Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.

Slivoně > Dušičková - legenda nebo skutečnost

Stránky: 1, 2, 3, 4   

Dušičková - legenda nebo skutečnost


Standa_hk (5552) - xxx.xxx.248.106 (?)
18.10.2015 23:19, počet návštěv: 20453
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Podle evidence genových zdrojů, žádný z polních nálezů a darovaných vzorků odrůd v genofondu nenese oficiálně jméno "Dušičková". Mezi lidmi se však traduje, že existuje nejpozdnější odrůda pravé švestky, která dozrává až po svátku Sv.Václava a na slaměnných ošatkách vydrží do svátku všech svatých (dušiček) případně i do vánoc.

No a dneska mne jedna z objížděk opravovaného úseku silnice 1.třídy vyhnala na silnice III.třídy, kde jsem navíc špatně odbočil a zakufroval. To není až tak podstatné, jako že jsem narazil na starý strom s modrým ovocem na větvích. Plody vykazují všechny znaky pravé švestky a k dnešnímu dni byly právě v konzumní zralosti. Velikost plodů nebyla zase tak úžasná, ale chuť naopak nad očekávání pravá. 5 plodů mělo 82 gramů. No ale strom byl přestárlý a přeplozený, takže je možné, že mladý jedinec by dosáhl na označení "domácí velkoplodá".

No, než pošlu trochu listí na testy a budu utrácet za ELISA ověření viruprostosti, tak bych rád věděl, jestli někdo z vás má na zahradě ještě "modré ovoce". Tj zrající 5 dní po Presentě cca v 320 m n.m.?

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Dušičková - legenda nebo skutečnost


Mikeš13 (1940) - xxx.xxx.224.39 (?)
19.10.2015 7:22
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Na zahradě ne, ale předevčírem jsem trhal na j. Moravě švestky - pravděpodobně odkopky Domácí. Nevím, kdy dozrávaly, ale vydržely na stromech doteď ve sklizňové kvalitě - pevné, chuťově dobré.

Připojit reakci
   

Dušičková - legenda nebo skutečnost


host - xxx.xxx.18.68 (?)
19.10.2015 8:28
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den. Sklízím Domácí stále a suším. Chuť výborná, na mě až moc sladká, ale usušené je to opravdu moc dobré. Stanislaw

Připojit reakci
      

Dušičková - legenda nebo skutečnost


host - xxx.xxx.234.7 (?)
19.10.2015 20:13
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Aj posledné Duranzie ešte visia na stromoch. Jano

Připojit reakci
         

Dušičková - legenda nebo skutečnost


host - xxx.xxx.147.46 (?)
20.10.2015 4:53
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

JJ, moje stařenka, říkala - na slivovici, jsou nelepší trnky co zůstaly viset na stromě, přešel je mráz a pěkně se jim scvrkly prdelky. Ale, že by vykládala o nějaké legendě, si nepamatuji, zvláště „Dušičkové“.

Připojit reakci
            

Dušičková - legenda nebo skutečnost


Standa_hk (5552) - xxx.xxx.248.106 (?)
20.10.2015 10:04
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

To proto, že Durancie vydrží na stromě i přezrálá, dokud nejsou mrazy pod -4°C. Při menších mrazech Durancie neopadává a jen zahušťuje cukry. Co opadne dříve jsou ty červivé.

Dušičková ale má být alternativou pravé švestky (co jde od pecky) k Durancii (která od pecky nejde).

Připojit reakci
               

Dušičková - legenda nebo skutečnost


host - xxx.xxx.147.46 (?)
20.10.2015 12:13
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Co pěstovali milej zlatej fóne, Valaši, kteří přišli na svět v devatenáctém století a v počátku dalšího dožívali nevím. Ale neslyšel jsem od nich nic o duranciích, což by se na Moravě dalo včetně karlátek přiřadit na Hanou. Ale vím, že pěstovali na těch hrbech to co tam šlo. Měli trnky, jabĺčka a hrušky, které ve velké míře sušili a zkaplňovali, aby bylo teplo od žlódka. Že padá, jako první ovoce, které je poškozené, ponechme stranou, nebavme se o něm. Ti Valaši věděli velmi dobře co je kvalita a na tu si počkali a někteří získanou tekutinu kořenili troškou jalovčinek. Musím přiznat, že to bylo velmi dobré, ale jestli to šlo od pecky nevím. Při jejich sušení a povidlování a zkapalňování to nehrálo, žádnou roli. Hlavně, že měli správný materiál k přežití zimy.

Připojit reakci
                  

Dušičková - legenda nebo skutečnost


Standa_hk (5552) - xxx.xxx.248.106 (?)
20.10.2015 14:38
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Vlaška a ostatní odrůdy pravé domácí švestky zrají v září, prakticky do Sv.Václava. Na pálení nepotřebujete dlouhé období sklizně, na povidlové buchty také ne. Netahejte sem historii, když nebylo čerstvé použilo se jiné nebo konzrvované (povidla, sušené, kompot ve skle,...). Jenže v dnešní době jsme zhýčkaní čerstvým ovocem milý 147.46. A proč mít švestku v listopadu z dovozu, když by se našla v našich končinách odrůda, která bude zrát v říjnu, bude tvořit cukry i při teplotách kolem 6-12°C (kdy Chrudimská shazuje listí).

Takže pro mne za mne si shazujte každý pokus něco zlepšit a nakonec skončíme s tím, že nebudeme pěstovat domácí ovoce, protože to z dovozu je bohužel jediné ekonomicky zajímavé.

Připojit reakci
                     

Dušičková - legenda nebo skutečnost


host - xxx.xxx.123.101 (?)
20.10.2015 18:43
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Posledních cca 5 kg plodů odrůdy Tuleu Gras jsem otřepal 18. 10. a právě úplně poslední plody dojídám u psaní tohoto přízpěvku. Jsou přezrálé a mají až 28% cukernatost. Usušené by určitě byly výborné a o Vánocích by přišly k chuti.

Připojit reakci
                     

Dušičková - legenda nebo skutečnost


host - xxx.xxx.147.46 (?)
20.10.2015 18:59
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nic neshazuji. Jen mi je smutno z honby za novými nevyzkoušenými odrůdami. Jsem zastáncem krajových odrůd, které se v tom daném místě pěstovaly, když to přeženu, staletí, kde byla daná odrůda přizpůsobena daným podmínkám. Bohužel při zkolchozňování a touze po nových odrůdách, byly mistní odrůdy vymýceny a jejich dřevo skončilo v udírnách. Konečně o obnovu by se měli starat pracovníci určitého ústavu. A jestli jste čirou náhodou jejich externí spolupracovník, tak se nějaká místní odrůda hledá jiným způsobem.

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3, 4   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Zmladenie starej slivky1927.1.20203040
odrůda Katinka2927.1.202020675
Získaní odkopku z koruny427.1.2020120
Vrúble / rouby1526.1.20202126
Novovyšlachteni križenec Duranzie a Bystrickej 2522.1.202015953
Špendlík jako podnož522.1.20201128
Slivky a mykorízne huby 1214.1.20201919
Myrobalán versus špendlík a mirabelka 809.1.202051365
postrik proti pilatce1376.1.2020163318
Uchovani roubu v lednicce232.1.202010935
Moni 719.12.20192443
Spodní voda a ovocný strom415.12.2019794
Očkování/čipování - vylomená očka 1010.12.20191475
Řez slivoní 228.12.20195476
Bílá plíseň v půdě 92.12.20196880
Stratifikace peckovin7529.11.201941028
Presenta 9729.11.201957210
Zdravověda stromů - minikvíz 1626.11.20194623
Myrobalán1226.11.20193201
Topend 3325.11.201918412
Obaleč švestkový 2019 2523.11.20195956
Jofela 11320.11.201951523
Velkost korenového systému313.11.20191071
Zahradnictví Na Zázvorce (Tatobity)1419.11.2019149064
Hanka 109.11.20195401
Aká je slivovica zo sliviek toptaste?188.11.201923173
Určenie odrody 157.11.20193227
Co naroubovat na Pavlovičku57.11.20193504
Duranzia zo skolky alebo zo "starej slivky"134.11.20194063
Jaký druh švestky na slivovici?1842.11.2019351233
Švestka Topfive3630.10.201913279
Lepotica a TopTaste 928.10.20192432
Čím je napadená švestka 928.10.20192114
špendlíky24023.10.2019276271
Joganta nr.71843722.10.201919371
Forkertův způsob očkování - čipování - "chip budding" Jaro?921.10.20195099
Dušičková - legenda nebo skutečnost3621.10.201920454
Destilát z Duranzie720.10.20191371
Slivoň do vyšší polohy4412.10.201911282
Wangenheim podpnik119.10.20192547
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Fórum pro chovatele - domácí miláčci, psi, drůbež, králíci, včely, krmiva, pelíšky
Chov pstruhov17:49
Chov pstruhov26.1.2020
Chov pstruhov26.1.2020
Chov pstruhov26.1.2020
Krmení pstruhu24.1.2020
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2020
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů