D'Agen



Stránky: 1,  2   
milanfiala - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1142) - 51.13 (?) 
18.3.2018 8:09, zobrazeno: 4682x

D'Agen je to stará odroda slivky pestovaná vo Francúzku teší sa tam velkej popularite, nieje ani tak pekná ale je sladká, štavnatá netrpí moniliou.Tato odroda bola vo Francúzku podrobená prísnemu klonovému výberu a tie najlepšie klony pestujú.Má u nich viac názvov agen, d agen, d body, robe de sergent, datt d agen, french prune a najnovšie spiced sugar sours.Na túto slivku ma upozornil moj dobrý priatel Jiří ktorému som ju včera zohnal priniesol ju kamoš až z Filakova chodí do zahraničia, pozeral som videa na youtube fantázia určite si ju zaštepím a odskušam ako sa u mňa jej bude dariť.

videa na youtube.  De la prune d'Ente au Pruneau d'Agen




Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 18.3.2018 9:22

Vávrova pomologie tuto pološvestku uvádí, ale do našich podmínek nedoporučuje. Velké nároky na teplo ji předurčují jen do nejteplejších lokalit Slovenska a chuť je prý fádní. Na druhé straně dobrých švestek na sušení mnoho není.

Agenská
Agenská
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
milanfiala - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1142) - 51.13 (?), 18.3.2018 10:19

Pán Vysloužil ale ich je viac klonov, teraz som volal z Jiřím od F.M. ten ju osobne minulý rok koštoval kupoval ju v nejakom obchode boli podtrhnuté ale vravel sladké štavnaté inak by mi ju nedoporučoval.Dajte si videa vo Francúzku je to najchutnejšia slivka a to tam majú šlach.stanice, už to je vyhoda že nemá moniliu dozrieva v auguste 7 mesiac.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 51.212 (?), 18.3.2018 10:28

Když vnikla uvedená pomologie tak to určitě platilo o těch "nejteplejších oblastech", tak že teď to bude tak na +/- 300 m/m

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
milanfiala - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1142) - 51.13 (?), 18.3.2018 10:57

Pomylil som si august to je 8 mesiac sory, volal som zase s kamošom pán Vysloužil a ten vravel vy ste mimo nič zaujimavé z vašej strany.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
milanfiala - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1142) - 51.13 (?), 18.3.2018 11:46

Našiel som rumunskú šlach.stanicu ktorá spolupracuje z USA a je tam už vyšlachtená z D'Agen nová odroda o tej písal aj pán Komžik keď bol na návšteve v rumunsku vola sa Agent.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.18 (?), 18.3.2018 13:01
Ak tomu dobre rozumiem, na jednej strane sú informácie z internetu (pán Fiala), na druhej strane informácia z pomológie (dr.Vysloužil). To že sú v protiklade, nepovažujem za dôvod naježiť sa a označiť toho druhého za "mimoňa"'. Pre mňa je diskusia v ktorej každý s každým vo všetkom súhlasí a navzájom si prikyvuje (á la zjazd KSČ) absolútne nudná, neproduktívna a zbytočná. Po druhé - ak sa nemýlim - jediný kto tu prišiel s Angerskou do kontaktu, je pán Jiří FM (a jeho informácia je v tejto debate najcennejšia). Ani on ju ale (ak som ho správne pochopil) zatiaľ nepestuje, iba ju jedol. Takže táto debata je t.č. v teoretickej rovine. Odporúčam Angerskú zasadiť, pestovať a z vlastnej úrody ochutnať. A potom poreferovať - tieto osobné skúsenosti si rád prečítam. Prinášať informácie o nových odrodách - to plne vítam (sám to robím). Označiť opačný názor za "mimo" (bez argumentov z vlastných skúseností) ale neberiem. IH
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
milanfiala - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1142) - 51.13 (?), 18.3.2018 13:40

Prečo ten doktúrek má kritiku stále na moje príspevky a nedá nič nové to ste tu nespomeli pán.H, ale nenápadne ste sa ho zastali už je to ako za KSČ.Bola koštovka paleniek v Močenku mohli ste dať odtial príspevok, treba navštíviť šlachtitelov sadarov to sú borci ich nezaujíma toto fórum, aké jablká mám v pivnici a ako ostrihat stromečky. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.165 (?), 18.3.2018 14:56
Pán Fiala, nemám najmenšiu chuť pokračovať v debate štýlom ktorý Ste Vy použili vo svojom príspevku. Ja Vám neberiem že Ste nad úrovňou tohto fóra. Máte úplnú pravdu - ja skutočne nie som žiadny ovocinársky borec, som len praobyčajný hobík. Mňa toto fórum na rozdiel od Vami spomínaných sadárov ale zaujíma, rád sa tu občas niečomu priučím, rád v rámci svojich možností niekomu poradím, trebárs aj s tým ostrihaním stromečkov. Pre niekoho to môže byť problém veľký ako Everest. Nemôžeme byť všetci majstri sveta (tým by som bol rád predovšetkým vo svojej profesii). Prajem Vám všetko dobré a veľa úspechov. To je na tému Agenská slivka z mojej strany všetko. IH. (P.S.: v predchádzajúcom príspevku som 2x použil nesprávny výraz "Angerská", za čo sa ospravedlňujem).
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 18.3.2018 14:57

Pane Fialo, nic jsem Vám nezkritizoval, nemám nic proti Vám osobně, jsem rád, že sem nové příspěvky dáváte, mnohé z nich velmi oceňuji. Jenom jsem ocitoval starou českou pomologii, nic víc.. K tomu jsem dodal, že švestka vhodná na sušení by se hodila.   Zkušenost mě naučila, že to, co si chválí ve Francii nemusí být nejlepší i u nás. Bohužel, opak bývá často pravdou.

...treba navštíviť šlachtitelov sadarov to sú borci ich nezaujíma toto fórum, aké jablká mám v pivnici a ako ostrihat stromečky.

No vidíte. My si rádi povídáme s těmi, které zajímá toto fórum, chtějí vědět jak ostříhat stromečky a jak dlouho vydrží jablka ve sklepě. Je na tom snad něco špatného?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Podklad dlažby na terasu22.4.2024
Výběr hliníkové pergoly od A do Z22.4.2024
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika