Dobrý den, dával jsem do tématu Tipala několik měření cukernatosti z mé zahrady, a pak jsem si řekl, že by bylo zajímavé sledovat srovnání jednotlivých odrůd ze stejné lokality. Budu do tohoto vlákna postupně přidávat naměřené hodnoty z mých sádků. Většina z nás pěstuje více odrůd slivoní, budu rád, pokud se někdo přidá a doplní srovnání ze své lokality. Vím že cukernatost nesouvisí s aromatem, ale je to důležitý ukazatel vhodnosti odrůdy na palírenské zpracování a zároveň jeden z mála měřitelných (kromě cukernatosti už mne napadá jen hmotnost - například hmotnost 50 ks plodů dané odrůdy). Nemyslím ovšem vložení cukernatosti jedné odrůdy nebo i několika odrůd z různých lokalit ale vždy alespoň dvou odrůd z jedné lokality se zadanou nadmořskou výškou a ideálně i orientací svahu, aby je šlo hodnotit mezi sebou a zhodnotit vhodnost odrůd pro různé podmínky.
Jenca