Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Kontakty   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Slivoně > Destilát z Duranzie

Destilát z Duranzie


host - xxx.xxx.238.184 (?)
19.10.2019 21:42, počet návštěv: 1076
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Prečo je slivovica z Duranzie jemnejšia?

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Destilát z Duranzie


hugovotr (549) - xxx.xxx.22.136 (?)
20.10.2019 7:25
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Slivovice z Durancií není jemnější, je v ní výrazná chuť a vůně jader, což nemusí každému vyhovovat. Slivovice že švestek je jemnější, pro někoho však málo výrazná. Já dělám mix peckovin. Loni byla lépe hodnocena směs Althanky a Zelené ryngle se švestkami oproti směsi švestek s Duranciemi.
Připojit reakci
      

Destilát z Duranzie


vyslouzil (17420) - xxx.xxx.236.1 (?)
20.10.2019 8:41
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Je to dáno také tím, že plody durancií jsou menší a pecek je tam relativně víc. Při destilaci taky hodně duranciových pecek popraskám, což chuť zvýrazní. Jemnější však pálenka rozhodně není.

Připojit reakci
         

Destilát z Duranzie


Jiří 1968 (1422) - xxx.xxx.244.121 (?)
20.10.2019 9:27
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ano, pálenka z Durancijí není jemnější.Dá se zjemnit použitím jen plně vyzralých plodů, správným vedením kvasů (bez plísní a křísů).Na Horňácku se pro zjemnění a vylepšení chuti přidává do kvasu cca 30% tamních odrůd (Švestičky, Pavlůvky).Durancie patří mezi "krajové" odrůdy, na Horňácku a v tepllých oblastech Valašska jsou plody mnohem kvalitnější než na Hané a v Polabí kde jsou hodnoceny jan jako průměrné.Taky platí pravidlo, tak jak kuchař neuvaří dvakrát stejný guláš, tak se nikomu nepovede vypálit dvakrát stejná slivovice.wink

Připojit reakci
         

Destilát z Duranzie


host - xxx.xxx.238.184 (?)
20.10.2019 13:17
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Beriem na vedomie názor že pálenka z duranzií nie je jemnejšia ako iné slivovice. Môj pocit je taký, že destilát z duranzií je jemnejší ako napríklad z Gabrovskej či Čačanskej. Poznám ľudí, ktorí majú ten istý pocit. Ale rozhodne sa nehádam.Možno časom zmením názor. Špecifická aróma slivovice z duranzií mi je príjemná. Je to špecifikum tejto odrody? Ako by chutila slivovica z duranzií ak by sa pred destiláciou odstránili všetky kôstky? Aká by bola, ak by sa použili ien jadrá z kôstok? Ako je to s Amygdalinom? Neprejde pri destilácii do destilátu? Nehrozí pri destilácii čistých jadier (jadrá bez škrupiny) vyššia koncentrácia Amygdalinu v pálenke? Mal som možnosť ochutnať slivovicu z odrody Stanley ktorej kvas bol destilovaný s celými kôstkami (asi 30%). Slivovica to bola veľmi dobrá, ale chuť bola trochu drevitá a trpká. Aróma a chuť z duranzií je niekde úplne inde. Rôznym ľuďom pripomína rôzne veci.

Připojit reakci
            

Destilát z Duranzie


vyslouzil (17420) - xxx.xxx.236.1 (?)
20.10.2019 13:43
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jemnost či drsnost slivovice závisí na mnoha faktorech, odrůda švestky není jediný a možná ane ne ten nejdůležitější. Jak by chutnala slivovice z durancií bez pecek nevím, myslím, že by byla škoda je odstraňovat. Roli jistě hraje i fakt, že zralé durancie jsou velmi sladké a aromatické. Trpkost destilátu nezpůsobují pecky, dobrá duranciovice je toho důkazem. 
  Nakolik je amygdalin či etylkarbamát škodlivý, je těžko odpovědět. Každopádně nejškodlivější látkou ve slivovici je bezpochyby alkohol.

Připojit reakci
               

Destilát z Duranzie


host - xxx.xxx.238.184 (?)
20.10.2019 14:04
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Neviem či čistá slivovica z duranzií dokazuje že kôstky nespôsobujú trpkosť pálenky. Ani nechcem spochybňovať Vaše vedomosti, ale mám dôvodné podozrenie, že tomu tak je.To že kôstky duranzie nespôsobujú trpkost pálenky môže byť spôsobené vlastnosťami konkrétnej odrody a možno by sa to nemalo paušalizovať na všetky odrody. Samozrejme že je to len moja úvaha.  Mám ten istý názor ako Vy, že odstrániť kôstky z duranziového kvasu by bola škoda, len by ma zaujímalo o aký podiel a o aké aromatické látky by sme prišli.

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Očkování/čipování - vylomená očka 1010.12.2019924
Řez slivoní 228.12.20194293
Zmladenie starej slivky135.12.20191907
Bílá plíseň v půdě 92.12.20196495
Stratifikace peckovin7529.11.201939744
Presenta 9729.11.201955692
Zdravověda stromů - minikvíz 1626.11.20194163
Myrobalán1226.11.20192749
Topend 3325.11.201917699
Obaleč švestkový 2019 2523.11.20195296
Jofela 11320.11.201949248
Velkost korenového systému313.11.2019887
Zahradnictví Na Zázvorce (Tatobity)1419.11.2019147013
Hanka 109.11.20194993
Aká je slivovica zo sliviek toptaste?188.11.201922419
Určenie odrody 157.11.20192794
Co naroubovat na Pavlovičku57.11.20193343
Duranzia zo skolky alebo zo "starej slivky"134.11.20193665
Jaký druh švestky na slivovici?1842.11.2019348421
Švestka Topfive3630.10.201912591
Lepotica a TopTaste 928.10.20192042
Čím je napadená švestka 928.10.20191771
špendlíky24023.10.2019273667
Joganta nr.71843722.10.201918477
Forkertův způsob očkování - čipování - "chip budding" Jaro?921.10.20194786
Dušičková - legenda nebo skutečnost3621.10.201919933
Destilát z Duranzie720.10.20191077
Slivoň do vyšší polohy4412.10.201910394
Wangenheim podpnik119.10.20192109
Plodový myrobalán389.10.201961145
Falešný Dapple Dandy 256.10.20198791
Vision46.10.20191029
Azura 225.10.20197314
Toptaste2383.10.2019141375
Slivoň Haganta 682.10.201957482
Švestka Jojo 872.10.2019101313
Dolanka 141.10.20197376
Zelená ringlota 1630.9.201922723
Harbella 930.9.20195532
Haroma3230.9.201913513
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Fórum pro chovatele - domácí miláčci, psi, drůbež, králíci, včely, krmiva, pelíšky
Chov pstruhov12.12.2019
Chov pstruhov9.12.2019
Chov pstruhov9.12.2019
Co mi žere slepice6.12.2019
Krmení slepic v zimě5.12.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů