Forkertův způsob očkování - čipování - "chip budding" Jaro?



Stránky: 1,  2   
driver240 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (134) - 56.93 (?) 
17.12.2017 11:01, zobrazeno: 9544x

Dobrý den, včera jsem odebíral rouby a bohužel nutno konstatovat, že ne vždy se podaří odebrat pěkné rouby. Snad kromě TOPHITu s pěknými přírůstky jsem posbíral balast - Valjevka, Domácí, Wang, Toptaste... k věci. Těžko bude vybrat pěknou dlouhou tužkovitou násadu. Že sa dá forkert použít pro pozdní opravné očkování víme! Zajímá mě opak. DÁ SE HO POUŽÍT I BRZY NA JAŘE v únoru/březenu v době klasického roubování slivoní? Někdo to tady již na fóru někde uváděl, že to jde snad skoro "celoročně", ale nemohu to bohužel dohledat, tak mne omluvte, pokud se dubluje. Dá se použít i dvouleté dřevo? Předem děkuji za Vaše názory a zkušenosti! S pozdravem 3nec

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 248.158 (?), 17.12.2017 14:38

V dotazu jsou dvě věci - očkování a dvouleté dřevo.

K použití dvouletého dřeva asi takto. V produkčním pěstování je to nerentabilní. Pro záchranu genofondu ale způsob běžně použitelný. Nepoužívá se ale očkování, nýbrž při roubování se využívá toho, že řezy se provádí na části roubu, který je dvouletý a očka jsou na jednoletém prodloužení či na jednoletém bočním výhonu.

Nejnovější trendy v produkčním školkařství vedou u jarního štěpování k náhradě ručního zhotovení kopulačních řezů na jedné straně k "střihání" roubovacími nůžkami a na druhé straně k provádění "chip budding". Zejména tam, kde se nakupuje licenční materiál a platí se od očka/pupenu. Ano, technicky je Forkert použitelný celoročně, protože nevyžaduje technologicky přítomnost mízy (pro oddělitelnost lýka od dřeva). Na odstupu času provedení očkování a přítomnosti mízy ale záleží úspěšnost ujímání a na termínu v roční době, jestli se ujmuté očko neprobudí v nevhodnou dobu a tudíž letorost z něj vyrašený nevyzraje. Pokud ale termínově provedete Forkerta v době pro roubování kopulací, k žádné komplikaci nedochází.

Ani použití květních pupenů není fatální komplikací, protože na jejich bázi je spousta (druhově a odrůdově různě) spících oček. Pak je potřeba si pohlídat rašení tak, kdy se poupata vyvinou na plnou délku stopky a jsou těsně před rozkvetením. Ty kvítka odstraníte těsně pod kalichem (tam kde by to nakousal květopas) a než stopky zaschnou, tak se probudí některé ze spících pupenů.. Výhon s apikální dominancí ponecháte a nadbytečné zaštípnete za druhým listem. Pokud pak z nového letorostu použijete očka na další mladší podnož, bude už vzhled očkovance standardní.

SfK.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
driver240 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (134) - 56.93 (?), 19.12.2017 21:52

Dobrý den, čekal jsem jestli tady ještě něco nepřibude, bohužel nic, asi už jsou lidé přehlceni, protože znalců je zde dost :-D Ano kdysi jsem tak právě rouboval katalónský špendlík - dvouletá větvička s postranním výhonem. Ujmulo se, vypilal jsem ho, ale vypadalo to strašně, dnes už jede pěkně. No zkusím forkertem očkovat z dvouletého dřeva, tak uvidíme. Pokud se objeví květní pupen, tak to udělám dle doporučení :-D Roubovácí kleště mám, tento rok jsem zkoušel své čínské za pár korun (v ČR prodávány pod různými značkami již za seriózní cenu) a porovnavál jsem je i se značkovými italskými od kolegy... no na slivoňi výsledek z cca 50 robů rovná nula. Nevím, zda-li na to neměly vliv i pozdní mrazy a sníh ve květu... ale čistá 0?!? Tento rok budu zkoušet znova ať to hned nezavrhnu. Na hrušni se mi něco roubováním kleštěmi chytlo (supernarašené rouby ze stromku z obchodu, co jsem zakracoval), tak nevím, zda-li opravdu slivoň nepotřebuje superčistý rovný kopulační řez... dvě opravdu zimní kopulace švestek se chytly, byť dle mizerného provedení jsem je ani nekotroloval jak jsou na tom. Asi se přeci jen pověnuji tomu očkování, roubů hodně a na rovinu, nemám to pořádně v ruce a než udělám dva pěkné kopulační řezy, tak jsou všechny rouby pořezány a strom pokácený :-D zatímco forkerta jsem trefil pěkně hned na první pokus (9. měsíc-tak čekám na jaro jak to dopadne). Ještě jednou mnohokrát děkuji za odpověď a hezký den... sadu zdar hryzci zmar!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 19.12.2017 22:14

Lidé asi přehlceni nejsou, ale myslím si, že forkertem na jaře neočkují všichnio, co mají se štěpováním zkušenosti. Já to nezkoušel, na jaře prakticky jen roubuju. V podstatě pouze 3 způsoby Anglickou kopulací, sedélkem (výjimečně) a za kůru. Rozštěp, kozí nožku aj. jsem opustil. 
   Co se týče víceletých roubů, resp. dřeva, kde nenarostl žádný letorost, dobré výsledky mám u jádrovin, hlavně za kůru. S peckovinami je to horší.
   Nemyslím si, že je třeba zavrhnout kopulaci po prvním neúspěšném řezu. Jistě, malý cvik to chce, ale learning curve je rychlá. Navíc anglická kopulace přiložení roubu usnadní a malou nerovnost řezu odpustí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
driver240 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (134) - 56.93 (?), 19.12.2017 23:05

Ten forkert se nabízí, že je snadnější a pro mě hlavně lepší v tom, že nemám moc roubů a ještě k tomu mizerných, takže vybrat 3 seriózní očka za sebou na roub bude problém o tloušťce nemluvě. Ne kopulaci nezavrhuji, vsak též byla jediná, kterou se mi minulý rok něco ujalo., ale jak říkám, budu si muset udělat někdy odpoledne a zkusit to dostat pořádně do ruky. Brousil jsem si teď nože a pokusně jsem zkoušel neumětelský kopulační řez na roubu od sebe a nutno říci, pokud jsem trefil správný úkost tak byl výsledek asi lepší než mé opravované řezy k sobě, ale dělal jsem to jen pokusně na starýcjh vetvičká keře (namočený roub jabloně jó to je jiné kafe :-D). No a správně zaříznout jazýček na anglické o tom se vůbec nezmiňuji... to si nechám až na další roky, ikdyž mi to teď v sobě fakt dobře drželo, ale dva řezy = v mém případě 2x větší pravděpodobnost něco pokazit. Kdyby se jednalo o 5 roubů tak nic neřeším, ale mám nabráno 10 odrůd, když z každé udělám aspoň 3 pokusy... tak mohu plynule přejít v roubování za kůru. Bohužel vše mám slivoně, protože po roubovaním v minulém roce se mi kleštěma nic neujalo, 10 odrůd jabloní za kůru už díky Bohu na matečném stromě mám ujatých. A za kůru mi rouby slivoní do mízy nevydrží. Aprop. vidíte, zrovna jsem Vám chtěl psát z jiného vlákna, na zkušenosti s roubovacími kleštěmi, po přečtení z dalšího vlákna vidím, že jste je taktéž opustil. Ikdyž kleštěmi řez na slivoni krásně seděl, asi to fakt to třepení pro slivoně není. Kdysi "jako kluk" jsem rouboval kopulací a skoro se vše chytlo, tak jsem jen teď asi s těma kleštěma měl špatnou ruku? Kéž by, ať příští rok nemusím zase kvůli roubům objíždět všechny známé!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2261) - 91.93 (?), 20.12.2017 5:40

Očkování slivoní Forkertem od konce února do začátku dubna čerstvými i správně skladovanámi rouby by mělo vyjít ve 100% pokusů. Dvouleté dřevo nevadí, očko je stejně z loňského roku. Ale snad najdete i očko na krátkém letorostu. Bylo by to asi lepší. Pupeny nechte nezabalené. Mezi dřevinami jsou výrazné rozdíly, ikdyž technika zůstává stejná. Např. mnohé peckoviny se špatně chytají na tlustou podnož (nad 13 mm), broskvoně se špatně chytají v prosinci a v lednu (na rozdíl od meruněk), květní pupen třešně vyžene jen květ a plod, ale větvička se z žádného spícího očka nevyvine, moruše nemají rády chlad-doporučuji až duben, jabloním nevadí ovázaný pupen, růže se mi nejlépe chytne v červnu a ořechy jsou samostatnou kapitolou. Někdy se mi v zimě stává, že mě někdo požádá o naočkování stromku špatným nožem. Raději to udělám rozpůlenou žiletkou a lepicí páskou. Ale tlusté a tuhé rouby se lépe vyřezávají dobrým nožem.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
driver240 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (134) - 92.24 (?), 20.12.2017 8:40

Děkuji za konkrétní informace. Dalo mi to velkou naději a vlilo mízu do žil, takže budu pokusovat. S tím zimním očkováním jste mne překvapil, asi fakt nebude k zahození. Minulý rok při lednovém odběru roubů mi známý říká, ať nevymýšlím chytrosti s nějakým uskladňováním do ledničky a dám to hned na strom, pěkně ze stromu na strom, ono si to pěkně sedna a na jaře hned jede... a jelo. Klasicky jsem očkoval špendlíky už trochu pozdě a nic moc, zato broskvoně si udržely hezky zelená očka až do sněhu, tak jsem zvědav. Pokusný zářijový forkert též vypadal dobře, ale neměl jsem odvahu ho již odvázat. Mnohokeré díky 3nec

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 30.60 (?), 20.10.2019 11:16
Dobrý den, máte zkušenosti, tak se zeptám.. můžu nechat podnože myrobalanu doma v písku a očkování Forkertem provést během zimy. Podnože pak na jaře vysázet už připravené? Přijde mi to nejjednodušší, ale nevím jaké to má komplikace..? Děkuji za zprávu.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2261) - 30.232 (?), 21.10.2019 19:07

Očkovat se dá v kterémkoliv měsíci. V zimě nechte podnože při teplotě 0-10ºC. Když se vám podaří neporušit kořenový bal, bude úspěšnost dobrá. Když budou zaočkované podnože přesazovány s holými kořeny, je to u peckovin horší. Nejhorší je, když jsou holé dlouho. Dal bych nejraději každou podnož zvlášť do květináče se zeminou a bude po starosti. Ještě drobnost. Očka chytají u peckovin nejlépe při průměru podnože 10-12mm. Pod 8 nebo nad 14 nedoporučuji.                    

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 11.210 (?), 26.8.2021 16:30

Dobrý den..Očkoval jsem 13 srpna Fokertův způsob očka Morella pozdní na třešeň..Dnes koukám a pod páskou už se tvoří z pupenů listy(foto)..Mohu nechat pásku až do jara?Díky za odpověď


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika