Durancie



Ema V. - (11) - 86.101 (?)
23.9.2018 15:14
Povidla z durancii jste varil? Taky tak voní. A pecky jsou celé... tak jako po vypálení z kvasu.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5   
                     
Ema V. - (11) - 86.101 (?), 22.9.2018 22:13
Myslím si, že pukavost pecek nemá durancie větší než jiné trnky a ta typická chuť je v dužnině. Kousněte do ní a ta chuť tam je... a přitom pecku nedrtíte. Samotná pecka z kvasu pak žádnou zvláštní vůni nevydává (to vím, pracuji s nima k dekoracim).
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 36.103 (?), 22.9.2018 22:46

Nechci polemizovat protože jsem o tom nikdy neuvažoval a nezkoumal to.
A o duranciích jsem si dlouho myslel, že je to jen v nějakém nářečí označení švestky...
*
Jo, pecka vůni nevydává tomu rozumím. Ale co jak se rozlouskne, co její jádro?

Rafael.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 23.9.2018 9:08

Nevím, jak paní Ema, já když kousnu do durancie, cítím jen extrémně sladkou šťávu. Ta chuť, co dělá pálenku tak výraznou musí být z jader, hořkomandlová vůně z dužiny není.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Ema V. - (11) - 86.101 (?), 23.9.2018 15:14
Povidla z durancii jste varil? Taky tak voní. A pecky jsou celé... tak jako po vypálení z kvasu.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 23.9.2018 16:45

Ne, povidla z durancií jsem nevařil. Akorát mi není jasné, když host.199.250 i Jiří 1968 popisují popukané pecky při šetrné destilaci, jak to, že Vám vařením povidel nepopraskaly. Nabízí se možnost, že praskají až pecky namacerované v průběhu kvašení. Ovšem píšete:
A pecky jsou celé... tak jako po vypálení z kvasu
Pak jsou to dvě protichůdná tvrzení, s tím já jako duranciový laik nic nesvedu. Nicméně chuť duranciové pálenky tak silně připomíná aroma jader, že empiricky vidím původ její chuti právě tam.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Jiří 1968 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1422) - 137.210 (?), 23.9.2018 19:31

Kamarád, majitek pálenice výpalky filtruje, suší a pak s něma topí a ty pecky z Durancijí jsou vždy z větší části popraskané (puklé ve švu).Viděl jsem to na vlastní oči.Majitelé pálenek z Durancijí tvrdí totéž,"mandlový buket" pochází vyvařením jader z popraskaných pecek.Pravda při vaření povidel zůstavají pecky celé.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 199.250 (?), 23.9.2018 21:05

Stačí aby se našel někdo kdo vyfotí hrst pecek po vypálení ze švestky domácí a z durancií a bude jasno. Budu pálit až začátkem prosince ale nemohu dát vzorek "odrůdově čistý" neb se ten kvas během převozu nakládky a vykládky dokonale promíchá ale procento praských kostek by se dalo určit.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1994) - 224.76 (?), 24.9.2018 8:28

Teď jsem četl na stránkách jednoho prodejce stromků popis plodů Durancie: "Dužnina sladká, s jemným mandlovým nádechem..."

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Jiří 1968 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1422) - 137.210 (?), 24.9.2018 12:38

Prodejce ví "starou belu" jen kdesi cosi opsal.Pokud nejsou plody vyzrále tak tam nějaký mandlový nádech cítit je.V "Duranciovici" je ta nahořklost docela výrazná.Popraskané kosky Durancijí nafotím nejdřív v lednu.




Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 123.101 (?), 25.9.2018 20:04

Také si myslím, že je to z jader. Letos před pálením kvas v pálenici nechám odstředit, tuto službu nabízejí. Po úrodě v r. 2015 jsem vypálil 400 litrů kvasu z čistých durancií s klasickou příchutí jader. Letos jsem na výsledek zvědavý, také budou cca 4 sudy. Mně ta hořkost moc nejede, raději bych volil pálenku z domácích jenže těch nikdy nemám na samostatné pálení.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika