Semena peckovin potřebují velmi různou dobu stratifikace při teplotách něco málo nad nulou (2-7st.) a při rozumné vlhkosti. Doba stratifikace zralých pecek je u každého druhu a odrůdy typická. Nejdelší je u broskvoní. Pokud jsou broskvoňové pecky venku (a ne hluboko zakopané v bedně), v průběhu zimy neuplyne celých 150-180 dní při správné teplotě a pecky přeleží. Při správné teplotě a vlhkosti se pecky samy "odemknou" po uplynutí stratifikační doby. Nejde o prasknutí, ale o přirozené povolení švu. Myrobalány mi v ledničce vyklíčily už o Vánocích (60 dní), pak mandle, třešně, švestky, ale broskve se otevřou až v březnu. Zato skoro všechny. Louskání urychlí klíčení špatně stratifikovaných pecek. Při nadměrné vlhkosti jádra vyhnijí. Pecky, které klíčí moc brzy, by se měly skladovat méně důsledně (nebo rovnou vysít), aby klíčily až na jaře.