Zdravím, opsal jste to tak říkajíc do puntíků.Knihu Václava Tetery (a kolektivu) Ovoce Bílých Karpat mám taky.Ve vší úctě k její autorům, mě nikterak "nezvedla ze židle".Hodně se tam píše o Brněnské švestce, ale její přesnější popis, popřípadě samostatné zhodnocení mi tam schází.Podle mě je to zajímavější odrůda než Slíva Katalonska. Brněnská švestka syn.(Aninka, Anička, Špendlík-Špendlíček modrý, Berneirská,Brněnská špička).Stará odrůda švestky neznámého původu, byla pěstováná na Uhersko Hradišťsku a v okolí Brna již v 16 století.Zpočátku roste bujně, v plné plodnosti slaběji.Jedná se o velmi plodnou odrůdu, plodit začíná nejdříve v třetím roce po výsadbě, celkem pravidelně.Je velmi odolná vůči mrazu, vyhovují jí teplejší polohy.Plody zrají v polovině července, jsou malé, podlouhlé na obou koncích skosené, tmavě modré až fialové, ojíněné.Dužina jemná, zelenožlutá,šťavnatá, aromatická,velmi dobrá.Pecka je snadno odlučitelná.Vhodná k přímemu konzumu i na zpracování. Jiří F-M