Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:Špendlíky jsou údajně samostatný druh slivoně - žlutá varianta švestky, která je dnes velmi vzácná. Doma jsme špendlík říkali myrobalánu, jedná se o původně asijský druh peckoviny, který se hojně užívá jako podnož pod slivoně a meruňky. Z tohoto důvodu je myrobalán u nás hojně rozšířen, protože podnož se množí kořenovými výmladky a tato podnož zpravidla přežívá naroubovanou odrůdu. Existují i kulturní odrůdy myrobalánu, u nás povolené ukrajinské Obilnaja a Zurna. Mirabelka je obtížně zařaditelný druh (taxonomie nese znaky společenských věd - co čurejs, to vlastní teorie), ale nejedná se o myrobalán (je geneticky velmi odlišná), je drubnoplodá, plody mají žlutou barvu a jsou dost aromatické. U nás se pěstuje hlavně Nancyská. I ze stávajících povolených odrůd se dá vybrat něco, co Vám bude vyhovovat. Karel