Na Záhorí sme mali v tomto mesiaci pomerne dosť slnečných dní, ktoré urýchlili tvorbu cukru v dozrievajúcom ovocí. Najviac to vidieť u viniča. Čo je zvláštne, na mnohých strapcoch sa vyskytuje hojnosť sladkých cibéb. Tento fenomén je typický pre južné oblasti Slovenska, ale v tomto ročníku bohatom na zrážky a výskyt ušľachtilej botritídy sa hranice výskytu cibébovatenia posúvajú ďaleko na sever. Dnes bolo u nás tiež super teplé a bezveterné počasie. Spomínam to preto, že by som rád počul, ako dozrieva neskorý kultivar Topend Plus napr. u Libora v Bratislave? Ak by bol u neho Topend už "hotový", znamená to, že by o 1-2 týždne dozrel aj u nás. Výrazné ochladenie našťastie nie je v dohľadne. V tom prípade by sa oplatilo aj na Záhorí pestovanie tejto zrejme najneskoršej "obršvestky". Takže Libor, "kápni božskou" a poreferuj, aká je situácia u Topendu?