevke čítal tak pestovatelia ktorí ju majú tak ju až tak moc dobre nehodnotili.     Jano

Připojit reakci
                           

Gabrovská se Bulharům povedla


host - xxx.xxx.248.32 (?)
20.11.2016 17:13
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jano,

otázka je kdo jí hodnotil a také jestli pravdivě.

Já si dovolím hodnotit odrůdu jen pokud mám od ní alespoň 10 stromů. U jednoho nebo tří stromů je to jak na houpačce.

Nehodnotím ji dobře jen z důvodu slabé plodnosti, vyholování a susších plodů jakoby pohledově nedozrálých(ale měli cukernatost kolem 21-25). Na lekvár a sušení je opravdu nejlepší i před š.dom. Slivovici jen z ní nemám, nebylo plodů nikdy dost na jednodruhový destilát a to jsem měl 30 stromů na myrobalánu z Fytosu Plzeň -Voráček před 10 lety. Dva stromy jsem nechal na lekvar a sušení zbytek "KOTEL".

Nevím jak funguje na ostatních podnožích 

Připojit reakci
                           

Gabrovská se Bulharům povedla


host - xxx.xxx.234.9 (?)
20.11.2016 18:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já si dovolím hodnotit odrůdu jen pokud mám od ní alespoň 10 stromů. U jednoho nebo tří stromů je to jak na houpačce.

Tak určite z jedného stromu sa nedajú robiť závery, máte pravdu.Strom nemusí byť vydarený. Ale už z troch stromov by som závery dokázal akceptovať, nemyslím si že by všetky tri boli nevydarené.

Na lekvár a sušení je opravdu nejlepší i před š.dom.

Je to možné.

Slivovici jen z ní nemám, nebylo plodů nikdy dost na jednodruhový destilát a to jsem měl 30 stromů na myrobalánu z Fytosu Plzeň -Voráček před 10 lety.

Koľko kg sliviek dal priemerne jeden strom Valjevky keď ani na 30 stromoch ste nemali dosť na jednodruhový destilát.

                                                                                               Jano

Připojit reakci
                           

Gabrovská se Bulharům povedla


host - xxx.xxx.248.32 (?)
21.11.2016 8:08
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Koľko kg sliviek dal priemerne jeden strom Valjevky keď ani na 30 stromoch ste nemali dosť na jednodruhový destilát.

Jano,

za posledních cca.5 let jsem měl na stromech valjevky nejvíce max. tak 15-20 kg ovoce na 1 strom (podnož myrobalán) množitelský materiál Fytos Plzeň.

Ten rok jsem měl objednávky na sušené švestky pro své zákazníky, tak byly usušeny. Doufal jsem, že to bude s úrodou lepší a zkusím příště i destilát a nebylo tomu tak. (stromy pohledné, silné, zdravé, ale velmi silně vyholující - daleko více než durancie)

Připojit reakci
                           

Gabrovská se Bulharům povedla


host - xxx.xxx.234.44 (?)
21.11.2016 19:14
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

za posledních cca.5 let jsem měl na stromech valjevky nejvíce max. tak 15-20 kg ovoce na 1 strom (podnož myrobalán)

A ako sú staré tie stromky Valjevky? Máte slivky aj na iných druhoch podnoží ako na myrobalánoch?

                                                                                 Jano

Připojit reakci
                           

Gabrovská se Bulharům povedla


PP. [PE, 550] (4997) - xxx.xxx.9.135 (?)
21.11.2016 10:04
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Myslím, že hodnotit odrůdu z vlastních 10ti stromů může málokdo, ze stromů různých majitelů sem tam někdo, rozhodně ne mnoho zahrádkářů. To mi ovšem nebrání v tom, abych tu odrůdu pro sebe hodnotil jako dobrou nebo špatnou. Je to hodnocení velmi subjektivní, ale je jen moje, nedělám to z vědeckých důvodů. Jiná věc je, pokud se na stejném hodnocení shodne více pěstitelů.

Připojit reakci
                           

Gabrovská se Bulharům povedla


Miloš Vysloužil (15093) - xxx.xxx.92.38 (?)
21.11.2016 15:33
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já si dovolím hodnotit odrůdu jen pokud mám od ní alespoň 10 stromů..

Mně tedy pro hodnocení odrůdy přije úplně jedno, jestli hodnotím deset stromků po 10 kilech ovoce nebo jeden strom s metrákem plodů. Jsou-li stromy vedle sebe, vždy jsou zatíženy možnou hodnotící chybou pramenící z mikrolokality - mimořádně vhodná či nevhodná půda,  spodní voda vysoko nebo naopak nedosažitelná, chráněná nebo naopak větrná poloha, jižní stráň nebo mrazova dolina. Jak píše PP, pokud se na vlastnostech shodne víc pěstitelů ze všech koutů země, pak je to validní informace.

Připojit reakci
                           

Gabrovská se Bulharům povedla


host - xxx.xxx.132.187 (?)
21.11.2016 18:42
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jsou-li stromy vedle sebe, vždy jsou zatíženy možnou hodnotící chybou pramenící z mikrolokality - mimořádně vhodná či nevhodná půda, spodní voda vysoko nebo naopak nedosažitelná, chráněná nebo naopak větrná poloha, jižní stráň nebo mrazova dolina. Jak píše PP, pokud se na vlastnostech shodne víc pěstitelů ze všech koutů země, pak je to validní informace.

Vlastně kvůli tomu tohle forum čtu. A jak píše p. Vysloužil o těch "mikroklimatech, mikrolokalitách", tak jsem to po létech zjistil taky.
I jen v jednom členitém sadu nebo zahradě můžou být i v malých vzdálenostech různé podmínky a výsledky. Jsem se přesvědčil různými poznatky. Třeba, že mi něco zmrzne ve větrné poloze chráněné od severu zdí s expozicí na jih a o pár metrů dál se to ještě nikdy nestalo byť na severní straně. Nebo v úplně nechráněné a větrné poloze.
*
Nebo jak jsem stěhoval ořešák semenáč v malé zahradě který jsem chtěl z nostalgie zachránit...
(Údajně jsem ten ořech "strčil do země ve čtyřech létech, tak proto).
*
4x nebo a i více byl přesazen než se dostal na místo kde teď žije a roste a nic ho tam neohrožuje. A to se stalo na malém prostoru...
(Žádný užitek ani solitéra z něj nikdy nebude, je to i po těch létech furt mrzáček, ale to už je úděl mnoha semenáčků...)

Rafael.

Připojit reakci
                           

Gabrovská se Bulharům povedla


Miloš Vysloužil (15093) - xxx.xxx.11.239 (?)
21.11.2016 9:52
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Do povidel se nikdy nepřidává želírovací cukr. Pak to nejsou povidla, nýbrž marmeláda. Povidla musejí houstnout pouze odparem vody. Pokud je zahustíte želírovacím přídavkem, tak při tepelné úpravě - např pečením buchet - se želírovaná povidla opět zkapalní a vytečou do pekáče.
   Z mnohaleté zkušenosti s vařením povidel je zřejmé, že odrůda švestky má vliv poměrně podružný. Důležité je sice množství sušiny, ale to se dá nahradit dešlším vařením. Chuť povidel je beztak z větší části dána zkaramelizovaným cukrem, ať už z ovoce nebo přidaného. Z méně šťavnatých švestek uvaříte povidla dřív a je jich víc. Je-li šťávy víc, musí se vařit déle, produktu je míň, zato je logicky sladší. Porovnával jsem to současným vařením Katinky (míň šťávy, víc povidel) a Opálu (víc šťávy, míň povidel, ale sladších).

Připojit reakci
         

Gabrovská se Bulharům povedla


Mikeš13 (1460) - xxx.xxx.55.228 (?)
19.11.2016 21:08
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tak nevím, čí chutě se rozhodl uspokojit R. Jelinek, když z Gabrovské vyrábí jednoodrůdovou slivovici.

Připojit reakci
            

Gabrovská se Bulharům povedla


host - xxx.xxx.248.32 (?)
20.11.2016 11:37
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mikeš,

prosímtě Jelínek vyrábí jednoodrůdovou slivovici, neboť je to tah jejich managerů. Účastním se tam degustací a střídají se tam jak na běžícím páse. Jsou odměńováni od svých schopností co nejvíce prodat. Je to modní hit, když vysázeli nové "moderní odrůdy" Chtějí je vydzvihnout oproti klasickým mix švestkám, které nakupují podtržené z ciziny a vyřazené pro prům.zpracování. Chodí nám také do Hodonína jejich poptávka po švestkách za cenu 6,5 kč/kg.

Neznám nikoho, kdo by jim za uvedenou cenu dobré a sladké švestky prodal. Kromě jednoho pěstitele z Čech, který se potřebuje zbavit Tophitů (bývalý zaměstnanec z VŠUO Hol.).

Připojit reakci
               

Gabrovská se Bulharům povedla


Miloš Vysloužil (15093) - xxx.xxx.92.38 (?)
23.11.2016 10:08
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jsou odměńováni od svých schopností co nejvíce prodat. Je to modní hit, když vysázeli nové "moderní odrůdy

To už tak chodí, že v některých firmách jsou zaměstnanci odměněni podle toho, jaké má firma zisky. A je to dobře, v horších firmách na to nehledí, vyplatí odměny a končí v konkurzu.
   Moderní odrůdy u R.J.  vysázeli proto, že ty staré likvidovala šarka. Alespoň to tvrdil pán, co nás těmi sady provázel. Takly říkal, že svestky z domácí produkce tvoří (a že ty sady byly pěkně rozlehlé) jen 8% zpracovávaných, zbytek je z dovozu. Byla zrovna doba sběru Hanity, tak jsme je ochutnali. Jejich sladkost jsem jim mohl jen závidět, bodejť, nemám zahradu u Vizovic.

Připojit reakci
               

Gabrovská se Bulharům povedla


host - xxx.xxx.27.159 (?)
6.2.2017 10:15
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Potvrzuji, jeden pěstitel z okolí ZL jim doslova řekl, že to raději vysype do hnoje a bude to hlídat dokud to nezhnije na sračk... :-D Protože mu nabídli za jeho švestky domácí úžasných 6 kč za kilo :-D Asi dva roky zpět :-))

Připojit reakci
                  

Gabrovská se Bulharům povedla


host - xxx.xxx.234.39 (?)
7.2.2017 18:57
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Gabrovská je chuťovo výborná slivka, len tá plodnosť je menšia, je tu niekto komu Gabrovská dáva bohaté úrody každý rok?

Připojit reakci
   

Gabrovská se Bulharům povedla


Enna (25) - xxx.xxx.7.69 (?)
22.2.2017 9:04
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Bulharům se Gabrovská povedla, mě ne. Za 12 let jsem sklidila cca 5 kusů švestek. Přestože jsem zvolila zelenou renklódu jako opylovače, každý rok provádím postřiky dle rad zde uváděných, švestka ne a ne zarodit.

Proto jsem se rozhodla ji dát ještě letos šanci, pokud nezarodí, letí a nahradí ji některá ze zde doporučovaných odrůd.

Jen pro pořádek uvádím, že ostatní druhy ovoce rodí velmi dobře.

Připojit reakci
      

Gabrovská se Bulharům povedla


Petr z Pardubic (5895) - xxx.xxx.70.240 (?)
22.2.2017 10:52
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

To mně je, paní, moc líto, ale já za to fakt nemůžu. sad S žádnými problémy s plodností jsem se u Gabrovské nesetkal. Zkuste jako opylovače Stanley, ten se ke Gabrovské doporučuje nejvíce. Těmi postřiky myslíte proti pilatce, předpokládám.

Připojit reakci
      

Gabrovská se Bulharům povedla


host - xxx.xxx.234.210 (?)
22.2.2017 19:50
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Aké odrody sliviek okrem Zelenej ringloty ešte máte zasadené s Gabrovskou pani Enna? Pýtam sa kvôli opeleniu. 

Připojit reakci
         

Gabrovská se Bulharům povedla


host - xxx.xxx.7.69 (?)
22.2.2017 20:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ještě ryngle Althanova, ale ty jsou v pohodě.

Připojit reakci
            

Gabrovská se Bulharům povedla


Enna (25) - xxx.xxx.7.69 (?)
22.2.2017 20:43
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Omlouvám se, většinou se zapomenu přihlásit.

Pane Petře z Pardubic, za svůj neúspěch neviním Vás, ale sebe. Možná jsem měla sbírat více informací než jsem stromky zakoupila. Kdybych měla prostor, určitě bych zasadila další odrůdu, potřebnou pro opylování. Bohužel místo nemám. Před pár dny jsem koupila meruňku Soledano a pro další stromek už fakt nemám místo.

Připojit reakci
               

Gabrovská se Bulharům povedla


Enna (25) - xxx.xxx.7.69 (?)
22.2.2017 20:47
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ty postřiky provádím proti pilatce a proti mšicím - podle potřeby.

Připojit reakci
                  

Gabrovská se Bulharům povedla


host - xxx.xxx.234.210 (?)
22.2.2017 21:42
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Takže Gabrovskú opelí len odroda Stanley? Je tu niekto kto má dobrú úrodu na Gabrovskej a nemá opeľovača Stanley?

Připojit reakci
                     

Gabrovská se Bulharům povedla


host - xxx.xxx.234.11 (?)
23.2.2017 21:11
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zaujímalo by ma ktoré odrody používajú na opelenie Gabrovskej vo veľkých sadoch.

Připojit reakci
                        

Gabrovská se Bulharům povedla


Patrik60 (7) - xxx.xxx.223.78 (?)
11.9.2017 8:10
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jak to u vás letos vypadá s úrodou Gabrovské? Mám 3 stromky na podnoži zelená renkloda, staré 3 roky. Letos bylo prvních pár plodů na ochutnání, všechno ostatní pomrzlo na jaře. Chuť byla velmi zajímavá a hodně připomínající domácí švěstku. U nás v lokalitě u Uherského Hradiště byly zralé 31.8. Na větší úrodu si budu muset ještě počkat, stromky jsou zatím mladé.

Mám ještě dotaz. Pěstujete někdo Gabrovskou na podnoži ZR? Jak vám roste a plodí? U mě stromky nerostou zrovna bujně, jeden stromek vyloženě mizerně. Pravidelně zalévám, přihnojuji, ale s růstem na této podnoži moc spokojen nejsem. Máte podobné zkušenosti?

Připojit reakci
                           

Gabrovská se Bulharům povedla


Patrik60 (7) - xxx.xxx.223.78 (?)
13.9.2017 12:57
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nikdo se nepodělí o své zkušenosti s Gabrovskou?

Připojit reakci
                           

Gabrovská se Bulharům povedla


host - xxx.xxx.157.239 (?)
13.9.2017 14:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Máte půdu slehlou, nebo okopkanou? SPCH

Připojit reakci
                           

Gabrovská se Bulharům povedla


Patrik60 (7) - xxx.xxx.223.78 (?)
13.9.2017 14:35
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jakou to má spojitost s mými dotazy? Máme půdu dobrou :-)

Připojit reakci
                           

Gabrovská se Bulharům povedla


Petr z Pardubic (5895) - xxx.xxx.70.240 (?)
13.9.2017 16:28
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

SPCH je starý srandista. smiley Slovo "okopkanou" mi připomíná slovo "papkat" od doktůrka z filmu Slunce seno a pár facek. Já jsem měl všeho všudy z Gabrovské letos jediný plod. Důvody mi nejsou známy. 

Připojit reakci
                           

Gabrovská se Bulharům povedla


Mikeš13 (1460) - xxx.xxx.26.118 (?)
13.9.2017 20:44
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Na Gabrovské letos zbylo jen pár plodů (obaleč, opylení, mrazík?, šarka?), chuť mě zatím nijak nenadchla (podobně jako třeba u Presenty) - chuťově "průměrná" švestka. Uvidí se v dalších letech při snad vyšších sklizních.

Připojit reakci
                           

Gabrovská se Bulharům povedla


Patrik60 (7) - xxx.xxx.223.78 (?)
14.9.2017 7:28
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Děkuji za reakce pánové. Letos je alespoň tady u nás v okolí UH, docela nešťastný rok pro modré ovoce. Aspoň že nějaké durancie do beček budou a v zimě se budeme mít čím zahřát :-)

Uvidíme, jak zaplodí Gabrovská příští rok. Opylovače v podobě Stanleye k nim nemám, i to u ní bude asi nahrávat lepší úrodě.

S růstem a plodností Gabrovské na ZR nemá nikdo zkušenosti?

Připojit reakci
                           

Gabrovská se Bulharům povedla


host - xxx.xxx.157.239 (?)
14.9.2017 7:39
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Protože se jí špatně daří ve slehlé zemině, ptal jsem se, zda máte kolem stromků okopkáno-tzn.zkypřeno, popřípadě mulč.  Pro Peťu z města perníku, hokeje, koní... nejsem lékař, ani jinak sex.orientovaný, se starým srandistou bezvýhrad souhlasímwink. SPCH

Připojit reakci
                           

Gabrovská se Bulharům povedla


Patrik60 (7) - xxx.xxx.223.78 (?)
19.9.2017 7:06
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Kolem stromků okopkáno není, pouze mám důsledně vypletý kruh okolo. Nemulčuji kvůli všudypřítomným myším. Okopat kolem stromků vyzkouším příští rok.

Připojit reakci
                           

Gabrovská se Bulharům povedla


host - xxx.xxx.234.205 (?)
14.9.2017 12:35
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Opylovače v podobě Stanleye k nim nemám, i to u ní bude asi nahrávat lepší úrodě.

Aké iné odrody máte zasadené pri Gabrovskej? Mne tiež málo plodí ale chuťovo je výborná. Stanley nemám.

Připojit reakci
                           

Gabrovská se Bulharům povedla


Miloš Vysloužil (15093) - xxx.xxx.11.222 (?)
14.9.2017 15:25
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Gabrovská je citlivá na stanovištní podmínky (poloha, půda, světlo, spodní voda), což se projevuje snížením plodnosti, roli hraje zřejmě i infekce PPV.  Sebelepší opylovač to nespraví.

Připojit reakci
                           

Gabrovská se Bulharům povedla


Patrik60 (7) - xxx.xxx.223.78 (?)
19.9.2017 7:12
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

V sadu mám kromě Gabrovských vysázeny ještě Top Taste, Hagantu a pár stromů Špendlíků žlutých. Soused má v blízkosti ještě Durancie. Letos Gabrovské mohutně kvetly, stejně jako ostatní stromky okolo.  Bohužel mrazíky zničily většinu úrody, jen starý strom špendlíku dal pěknou úrodu. Uvidíme co příští rok.

Připojit reakci
                           

Gabrovská se Bulharům povedla


host - xxx.xxx.205.204 (?)
19.9.2017 8:01
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Otazka je - ako zalievate? Hadicou ku korenu, kvapkovou hadicou, rozprasovacom? Hlavne pri mladych stromoch sa mi neosvedcilo zalievanie hadicou do misy. Vyrobilo sa tak velmi jemne blato, ktore po obschnuti bolo tvrde ako skala, co malo neblahy vplyv na rast korenov. Odvtedy pouzivam len kvapkovu zavlahu alebo rozprasovace - pri ich pouziti sa nevytvoria veľké mláky vody, nedochádza k vytlačeniu vzduchu z pôdy. Uprednostňujem kvapkovú, tá je z tohto hľadiska najlepšia.

4 roky dozadu som kupoval pre seba aj pre suseda Toptaste a Maďarskú na myrobaláne, Leskoru na myrobaláne aj ZR. Kým ja som sadil do prekyprenej pôdy na hĺbku 2 rýľov (cca 40-50 cm) s polomerom 1-1,5m, a pravidelne cez leto výdatne polieval, sused vykopal len tolko, aby mu tam korene vosli a polial asi len na zaciatku. Jeho filozofia bola, ze to takto robil aj ked sadil prve stromy par rokov predtym a tym sa darilo. Lenze zabudol, ze vtedy zacinal s byvalym pollickom, ktore byvalo kazdy rok predtym orane a byvali tam zemiaky a podobne plodiny. Teraz mal uz len udupanu zem s obcasne kosenou burinou. Tak to aj dopadlo. Moje stromy maju pekne viac ako metrove prirastky (bez hnojenia), tie jeho tak max 30-50cm, v tomto suchom roku výrazne menej.

Ale to asi Vas pripad nebude, ked vravite, ze o vyzivu sa starate dobre. Jedine ak, s tou struktutou pody sa trochu pohrat.

Trnavsko 145 mnm

Připojit reakci
                           

Gabrovská se Bulharům povedla


Patrik60 (7) - xxx.xxx.223.78 (?)
20.9.2017 14:35
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Stromky zalévám dle potřeby, normálně kbelíkem s dešťovou vodou. Pokaždé naráz víc vody, než třeba obden a málo. Všechny tříleté stromy mají přírustky normální (slušné), jen jeden stromek Gabrovské je pořád jakoby zakrnělý. Všechny byly stejně pravidelně na jaro stříhány. Zkusím ještě na jaro po střihu přihnojit stromek dusíkem a uvidíme. Máte ještě jiné tipy na zlepšení růstu mladých stromků?

Připojit reakci
                           

Gabrovská se Bulharům povedla


host - xxx.xxx.168.28 (?)
20.9.2017 14:42
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

možno aj hlodavce ohryzaju korene ja obcas ku kazdemu mlademu stromku ked som na dvore sa vyčuram ale nie rovno ku kmieniku udajne ten zapach moču odpudzuje hlodavce zatial mi hryzec nic neznicil ale nie zase učurať stromček na smrť...

Připojit reakci
                           

Gabrovská se Bulharům povedla


Tibor Sádecký (46) - xxx.xxx.222.63 (?)
20.9.2017 19:14
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já mám stromky 3roky a ze švestek mám Hanitu, Hagantu,Toptaste a Gabrovskou-vše na mirobalánu. Půda suchá, jílovitá. Gabr. má z nich nejkratší přírustky. Uvidíme jak půjde až pustí kořeny hloub kde je jílovice jako žlutá plastelína. Tam si totiž udrží vlhkost. Asi 70cm a hlouběji.

Patriku60, můžu se přijít někdy podívat?

Tibor z UH. 

Připojit reakci
                           

Gabrovská se Bulharům povedla


KUKY (3329) - xxx.xxx.38.136 (?)
20.9.2017 20:24
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
A jak dozrává Presenta? Mně poprvé zarodila (asi 15 plodů) a stále je ještě tvrdá. Ze začátku mně plody připadaly suché a bez chuti, teď poslední dny to chuťově vypadá lépe. HK 235 mnm.
Připojit reakci
                           

Gabrovská se Bulharům povedla


host - xxx.xxx.168.17 (?)
20.9.2017 23:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

S dozráváním Presenty jsem na tom asi jako Vy. Mám ji 3. rok, vloni i předloni dozrála začátkem října.Žlutavá dužina, trochu sušší oproti domácí švestce, spíše sladká. Na dané období velmi dobrá.

Lucas-podhůří Šumavy 495m

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
odruda Wangenheimova4422.9.201741693
Pozdní slivoň Presenta6221.9.201730878
Gabrovská se Bulharům povedla11020.9.201743509
Šarka švestek10819.9.201787522
Rezistentné odrody slivky: Jofela, Haroma, Joganta819.9.20173554
Dolanka 617.9.20173386
Jefferson Gage 1717.9.20177022
Broskvová švestka916.9.20173124
Grossa di felisio 916.9.20173756
Topking5415.9.201733015
Bystrická slivka4014.9.201727101
Topfirst, Herman - dotaz6214.9.201736000
Zelená ringle1313.9.201724873
Kráľovná Viktoria 2812.9.20172067
Domácí švestka a Domácí velkoplodá11412.9.201750862
Těchobuzická 1712.9.20172275
Švestka Topfive911.9.20173065
Podnož Mykoa1811.9.20178843
Toptaste19310.9.201795423
Fellenberger 1610.9.20174310
Mirabelky - Miragrande a Bellamira2010.9.201725713
Amers199.9.201717177
Dobrý rok pro Stanley359.9.201718272
Slivoň Amers 119.9.20177956
Slivoně 2017 1518.9.201722110
IT 10 28.9.2017409
Jofela 378.9.201712869
Harbella 68.9.20172817
Joganta nr.7184208.9.20177991
T 1 148.9.20172473
Talianska slivka 58.9.20172730
Slivoň President 707.9.201743672
Azura 87.9.20173154
Novovyšlachteni križenec Duranzie a Bystrickej 127.9.20174748
Slivoň Haganta 576.9.201740232
Novošlechtění15.9.2017140
Hálčivec švestkový (Phytoptus similis) 515.9.201737971
Stanley - jedna z nejužitečnějších odrůd minulosti944.9.201757606
Datlovka červená13.9.2017147
Aprimira, Aprikyra, Aprisali213.9.20177978
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Fórum pro chovatele - domácí miláčci, psi, drůbež, králíci, včely, krmiva, pelíšky
Fotky kurníku a slepic20.9.2017
Alergie na chlupy19.9.2017
Štěně a bleška19.9.2017
Štěně a bleška14.9.2017
Kdo mi zabíjí slepice?11.9.2017
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama | Podněty a připomínky
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2017
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů