Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Onehdá, asi před měsícem, jsme se v diskuzi na téma šarka dočetli v příspěvcích pana Boštičky, toto:
"Šarka se opravdu přenáší rouby, a mimo jiné i semenem. Upozorňoval jsem již na to při nedávném dotazu zda použít pecky Zelené renklody za účelem podnoží pro slivoně. Mylně mne pan Vysloužil opravoval, že
tomu tak není."
Dále:
"Jakmile budu mít čas, podívám se do nějaké literatury a uvedu zde informaci. "
Té jsme se, bohužel, nedočkali. Zato jsme se dočkali dalšího poučení:
"Vážený pane Vysloužile. V tomto případě je Vám opravdu málo známo... šarku lze přenést na potomstvo i semenem a na tom také trvám. Kde se toto píše, účastníky diskuse asi nezajímá a pro Vás jsem opravdu neměl ještě čas to hledat."
Myslím, že zajímá, zajímá...
"...je nepěkné, když si v některých případech vymýšlíte a uvádíte nepravdy. Potom laik je nepravdivě informován a mohl by na Vaši chybnou radu doplatit. Například kdyby použil jako podnož pecku z napadeného stromu šarkou... pokud si nejste zcela jist odpovědí na zadaný problém, tak to nesmíte podávat jako stoprocentní věc... To byste zde vystupoval jako jakýsi MUDr Cvach..."
Nedalo mi to tedy, a poslal jsem svého blízkého příbuzného, který zrovna pobýval v Lednici, aby osobně navštívil pana docenta Kršku, vedoucího katedry ovocnictví na MZLU. A toto mi tlumočil:
Výzkum přenosu šarky nadále probíhá. Virus byl prokázán v buňkách napadené rostliny, taky v semenech. Po vysetí semen byl virus izolován metodou enzymoimunoesseje ještě v děložních lístcích, v pravých lístcích však nikoli. Rostliny vyrostlé z napadených semen jsou vždy viruprosté. Semenem se tedy šarka na potomstvo nepřenáší. Tolik poslední výzkumy.
Protože neznám v naší zemi větší odbornou autoritu, než je pan docent Ing. B. Krška, považuji tento názor v úrovni současných pozatků za definitivní.
To nic nemění na skutečnosti, že pana Boštičku považuji za excelentního zahrádkáře a jeho rady inspirující. Ale mýliti se je lidské.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 13 a číslo 18.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika