Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Dobrý večer.

O této " švestce "  jsem již psal v jiné diskuzi, ale myslím si že by si zasloužila svoje téma, už z toho důvodu, že se jedná o starou místní odrůdu, která si určitě zaslouží pozornost. Rád se s vámi podělím o ruzné postřehy a názory, pokud je někdo z Pitína, nebo Bojkovic a mohl by sehnat rouby určitě bych nějaké odkoupilsmiley. Informace jsem čerpal z knihy Ovoce Bílých Karpat.

BÍLÉ TRNKY

Synonyma: Trnky, Žluté trnky.

Výskyt: Bojkovice, Pitín

Tvar: vejčitý až oválně elipsovitý, většinou pravidelný. Šev je široký, mělký, intenzivněji ojíněný. Na bázi plodu se vyskytuje malá, ale znatelná kožovitá tečka.

Velikost: střední až větší, výška 35- 42 mm, šířka 32- 38 mm, hmotnost kolem 30 gramů.

Stopka: světle zelena s malými světle hnědými skvrnami. Na konci je ohnutá, od plodu se lehce odlučuje, je 15-20 mm dlouhá. Stopečná jamka je malá, pravidelná, středně hluboká.

Slupka: tenká, mírně kyselá a nahořklá se světlými, málo znatelnými lenticelami, barva je žlutá, ojíněná, většinou čistá, bez kožovitých skvrn.

Dužnina: žlutá až zlatožlutá, později zlatá, jemná, středně tuhá, někdy rozplývavá, mírně sladká, bez zvláštní příchuti, jen vyjímečně vyzrálé plody připomínají chuť meruňky. Dobře se odlučuje od pecky.

Zralost: od poloviny srpna se dají plody postupně konzumovat.

Pecka: elipsovitá, ukončení stopečné části je široké, temeno je oblé nebo tupě zašpičatělé. Výška mezi 20- 23 mm, šířka kolem 14 mm, tloušťka 8-9 mm.Hřbetní rýha velmi úzká a mělká, místy zarostlá téměř neznatelnými hřbetními žebry. Hlavní žebro je středně široké, oblé, břišní rýhy jsou úzké, mělké, někdy zarostlé nevyraznými bočními žebry. Povrch je málo zrnitý, některé pecky jsou téměř hladké, jiné středně hrbolaté.

Poznámka: Plody se používají k přímému konzumu, na koláče a marmelády. Množí se odkopky. V dané lokalitě je odrůda bez příznaků šarky a nebyla prokázána ani přítomnost viru šarky švestky pomocí ELISA testů.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 16 a číslo 19.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika