Ano, o tom je toto vlákno. Já jsem svoje modré ovoce sklízel ve zralosti pro užití v jedné malé soukromé pekárně a tedy v jakosti, aby to z těch slíváku nevytelko, aby se to pekaři nematlalo po rukách jako přezrálé bláto a zároveň to mělo plnou chuť a dost cukrů oproti nákupu z velkobchodu. Takže nemám srovnání (mimo pár plodů ponechaných na mlsání) s odrůdami na jedné ze svých zahrad (cca 10 minut jízdy daleko), která má + 3 m stejnou nadmořskou výšku.
V podstatě podle škod ptactvem na mých švestkách a na diskutovaném stromě, musel tento začít vybarvovat v termínu, kdy už tažné ptactvo odtáhlo. Tedy až po Hagantě a současně s Presentou. Škoda, že na tom nejsem časově natolik dobře, abych mohl projít celou vesnici a hledat další exemplář od daného klonu.