Čačanská Rodna



Mittwoch - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (312) - 126.252 (?) 
20.8.2016 21:15, zobrazeno: 8370x

Zakládám nové téma pouze o této odrůdě. Z důvodů nadšení z panenské úrody a nepřehlednosti vlákna "Čač. rodna + Katinka".

V kostce se většina diskutujících shodla na velmi slušné kvalitě této odrůdy. Jednoznačně je nejchutnější z běžně známých čačanských. Její odolnost vůči šarce je lepší než u DV, rozhodně však sporná. Může to souviset s kmenem PPV jímž je daný strom napaden. Většina diskutujících z předchozích ročníků se shodla na výrazných příznacích PPV na listech, nikoliv však na plodech.

Osobně na Rodne vyzdvihuji velmi výrazné aroma, nadprůměrnou šťavnatost, vyvážené cukry s kyselinami a na myroši velmi slušná úroda. První vlaštovka ovšem jaro nedělá.

Zdraví Mittwoch

Čačanská Rodna
Čačanská Rodna
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1994) - 80.158 (?), 20.8.2016 21:56

Dnes jsem začal se sklizní Č. rodne probírkou. Násada byla vysoká, tak jsem v průběhu roku přistoupil k probírce plodů a doufal i v pomoc obaleče. Chuťově jsou standardtní plody velice dobré, ale některé menší (asi i díky nadúrodě) nejsou tak kvalitní. U mě je to odrůda s nejmarkantnějšími projevy šarky na listech a letos poprvé, bohužel, i na plodech.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 189.156 (?), 20.8.2016 23:20

U mě letos zatím největší symtomy šarky, listy jsou jasné, ale víc než jindy jsou i na plodech, jakkoliv velká část plodů je stále OK. Letos mi po chutové stránce nepřijdou až tak úžasné jako loni, ale při srovnání s vedle stojícím Stanley je to stále jiná liga. Bohužel se obávám že ty symtomy šarky budou stáloe výraznější a že chutová kvalita plodů půjde dolů, že zmizí ta úžasná stavnatost i buket... Mám stále častěji dojem že šarka ovlivnuje i ty tzv. toleranty více než se běžně píše a sice v chuti a konzistenci dužniny. Je zkátka méně štavnatá a více blátivá. Možná jsme už zapomněli jak chutná nenapadená slíva.. Stále více ocenuju staré klasiky a držáky jako Mirabelka nancyská, nebo Wangenheimova, současnému až zbožnování nových jakože pravých švestek nerozumím a očekávám dost velké zklamání majitelů v dalších letech... Musíme si uvědomit že nic z nich se vlastnostmi ani neblíží původní Domácí švestce..

           Ing. Fidla

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1406) - 179.2 (?), 28.8.2016 17:52

Čačanská rodná letos předvádí famozní výsledky.U mně jednoznačná (letošní) jednotka.Velikost plodů nepřeplozeného stromku spíše většího kalibru, ale ta chuť plodů letos jednoznačně vítězí.Měkčí, až středně měkká dužina jako jinými roky velmi štavnatá, sice zelenkavá, ale plně švestková, a sladká.Užitečná pro širší způsoby využití při zpracování.

Ač na listech šarka v maskáčích dovádí jak pominutá, kvalita plodů nijak neutrpěla.To se ale může zase změnit v pozdějších létech, tak jako se to stalo npř. vloni, zvláště při nepříznivějším počasí.Rozhodně už to není o lokálních projevech na listech, ale v tomto případě se dá mluvit o plošném vizuálním poškození listů na celém stromku.

A tak zřejmě proto už mám stromky dva.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
JJM - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (65) - 151.59 (?), 18.8.2018 9:08

Letos první uroda Čačanske rodne.chut výborná.Stromek přeplozený plody spíš menší.Když bych srovnal s Hanitou tak pro mě vítěz v chuti je rodna.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
JJM - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (65) - 239.104 (?), 9.9.2020 19:33

Pro přeplození v roce 2019 nebyla uroda.Letos opět zarodila, plody letos opět vynikající chuti.Štavnaté pikantní.Větší než v roce 2018.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10026) - 70.240 (?), 10.9.2020 16:24

Prach jsme a v prach se obrátíme. Stejně tak se už dávno obrátila v prach Čačanská rodná, Vision, Jolina a Joganta. Snad příště.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika