Gabrovská se Bulharům povedla



host - 234.9 (?)
20.11.2016 13:11

Pani Jiřino ako je to vo vašej nadmorskej výške s dozrievaním u odrody Tophit? Dozrieva u vás každý rok? Aký je rozdiel v dňoch medzi dozrievaním Tophitu a Presenty.     Jano

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
host - 182.227 (?), 20.11.2016 8:10

U Gabrovské to nebude tak divoké, je to dobrá slivka. Jinak od hosta 248.32 jsem vzorky slivovic, nebo pálenu z Williamsek chutnal a musím říct, že jsou opravdu jemné, velmi dobré. A třeba třešňovice, kterou jsem pil před pár lety, to se hned tak nevidí. P

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 248.32 (?), 20.11.2016 12:30

Je dobrá, pouze s přidáním švestek v menším množství s jinými do kvasu. Ale ne mít na zahradě převážnou část odrůdy Gabrovské na výrobu slivovice.

Na přímý konzum stačí 2 stromy. Daleko lepší je Hanita, ale trpí nemoccemi dřeva!! Ta vydrží plodit tak 7 let a je po ní!!

Poté je vhodná do "kotle.

Nejlepší výpěstky Gabrovské má školka v Kyjově- 584 Zemspol.Mají ji na myrobalánu, který si samy pěstují z pecek. Je to jejich větší žlutoplodá mirabelka opravdu super výběr (klon). Netrpí rakovinou dřeva atd. Výpěstky rostou"před očima". Stromy jsou větší, na stromě dost ovoce (Platí pro Gabrovskou). Letos jen úroda kolem 50 kg.

Známý ji má na nepodrůstajícím myrobalánu 29C, ale o ničem!! A to samé na St.J.A., o Wawitě a jim podobným ani nemluvně.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 234.44 (?), 21.11.2016 19:48

Daleko lepší je Hanita, ale trpí nemoccemi dřeva!! Ta vydrží plodit tak 7 let a je po ní!!

Ja hodnotím Gabrovskú aj Hanitu chuťovo ako veľmi dobrú.V čom je lepšia Hanita od Gabrovskej?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 248.32 (?), 20.11.2016 12:01

Jiřinko, 

špatně si to vysvětluješ s těmi fekáliemi.

PRO VŠECHNY : Ta Gabrovská obsahuje nějaký ester nebo vonnou látku (ve větší míře než ostatní švestky), která překvašením a destilací připomíná v pozadí slivovice mírnou vůni " po uležených teplých hovnech"

 Takže tak to je. Ne špatným založením kvasu a dalšími výblidky fóristů. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 234.9 (?), 20.11.2016 13:11

Pani Jiřino ako je to vo vašej nadmorskej výške s dozrievaním u odrody Tophit? Dozrieva u vás každý rok? Aký je rozdiel v dňoch medzi dozrievaním Tophitu a Presenty.     Jano

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (883) - 142.1 (?), 20.11.2016 14:36

Top Hitu máme jeden strom starý asi pět let, který plodí. Loni jsme zasadili další koupený stromek na podnoži Julien, ten téměř neroste, u nás jsou dva suché roky po sobě, této podnoži to moc nevyhovuje. Máme omezenou možnost zálivky (tahat kýble vody do kopce). Ten možná odejde. Letos jjme zasadili další strom, který jsem naroubovala na odkopek myrobalánu.

Zatím Top Hit vždy dozrál, u nás dozrává v září. Některým členům rodiny plody chutnají, sama mám jiné oblíbené švestky. Plody jsou poměrně velké, dobře se sbírají. Loni jsme z asi stovky plodů na stromku sklidili slovy tři. Ostatní shnilo monilií po několika deštích na podzim. V předchozím roce a letos nebylo hnití plodů tak velké.

Na povidla zatím používám drobné plody Domácí švestky.Jsou z nich nejlepší. Top Hit u nás dozrává před Prezentou. Letos u nás velmi pozdě dozrávala drobotina Domácí švestky, strom byl přeplozený, což opožďuje zrání. J.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 234.9 (?), 20.11.2016 16:53

Na povidla zatím používám drobné plody Domácí švestky.Jsou z nich nejlepší.

Máte pravdu pani Jiřina nie je nad Domácu slivku.Je vo vašej oblasti rozšírená šarka?     Jano

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 248.32 (?), 20.11.2016 17:30

Na povidla zatím používám drobné plody Domácí švestky.Jsou z nich nejlepší

Jano,

neznám v našem okolí Hodonína místo, kde šv.domácí v plodnosti netrpí šárkou. Plody z infikovaného stromu jsou drobnější, bez chuti a cukernatosti.

Znám starší lidi, kteří i z takto míň zasažených plodů robí lekvár- (přidají želírovací cukr, chemii, mírně rumu) a jsou spokojeni.

Domnívají se, že mají domácí povidla a vnoučci se jen olizují.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (883) - 142.1 (?), 20.11.2016 17:55

Okolo zahrady se motám od svých asi deseti let a něco si již pamatuju. V době mého dětství se šarka na Domácí běžně nevyskytovala. Dříve se sázely vlastní odkopky, takže rozšíření bylo o něco těžší. S nákupem školkařských výpěstků zavirovaných tolerantních odrůd se dostala i k nám. V současné době plodí kvalitní ovoce pár starých švestek v okolí, u mladých stromů jsou projevy na plodech silnější, ovoce nedozrává, propadává, stromy jsou vhodné k vykopání. Doma máme jeden starý strom, částečně proschlý, ale plodí kvalitní ovoce. Manžel ho chce každý rok pokácet, já se vždy za něj přimlouvám. Jinak letos obecně bylo postižení plodů šarkou menší i na napadených stromech v sousedství. Někdy do sklizně nezůstane na stromě ani švestička. Letos byla v našem kraji taková nadúroda švestek, že ani můj otec za svůj život takovou úrodu nepamatuje. Někteří lidé ranější odrůdy nechali vypálit, aby se jim uvolnily sudy. Doma jsme poslední část úrody nechali spadnout bez užitku, protože nebyly nádoby ani energie na zpracovávání. J.

Povidla vyrábím jen odpařením vody z ovoce, nic nepřidávám. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 234.9 (?), 20.11.2016 19:39

S nákupem školkařských výpěstků zavirovaných tolerantních odrůd se dostala i k nám.

Máte pravdu pamätám si že v 80-tych a v prvej polovici 90-tych rokov sa bežne predávali zavírované slivky.

Doma máme jeden starý strom, částečně proschlý, ale plodí kvalitní ovoce. Manžel ho chce každý rok pokácet, já se vždy za něj přimlouvám.

Ten strom určite nekácejte keď plodí kvalitné ovocie, bolo by ho škoda.

S pozdravom Jano

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika