Zdravím.
Prodejci stromků prodávají špendlíky a ve finále se z 90 procent se jedná o Katalonské špendlíky podřadné jako mirabelky.
Stahuji do sadu Špendlíky z horských starousedlostí a zaniklých sadu cca 700 - 900 m.n.m. kde přežily řádění Šárky. (doplňuji že v okolní švestky zlikvidovala šárka, špendlíky stojí. V Sočasné době mám z 13 růuzných stromů materiál hledajíc ten s nejlepšími vlastnostmi. Kdysi se množily odkopky roubama i volným výsevem což se liší ve vlastnostech a zde může být u některých vyšší odolnost na šárku. Také špendlíky křížím a selektují s vybranými odrůdami ve snaze něčeho dosáhnout.
Spousta lidí razí názor že je náchylný na šárku a proto ho nechtějí. Já říkám raději špendlík s šárkou který při dostatku živin bezproblémů může fungovat, než mít mirabelku která je k ničemu.
Z jakého koli ovoce vypálím ze 100 litrů kvasu 16 litrů. Dá se krásně vůně macerovat z dobrých odrůd švestek nebo jabloní jako je Gravštýnské holovousé atd které voní, jinak je to v mnoha případech kořalka kterou si každý chvalí jako liška svůj ocas :). Co z toho že je Jadernička sladká když nemá aroma a je to zase jen chlast.
Ovšem aromatické ovoce jako je Špendlík ten pravý... je jako šafránu a proto je jedinečný.