Dávkování všeho dle doporučení na obalech, koupil jsem to přes internet. Určitě tím nejde nic pokazit.
Pokazit určitě ne. Ale pokud dodržíme doporučené dávkování, příprava kvasu se dost prodraží. Já přidávám ušlechtilé kvasinky jen do zákvasu, kterým rozkvasím první sud. Do dalších už dávám pěnu a trochu tekutého podílu z plného sudu předešlého.
Enzymy do švestek nedávám, pektinů obsahují málo, efekt nemůže být patrný. U jádrovin to jistý smysl mít může, i tak si myslím, že k vydatné pektolýze dojde i během samotného kvašení. I krátké nakvašení např. jablek dramaticky sníží jejich želírovací schopnost.
Živná sůl zřejmě má opodstatnění, i když mnozí profesionální výrobci tvrdí, že v celém ovoci je živin pro kvasinky dost. Existují levnější alternativy živných solí - např. trocha umělého hnojiva s B vitaminem.