Kdy sundat "krycí sáčky" z roubů?



Stránky: 1,  2   
driver240 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (134) - 56.93 (?) 
29.5.2017 23:02, zobrazeno: 5715x

Po nevydařeném jaře, kdy jsem "kopulací" narouboval desítky odrůd a všechny pěkně vyrašily, aby pak uschly. Nevím zda za to mohou pozdní mrazy? I s pomocí kleští rouby seděly na výbornou vypučily a prd. Některé se sáčkem jiné bez, výsledek vždy stejný...

Jediné, které se chytly, byly slivoň ze stromu na strom. Pokusně dle známého roubováno koncem ledna na hulváta, bez krytí sáčkem a trhající se páska nahrazena elektrikářskou izolačkou. Jak říkám na hulváta... a ty jedine jedou!!!

Později jsem rouboval za kůru, nejdříve měly jít slivoně, ale ještě chlupatily zatímco jabloně už byly s mízou, ale všichny jedou úspěsně. Za jak dlouho od roubovaní nebo při jakých přírustcích sundat sáčky. A hned nebo udělat otvory a nechat nováčky přizpůsobit suššímu klimatu??? Minulý rok nové rouby jely hezky, pěticentimetrové přírustky... sundal jsem sáčky a za nedlouho byly KO. Nevím jestli odkryté napité přírustky nespálí ostré slunce či opačně zasáčkováné rouby se nepřehřejou jako nevětraný skleník???

DĚKUJI MNOHOKRÁT ZA ODPOVĚĎ

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 182.227 (?), 30.5.2017 7:35

Spíš bych žádné sáčky nepoužíval. Jinak píšete, po nevydařeném jaře... jestli spíš jste nerouboval pozdě. Už jsem to kdysi psal, starý šéf ovocné školky se zastavil v lednu na bývalém pracovišti a divil se, že také krásné počasí a oni neroubují třešně. P

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
driver240 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (134) - 56.93 (?), 30.5.2017 9:21

Ne myslím, že pozdě nebylo. Rouby uložené v ledničče též byly ok. 100% pěkně vypučilo na malé lístečky, pak byl sníh a hotovo. JOJO vzpoměl jsem si na Vás jak jste to někdy o tom starém ovocnáři psal, i kvuli toho jsem to v tom lednu zkoušel. Asi na tom něco bude, když se roubu nechá čas si sednout než začne růst?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1994) - 224.84 (?), 30.5.2017 7:48

Sáčky jsou podle mne při roubování zbytečné (až na některé výjimky). Pokud je tam ale už máte, tak postupně odstřihněte růžek sáčku, nechte to pár dnů, potom odstřihněte další část a takto postupujte až si roub plně přivykne vnějším podmínkám. Když je pod mrakem a vlhčí počasí, tak to můžete urychlit nebo sáček rovnou celý odstranit.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 30.5.2017 9:04

Sáčky taky nepoužívám, snažím se dbát na včasný odběr a kvalitu roubů a taky správný termín roubování. U kopulace peckovin co nejdřív (v únoru) u peckovin za kůru co nejpozději (naposledy včera). Sáček může pomoci u narašených roubů, případně u nedokonale zavoskovaných ran.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
driver240 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (134) - 56.93 (?), 30.5.2017 9:32

Jak jsem psal, měl jsem hodně extra roubu odebraných včas, ale roubobal jsem cca 24. 3. Jedu podle časového plánu Zahrádkář Jerome, ale asi to fakt bude chtít roubovat dřív. Chtěl jsem naroubovat a ať se rouby hned rozjíždějí a nejsou moc dlouho na stromě jen na okrasu. No asi to fakt má svůj význam.

P.S.: za kůru jsem rouboval koncem dubna, rouby by už nevydržely. Rouboval jsem kopulací KOMETU již narašenou od sestry odřezky z koupeného stromečku a 2 kusy drží a tyto jsem je několikrát obtočil dlouhým sáčkem... tak nevím jestli za to fakt nemůže ten mráz

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 184.133 (?), 30.5.2017 9:52

Školky, které dělaly stromky na stanovišti, neroubovaly v ruce roubovaly už od ledna, února. Znám to z Prachatic. Pan Lebeda rouboval až do dubna. Dělal peckoviny, jádroviny, drobné ovoceTy první řady udělaly do konce sezony regulérní stromek s korunkou, z roubování "na konci sezony" byly špičáky na expedici tam, kde je chtěli nebo se dopěstovaly na korunku v dalším roce. Když dáváte sáčky, měl by to být spíše válec, který na konci svážete a nějaký čas ho před úplným sundáním otevřete, nebo sáčkům řezat rohy, prpichovat je, nařezávat, aby nebyly jako pařník. Sáček může zastoupit i postřik nějakým olejem, aby se omezil výpar. No a spíše počkat na pár dnů podmračeného počasí. U namrzlých roubů a podnoží by byly vidět na řezu tmavé svazky cévní, zašedlá "zelená kůra" ještě před tím, než roub úplně odejde, zaschne.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 30.5.2017 10:46

za kůru jsem rouboval koncem dubna, rouby by už nevydržely. Rouboval jsem kopulací KOMETU již narašenou...

To nedává smysl. Za kůru nebo kopulací?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
driver240 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (134) - 56.93 (?), 31.5.2017 0:12

45% roubů z ledničky slivoně, ryngle koncem března KOPULACE

45% roubů z ledničky slivoň+jabloň koncem dubna ZA KŮRU

10% roubů ořezy od sestry z nově zasazených narašených stromků opět kopulace asijská slivoň KOMETA a jabloně můj první pokus za kůru

Za kůrou to jede, jabloně pustějí a dokonce slivoně na nejvyšším nejširším kmeni jedou o poznání rychleji - 5cm výhony zatímco jiné větve mají myší ouško.

Komety kopulací několikrát obalené se zatím drží, komety na pokusném stromě kde jsem si dával záležet a překryl je jen igelitovým rukávem o průměru 3cm, tak jsou KO stejně jako všechny ostatní březnové kopulace. Odbaloval jsem při centimetrových lístečcích... 1/3 necháno 1/3 odbaleno 1/3 jsem ani nezabaloval... VÝSLEDEK VŽDY STEJNÝ!!! ČISTÁ NULA. ZKUSÍM ZÍTRA UDĚLAT FOTO

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 182.227 (?), 31.5.2017 7:43

To roubování v lednu, jde to, ale klidně bych to nechal na druhou polovinu února, kdy už většinou nehrozí silné mrazy. Určitě lze roubovat kopulací i v druhé polovině března, záleží na stavu roubů. Úspěšnost však může být o hodně nižší.

Jinak o skladování roubů v ledničce. Tady diskuzí je plno. Kdyby skladování v ledničce bylo dobré, skladovali by takto rouby školky. Nevím o žádné. Nejlepší pro zahrádkáře je rouby někde zapíchnout do země, v krytém místě, kde na ně nebude svítit slunce. P

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika