Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Začnu na přeskáčku a tím asi nesourodě. Elenu zatím neznám, mám naroubovaný jen vršek s terminálem na Lepotici. Letos mají prvně nasazeno. Narouboval jsem jí proto, že jsem chtěl nějaké „švestkové“ ovoce ještě po švestkách. S vědomím rizika pozdního zrání a kvality, prostě aby bylo i po švestkách co utrhnout nebo sebrat. Taky Lepotice si tolik necením a proto mají jeden stromek dohromady. Letos uvidím, jak jim to spolu jde.
Nemám žádný Top ani moderní pozdnější švestku (Gabrovskou mám na Jihlavsku). Ani vlastně nevím proč. Nemám s nimi žádnou zkušenost. Jsou v okolí, budu je pozorovat. Asi mi to připadá, jako „nošení dříví do lesa“ (tedy do starého švestkového sadu). V okolí také jsou staré švestky, které zrají už koncem srpna. Také zajímavé barvy, červenofialová a žlutá. I když šarkové stromy převládají, na některých stromech, a s pěkným ovocem, ji prostě nevidím. Rád bych si je taky přenesl, narouboval. Ale ani velký starý sad (a s odumírajícími stromy k obměně) není nekonečný.
Ryngle už mám tři, pěkné a které mi chutnaly. Zelená mi připadá mrňavá (kdysi dávno kompoty ve školní jídelně) a mám špatnou zkušenost s červenou rynglí (myslím, že Althanova) pěstovanou v jižní polovině Jihlavska. Pěkné, velké ovoce, nikdo netrhá, nesbírá, chuť mizerná.
Měl jsem na mysli hlavně dobu prázdnin (konec už mám asi obsazený dost). Myslel jsem si, že Ruth Gerstetter zraje společně s Hermanem a zvolil jsem Hermana (taky ho pochválil pan doktor Vysloužil). Přemýšlel jsem o ní, když ji mají i produkční sady (Klášterec). Nepěstuje ji někdo společně s Hermanem? Jaký rozdíl je v době zrání? A kde, mezi ostatními, zraje Juna? O Opálu a Tipale ještě mudruji, ale po jedné větvi (alespoň), by škodit nemohlo. A co nějaký dobrý, raný myrobalán (raději začátek srpna)? JG

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 13 a číslo 20.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika