Co pěstovali milej zlatej fóne, Valaši, kteří přišli na svět v devatenáctém století a v počátku dalšího dožívali nevím. Ale neslyšel jsem od nich nic o duranciích, což by se na Moravě dalo včetně karlátek přiřadit na Hanou. Ale vím, že pěstovali na těch hrbech to co tam šlo. Měli trnky, jabĺčka a hrušky, které ve velké míře sušili a zkaplňovali, aby bylo teplo od žlódka. Že padá, jako první ovoce, které je poškozené, ponechme stranou, nebavme se o něm. Ti Valaši věděli velmi dobře co je kvalita a na tu si počkali a někteří získanou tekutinu kořenili troškou jalovčinek. Musím přiznat, že to bylo velmi dobré, ale jestli to šlo od pecky nevím. Při jejich sušení a povidlování a zkapalňování to nehrálo, žádnou roli. Hlavně, že měli správný materiál k přežití zimy.