Destilát z Duranzie



hugovotr - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (627) - 22.136 (?)
20.10.2019 7:25
Slivovice z Durancií není jemnější, je v ní výrazná chuť a vůně jader, což nemusí každému vyhovovat. Slivovice že švestek je jemnější, pro někoho však málo výrazná. Já dělám mix peckovin. Loni byla lépe hodnocena směs Althanky a Zelené ryngle se švestkami oproti směsi švestek s Duranciemi.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 238.184 (?), 19.10.2019 21:42, zobrazeno: 3873x

Prečo je slivovica z Duranzie jemnejšia?

Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
hugovotr - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (627) - 22.136 (?), 20.10.2019 7:25
Slivovice z Durancií není jemnější, je v ní výrazná chuť a vůně jader, což nemusí každému vyhovovat. Slivovice že švestek je jemnější, pro někoho však málo výrazná. Já dělám mix peckovin. Loni byla lépe hodnocena směs Althanky a Zelené ryngle se švestkami oproti směsi švestek s Duranciemi.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 20.10.2019 8:41

Je to dáno také tím, že plody durancií jsou menší a pecek je tam relativně víc. Při destilaci taky hodně duranciových pecek popraskám, což chuť zvýrazní. Jemnější však pálenka rozhodně není.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Jiří 1968 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1422) - 244.121 (?), 20.10.2019 9:27

Ano, pálenka z Durancijí není jemnější.Dá se zjemnit použitím jen plně vyzralých plodů, správným vedením kvasů (bez plísní a křísů).Na Horňácku se pro zjemnění a vylepšení chuti přidává do kvasu cca 30% tamních odrůd (Švestičky, Pavlůvky).Durancie patří mezi "krajové" odrůdy, na Horňácku a v tepllých oblastech Valašska jsou plody mnohem kvalitnější než na Hané a v Polabí kde jsou hodnoceny jan jako průměrné.Taky platí pravidlo, tak jak kuchař neuvaří dvakrát stejný guláš, tak se nikomu nepovede vypálit dvakrát stejná slivovice.wink

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 238.184 (?), 20.10.2019 13:17

Beriem na vedomie názor že pálenka z duranzií nie je jemnejšia ako iné slivovice. Môj pocit je taký, že destilát z duranzií je jemnejší ako napríklad z Gabrovskej či Čačanskej. Poznám ľudí, ktorí majú ten istý pocit. Ale rozhodne sa nehádam.Možno časom zmením názor. Špecifická aróma slivovice z duranzií mi je príjemná. Je to špecifikum tejto odrody? Ako by chutila slivovica z duranzií ak by sa pred destiláciou odstránili všetky kôstky? Aká by bola, ak by sa použili ien jadrá z kôstok? Ako je to s Amygdalinom? Neprejde pri destilácii do destilátu? Nehrozí pri destilácii čistých jadier (jadrá bez škrupiny) vyššia koncentrácia Amygdalinu v pálenke? Mal som možnosť ochutnať slivovicu z odrody Stanley ktorej kvas bol destilovaný s celými kôstkami (asi 30%). Slivovica to bola veľmi dobrá, ale chuť bola trochu drevitá a trpká. Aróma a chuť z duranzií je niekde úplne inde. Rôznym ľuďom pripomína rôzne veci.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 20.10.2019 13:43

Jemnost či drsnost slivovice závisí na mnoha faktorech, odrůda švestky není jediný a možná ane ne ten nejdůležitější. Jak by chutnala slivovice z durancií bez pecek nevím, myslím, že by byla škoda je odstraňovat. Roli jistě hraje i fakt, že zralé durancie jsou velmi sladké a aromatické. Trpkost destilátu nezpůsobují pecky, dobrá duranciovice je toho důkazem. 
  Nakolik je amygdalin či etylkarbamát škodlivý, je těžko odpovědět. Každopádně nejškodlivější látkou ve slivovici je bezpochyby alkohol.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 238.184 (?), 20.10.2019 14:04

Neviem či čistá slivovica z duranzií dokazuje že kôstky nespôsobujú trpkosť pálenky. Ani nechcem spochybňovať Vaše vedomosti, ale mám dôvodné podozrenie, že tomu tak je.To že kôstky duranzie nespôsobujú trpkost pálenky môže byť spôsobené vlastnosťami konkrétnej odrody a možno by sa to nemalo paušalizovať na všetky odrody. Samozrejme že je to len moja úvaha.  Mám ten istý názor ako Vy, že odstrániť kôstky z duranziového kvasu by bola škoda, len by ma zaujímalo o aký podiel a o aké aromatické látky by sme prišli.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika