České ovocnářství zní: Titanik se potápí a na palubě se zpívá



Stránky: 1,  2,  3,  4,  5  >   
host - 248.32 (?) 
15.11.2016 18:37, zobrazeno: 34883x

Zpěv provádí školkaři, kteří vydělávají a do našich zahrad vyrábí stromky. Jsou často napadeny chorobami dovlečenými z jiných států k nám které ani pořádně neznáme- nař. s použitými nejrůznějšími novými druhy podnoží, které nakupují všude možně jen aby je získaly.

A titanikem jsme my pěstitelé, kteří se pořádně nemůžeme ničeho dopěstovat a těšit se z pravidelných úrod. Pořád máme nějaký problém a nakonec nám nezbude jak švestky na kvas koupit z dovozu.           Jinak by jsme měli slivovičku tak jednou za 3 roky.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Jiří 1968 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1422) - 137.210 (?), 15.11.2016 18:47

Z dovozových, silně podtržených toho moc nenapálite. S těmi podnožemi a nekvalitními stromky zamořenými Hálčivcem višňovým a ostatními "hnusy",máte recht.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.220 (?), 15.11.2016 20:11
Možno to vidíte príliš pesimisticky. U nás na Slovensku vzhliadame k českému ovocinárstvu s úctou, aj s ohľadom na širokánsky sortiment vyšľachtených odrôd najmä jabloní a hrušiek (taký Rubín-Bohemia, Admiral, Rubinola - to sú ozajstné perly). S tými škôlkami máte čiastočne pravdu, ale ono je to ako v každej oblasti ľudskej činnosti a v každej krajine - nájdu sa vyčuránkovia ktorí chcú len zarobiť, ale aj poctivci ktorí si dajú na kvalite záležať. U nás sa aj pre amatérskych záhradkárov stále dá nájsť kvalitný materiál, len človek musí mať prehľad kde ho hľadať. Tí čo ho nemajú tak môžu ľahko naletieť, to uznávam. Navyše v našom regióne je to na skok aj do Maďarska či Rakúska a dá sa načrieť aj tam (z mojej skúsenosti môžem povedať že výpestky ktoré som mal z Maďarska boli vždy špičkovej kvality). IH
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 15.11.2016 23:12

Troufnu si říci, že naši školkaři produkují kvalitní materiál. Jenže většina stromků se neprodává u nich, nýbrž u prodejců, kteří sadbu kupují  (často z nejistých zdrojů).a přeprodávají, Český školkař není schopen obsáhnout celý sortiment včetně horkých novinek. Proto jsou obchodníci s pochybnou sadbou úspěšnější. 
    Spravedlivě musím uznat, že do kvality výpěstků z Rakouska a Německa (pravda, čtyřnásobně dražším) těm našim stromkům ještě něco málo schází. To ovšem platí nejen pro školkařství.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 184.133 (?), 16.11.2016 8:31

Uf, když jsem ten titulek četl, čekal jsem srovnání velkovýsadeb podle ploch a technologií v okolních státech a u nás - a ono tohle. Školkaře neživí jen zahrádkáři, tak si nemohou dovolit na výrobu a ošetření sadby zas tak moc kašlat. Ale stromky, které si bere velkovýroba mají jiné parametry. V normě už nejsou ZK, ČK, PK, VK. Sadba je charakterizována jinak. A to, že se u nás objevují nové podnože? Proč ne. Hálčivce mají v zahradách a zahrádkářských koloniích kde se nevysadil za posledních 30 let jediný stromek. A pokud jde o zahrádkáře? Bohužel přibývají nepoučení a co je horší i nepoučitelní. V honbě za novinkami koupí i nestandardní výpěstky a doufají, že je resuscitují, že se vyrovnají i s dalšími projevujícími se nedostatky zboží. Poškrábanou nebo máčklou ledničku nikdo bez slevy nekoupí, ale u stromečků je to mnohdy jinak. Hodně zvládne šikovně mluvíví obchodník ("no sice má tuhle chybu, ale to určitě dokážete /s Vašimi znalostmi/ napravit...), zbytek touha po tom vysněném. Kvalitu by měli hlídat státní inspektoři (radové) už ve školkách a pak i v prodejnách. Když se Vám někde něco nelíbí, nekupujte to, pošlete tam ÚKZÚZ. Nebo ČZPI. Když jsem pracoval v obchodě s ovocem a zeleninou, museli reagovat i na anonymy a chodili na kontroly kam je lidé na udání (v tomoto případě = oznámení informace) poslali. A to, že mnozí z nás nakupují přes internet musí v určitém % vést k nespokojenosti. U některého dodavatele se ten údaj blíží 0, u jiného se od ní velmi vzdaluje. Dokonce je jeden velmi známý obchod, který má kalkulaci cen postavenu tak, že vydělává v případě jakmile počet reklamací klesne pod 50% odeslaných objednávek. A tak doporučení na konec: nekupujte to co se Vám nelíbí. Bude-li Vás víc, nebude prodejce spoléhat na to, že upřednostňujete informaci genetickou (jaká odrůda to je) před vnější podobou materiálu, který ji (třeba i chorobami a škůdci) přenáší.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 183.140 (?), 17.11.2016 19:16

Nějak jsem nepochopil, na co si úvodní přispěvatel stěžuje- co vlastně kde kupuje. Pokud zajde přímo k tuzemskému školkaři, netvrdil bych že dostane virózní stromek- ovšem toto se nedá vyloučit u překupníků. Internet- tam si dovoluji tvrdit, že to, co dostanete, je skutečně bez záruky pravosti odrůdy-pokud to nezasílá přímo školka. A ta nezasílá často, jelikož na balení stromků v sezoně prostě nemá čas a lidi. Nemyslím, že české školky na tom jsou tak špatně, venku to často taky není všude super. A to nemyslím zrovna dovozy z třetích zemí- tam je to opravdu lahůdka... david

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 50.172 (?), 18.11.2016 0:55

A co si myslíte že prodávají ti překupníci? Převážně výpěstky tuzemských pěstitelů a registrovaných pěstitelů ze zemí EU (platí zde stejná pravidla jak v ČR)

Samozřejmě je nejlepší nákup přímo v ovocné školce. Velmi to doporučuji, jen je třeba chvilku počkat než se vyorá celý sortiment školky.No ale doba je rychlá a zákazníci chtějí mít vše zasazeno co nejdříve... a hned ...a teď... a 1.10. je pozdě... a co když bude pršet... no přece nebudu sázet za mokra. A předčesně vyorané stromky přece nevadí.

A zasílání stromků bych zakázal posraneckým zákonem - pod pokutou 1 milion korun, jako když školka prodává stromky ve svátek.

88% všech potravin kupujete u překupníků. Hyper Super a Poser marketech.  No tak to změnte, alesponˇ  to co ještě nezkrachovalo.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 18.11.2016 9:55

A co si myslíte že prodávají ti překupníci? Převážně výpěstky tuzemských pěstitelů a registrovaných pěstitelů ze zemí EU (platí zde stejná pravidla jak v ČR)

No, když si prohlédnu kvalitu některých takových výpěstků a způsob, jak jsou (ne)označené, nejsem si s tím úplně jistý. Navíc, sazenice stromku není lopata, aby přežila bez úhony, jakékoli zacházení, nekonečné skladování a transport. V tom je nám registrace pěstitele k ničemu.

A zasílání stromků bych zakázal posraneckým zákonem

Není třeba. Zboží zakoupené přes internet můžete do 2 týdnů vrátit.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 50.172 (?), 18.11.2016 10:43

No, když si prohlédnu kvalitu některých takových výpěstků a způsob, jak jsou (ne)označené, nejsem si s tím úplně jistý.

Já zase neznám u nás firmu která na visačse neuvádí potřebmé údaje, v (mém okolí je deset školek a prodejců). V Markerech a balené nekupuji.

Zboží zakoupené přes internet můžete do 2 týdnů vrátit.

sazenice stromku není lopata, aby přežila bez úhony, jakékoli zacházení, nekonečné skladování a transport. Tak to je pravda. I pokud s ní bylo zacházeno správně, doprava k zákazníkovi 3dny týden u zákazníka(v lepšín případě založeno) a zase tři dny zpět... Tak to bude na topůrko.

Moje doporučení: kupujte u svého nejbližšího prověřeného školkaře nebo prodejce a i když zásilkový prodej není zakázaný e shopy nepodporujte.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Peter.pe - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (199) - 243.253 (?), 18.11.2016 11:34

Dobry den,

len problem ked v okoli vo Vasej skolke maju odrody, ktore uz vy mate a vy chcete ine, preto sa objednavaju cez net. Ja som si tiez teraz objednal stromceky cez net od Vas z CR od nemenovanej firmy, a som velmi sklamany, nakolko mi pisali ze boli expedovane v utorok (co aj prepravna spolocnost potvrdila), a dnes som sa od dopravnej spolocnosti dozvedel ze mi ich dorucia pondelok ev. utorok. To znamena za 6-7 dni, co sa budu niekde povalovat :-(. Takze sa obavam ze to budu uz len nejake uschliny, a vazne rozmyslam ci prevziat zasielku, to ale zase budem vypadat ja ako... a pritom ta hodnota zasielky nebola vobec mala, som sa tesil ako si ich cez vikend posadim a...

Doteraz moje skusenosti objednavania cez net boli priaznive, ale toto ma dostalo a uz si budem velmi opatrny...

Takze aj stromceky mozem vratit do 14 dni??

Dakujem Peter

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika