Č. lepotica a Katinka



Stránky: 1,  2,  3,  4,  5   
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10026) - 70.216 (?) 
28.7.2011 21:16, zobrazeno: 29753x

Jsem fakt příjemně překvapený s čím dál kvalitnějších plodů Katinky i na tak stinném místě jako ji mám já. Opravdu výborná. Jsou chutnější, než ty předčasně zralé lepotice. Rozhodně má pravdu p.Blažek ve své knize a ne p.Tomáš Ján ve svém článku v Zahrádkáři Nové odrůdy slivoní (1) (dnes dodané na portál Mittwochem). Nevím, co p.Ján čekal od raných švestek.

Katinka
Katinka
Katinka
Katinka
Katinka
Katinka
Katinka
Katinka
Č.lepotica
Č.lepotica
Č.lepotica
Č.lepotica
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 102.1 (?), 29.7.2011 9:26

V letošním vlhkém létě má Katinka, zdá s, trochu větší plody než jindy a podržely si i dobrou chuť - typicky švestkovou. Navíc dužina je poměrně hutná - jako u později zrajících odrůd. Zrovna včera jsme měli švestkové knedlíky z Katinek a Čacanských raných. Třabaže čačanky jsou podstatně větší a zasyrova nejsou špatné, po uvaření byl rozdíl v chuti jěště markantnější.
  Lepotice k porovnání zatím nejsou zralé.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10026) - 70.216 (?), 29.7.2011 9:56

Pokud mě Č.raná nezačne konečně pořádně rodit, udělám s ní přesně to, co s ní udělal p.Boštička. Katinka ji spolehlivě nahradí. Všiml jsem si na Mittwochem dodaných fotkách, že její úrodnost posuzovali na podnožích Wangenheim. a St. Julien. Na nich by se plodnost jistě uspíšila. Podnož Zelená renglóda je sice asi lepší, než myrobalán, ale po pěti letech mít 3 švestky, to tedy není dobrý výsledek. Katinka na myrobalánu plodí od druhého roku. To samé Valor a Stanley. Stanley byl v tomhle směru nedostižný rekordman.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 102.1 (?), 29.7.2011 14:20

Je to asi případ od případu. Sázel jsem obě (na myrobalánu) současně, Č. raná zaplodila dokonce o rok dřív než Katinka.  Těžko říci, zda a jak se na nástupu plodnosti projeví přiroubování 1 - 2 dalších odrůd na každý strom.
  

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 151.38 (?), 29.7.2011 20:11

Katinka je jedna z těch, které pravděpodobně nasazují na květ, a plody dřív, ale já jsem se prvních osmi plodů dočkal až v pátém roce.Vysvětluji si to tím, že je naroubována na myrobalánu.Už jsem se zařekl, že na myrobalánu nic kupovat nebudu.Z prvu to roste bujně, plodnost se tím oddálí, a potom je to velký strom, a plodů jedné odrudy moc.Je lepší stromek třeba na wangen.,menší, a tím pádem se mi na jedno místo vejdou dva s nestejnou odrudou, chutí,dobou dozrávání.

rostislavik

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10026) - 70.216 (?), 29.7.2011 21:03

Mně Katinka plodila na myrobalánu už druhým rokem, což jsem nečekal vzhledem k její zvláštní šlahounovitosti a jakoby absenci plodonosného obrostu, který tam přeci jen byl. Taky se uvádí, že je to správný opylovač pro Čačanskou ranou. Mám je vedle sebe, ale efekt je opačný. Zatímco Č.raná je obsypaná květy a má prd, tak Katinka s minima květů vytěží vždy maximum. Takže nevím jak je to s tím opylováním. A nevím jak komu, ale mně začíná Katinka kvést až po Č. rané. Č.raná kvete velmi brzy, mně jako snad úplně první.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 151.38 (?), 8.8.2011 21:11

V tuto dobu je Katinka už výborná.Stačí lehce zatřepat stromem, a padají lahodné, uvnitř nahnědlé(trochu chycené),sladké plody, s množstvím cukru.Chodím si dvakrát denně s talířkem, a pochutnávám si, je to slast, ujíždím na nich.V zahradkáři vydaném na září 2005 se píše-jen málo aromatická, průměrná-matou širokou veřejnost.Lepotice vedle je už modrá, ale dužnina uvnitř je zatím kyselá, a poměrně tuhá.Jeji čas příjde počátkem září, kdy přezralá bude taky dobrá, zatím plní dekorativní účel.

Ač jsem stříkal jenom proti pilatce, a proti obaleči švestkovému né, je zpodivem, že ani jeden plod není napaden červem, i když se na zelených plodech vyskytovaly tzv. smrkance.Přisuzoval jsem je právě obaleči.Ze zvyku každý plod rozpůlim před konzumací, a ani jeden červ.

rostislavik

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?), 8.8.2011 22:03

Přesně stejné pocity z konzumace těchto odrůd mám taky. Faktem je, že Katinky mi letos přijdou větší a chutnější než jindy. Několik kg vypeckovaných jsem snadno usušil - chuť i konzistence velice příjemná, To nelze říci o žádné u Čačanek.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 151.38 (?), 9.8.2011 11:07

U moji Katinky se projevuje ještě jedná nepříjemná vlastnost-a to ulamaná špička pecky.Loni při menší úrodě se toto neprojevilo.Myslím, že je to nedostatkem nějakého prvku, nevím jakého.Boru?Některé Německé odrudy to dělají.Pokud je to konzumentovi známo, nepřekvapí Ho to, né tak nevědoucího.Ano letos se plody i při velké úrodě zdají větší, škoda,že posledních třicet dnů bylo chladnější počasí, nebylo by tolik monílie, a cukru by bylo více.

rostislavik

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10026) - 36.70 (?), 10.8.2011 19:35

Lepotica byla možná na startu slabší, ale jinak podala standartní výkon jako každý rok.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika