Pokud se píše o nějakých náhradách za Domácí švestku, tak rozhodně nejlepší, co se týše kvality plodů, je právě Gabrovská. Plody jsou dostatečně velké, pěkně vybarvené, nasládlé, výrazně aromatické. Prostě výborná jakost každý rok. Je možné, že hůře snášejí sucho (jak píše David), protože v roce se suchým létem je dužnina méně jakostní. V posledních letech tento problém nebyl. Plodnost je stále bohatá, i tehdy když byla vedle jen samotná Oullinská renglóda, která je pravděpodobně universální opylovač. Jeden rok jsem měl problémy se suchou skvrnitostí, ale později se už neobjevila i bez postřiků. Když jsem tuhle odrůdu poprvé ochutnal, tak jsem si myslel, že jde o nějaký kvalitní klon Domácí švestky. Takže, kdo ji nemáte, tak ji zkuste. Možná, že s ní budete více spokojeni, než s různými novějšími (top) odrůdami. Samozřejmě, že se mohou objevit i záporná stanoviska, ale já jsem s touhle švestkou velmi spokojen.