Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma

Při vkládání příspěvků prosím respektujte pravidla pro vkládání příspěvků. Pro vyhledávání obchodů, poskytovatelů služeb a nejvýhodnějších cen použijte internetové katalogy, srovnávače a vyhledávače, pro inzerci pak specializované inzertní a aukční servery.
Připojit reakci do diskuze Plodový myrobalán
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

zdravím a chci poprosit, jestli nemáte i nějakou fotku toho Vašeho myrobalánu a jestli se náhodou nejedná a RUMJANAJA ZORKA.Mam o ni zájem a podle Vašeho příspěvku jsem usoudil, že budete mít skušenosti s touto odrudou.Jestli Vás to nebude zatěžovat a podělíte se o nějakou užitečnou radu, a jestli se dá vůbec sehnat.Děkuji.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG.
Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů a rozměry 4920x3218 obrazových bodů.
Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Souhlas autora:*Jako autor příspěvku souhlasím s jeho časově neomezeným zveřejněním na serveru ZAHRADA.cz
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 14 a číslo 14.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
Stránky: 1, 2, 3, 4   

Plodový myrobalán


host - xxx.xxx.180.241 (?)
29.8.2010 0:11, počet návštěv: 57890
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Když se tady diskutuje o myrobalánu, před nějakou dobou, rokem, dva jsem kdesi narazil na zprávu, že jakýsi šlechtitel vybral mezi polodivoce rostoucímu myrobalány několik variant s plody sladšími a většími naž mají normální běžné myrobalány používané na podnože. Přitom by měly být na nepříznivé podmínky stejně odolné jako normální myrobalány. Mě ten plodový myrobalán dost láká, protože mám zkušenosti s plodováním normálních myrobalánů a ty se v mých podmínkách jeví jako extrémně odolné proti mrazům, v době květu i jindy i velice odolné proti škůdcům. Kvetou a plodí doslova každý rok a byly by ideální pro drsnější oblasti jako ovoce i na kvas, jen ty plody jsou poměrně malé a málo sladké. Výhoda je i to, že se zralé dají otřepat.

Zatímjsem ho ale v prodeji nikde nenašel. Má s těmito plodovými myrobalány už někdo zkušenosti?

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Plodový myrobalán


vyslouzil (17060) - xxx.xxx.61.6 (?)
29.8.2010 9:14
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

V pomologiích jsou uváděny slovenské odrůdy plodových myrobalánů Klasik, Klar, Klaret. Už jsem se po nich tady na fóru sháněl, jestli je někdo nemá.  Od planých se údajně liší jen velikostí a barbvou plodů (klaret má červené i listy)
  Dnes se hojně rozšiřují plodové velkoplodé myrobalány  - Obilnaja, Zurna, Unico, Rumjanaja Zorka, Otomar a další. Podobnými myrobalány jsou ve skutečnosti i i deklarované křížence slyvoň-nektaryn a slyvoň-viszeň, které prodávali na trzích polští podvodníci (nezřídka již infikované šarkou).
   Všechny tyto slivoně se habitem podobají planým myrobalánům. Plody mají podstatně větší i chutnější. Sladkostí se ale pozdním švestkám nevyrovnají. Intenzita jejich růstu se dost liší, plodnost taky. 
  

Připojit reakci
      

Plodový myrobalán


víítek (572) - xxx.xxx.6.15 (?)
29.8.2010 10:11
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Některé z těch mirobalánů opravdu kříženci jsou. Třeba Obilnaja a Zurna jsou mirobalán x japonská slíva.

Japonské slívy jsou velké křupavé trvanlivé a bez chuti. Vozí se k nám v zimě. Z marketů můžete znát i jejich křížence s meruňkami (plumcot, aprium). Obvykle se prodávají pod názvem "Slíva modrá"...

Připojit reakci
      

Plodový myrobalán


HONZAD (484) - xxx.xxx.176.214 (?)
10.7.2011 12:09
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Takto vypadají plody Obilnaji. Překvapily mě svou velikostí. Chuť lepší než u běžných mirobalánů, ještě nejsou úplně zralé.

Obrázky:
Obilnaja
Obilnaja

Připojit reakci
   

Plodový myrobalán


host - xxx.xxx.180.241 (?)
30.8.2010 21:58
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já o něho mám zájem taky proto, že mám včely. A co mám zkušenosti s běžným myrobalánem, tak ten kvete mezi ovocnými stromy výrazně jako první a každý rok hodně a včelky na něho ochotně létají na pyl a asi i na sladinu. Myrobalán u včel tak docela znatelně urychluje jarní rozvoj včel a prodlužuje období, kdy se včely rozjíždějí na kvalitním pylu a sladině z ovocných stromů. A to ještě navíc jsou z něho plody.

Někde na jižní Moravě nebo v Polabí by se na to lépe hodila klasická meruňka, ale všude jinde v republice až po drsné až horské oblasti je na to díky velké odolnosti květů proti mrazům a obecně životaschopnosti vhodnější myrobalán.

Připojit reakci
      

Plodový myrobalán


host - xxx.xxx.180.241 (?)
30.8.2010 22:18
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jinak divoký myrobalán má taky mnohem řidší dužinu než třeba domácí švestka.  Já teď v poslední době docela dost dělám z těchto plodů povidla. U domácí švestky se vyloupe 5 litrů a musí se vařit s vodou, aby se nepřipálila a po propasírování je z těch 5 litrů vyloupaných švestek takové cca 2 litry povidel. U myrobalánu se vyloupe 5 litrů, nemusí se do něho na vaření dolévat žádná voda, ta z něho přímo teče a po propasírování a zahuštění je z těch 5 litrů vyloupaných myrobalánů tak sotva litr povidel. Chuťově ale perfektních, i když možná se to zdá, možná mám zkaženou chuť ze všelijaký Lidlových povidel a jamů nadstavovaných řepou.

Podobné to bude i u kvasů. Švestky třeba domácí, kromě toho, že mají hodně cukrů, mají hodně sušiny a málo vody a proto švestkový kvas kvasí pomalu a dlouho a hodně z něho poteče. Myrobalám, jak je řídký, plody se v sudu rychle rozloží na kaši a ta troška cukru v něm prokvasí během týdne, dvou týdnů a stejně rychle se musí vypálit, jinak se zkazí.

Připojit reakci
         

Plodový myrobalán


host - xxx.xxx.79.32 (?)
6.9.2010 8:54
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Myrobalány jsou pomalu invazivní dřevinou, a je radost pozorovat proměnlivost jednotlivých semenáčů co se do kvality plodů týče. Měl jsem možnost nalézt typy od drobných plodů s matlavou dužninou ulpivající na pecce s překyslou slupkou, až po typy s sladkou a šťavnatou dužninou před vlastní zralostí odlučitelnou od pecky i s poměrně velkými plody. Barva slupky pak od žluté až téměř po černou. Nicméně letos podle mně není nad Althanovu renklódu. J.Pavlíček.

Připojit reakci
         

Plodový myrobalán


host - xxx.xxx.92.4 (?)
27.10.2012 21:06
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

zdravím a chci poprosit, jestli nemáte i nějakou fotku toho Vašeho myrobalánu a jestli se náhodou nejedná a RUMJANAJA ZORKA.Mam o ni zájem a podle Vašeho příspěvku jsem usoudil, že budete mít skušenosti s touto odrudou.Jestli Vás to nebude zatěžovat a podělíte se o nějakou užitečnou radu, a jestli se dá vůbec sehnat.Děkuji.

Připojit reakci
            

Plodový myrobalán


host - xxx.xxx.71.100 (?)
27.10.2012 23:07
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Aaa, tady někdo čte (stejně jako já) jeden populární časopis se zahradkářskou tematikou... laugh Taky se do budoucna chystám více zaměřit na plodové myrobalány. Jen doplním, že by měly být u nás k sehnání i odrůdy Dezertnaja (oranžová) a Krymskaja (temně černá). Podělte se se svými zkušenostmi. Zdraví Mittwoch

Připojit reakci
               

Plodový myrobalán


host - xxx.xxx.78.10 (?)
29.10.2012 16:55
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ono se není čemu divit, že myrobalán nemá takovou kvalitu jako švestky. přepokládá se že slivoň vznikla někdy v dávné minulosti spontánním křížením myrobalánu a trnky někdy v oblasti Zakavkazí. Vzhledem k tomu že vznikl velice zajímavý materiál, vývoj v nějakém tom primitivním šlechtění se soustředil hlavně na slivoň. Určitě může velice zajímavý materiál vzniknout i jen přímo z myrobalánu, mimochodem na Balkánu, či Ukraině se poměrně běžně pěstuje jako ovocná dřevina a místy dokonce kvantitou zastiňuje klasické slivoně. Samozřejmě jsem degustoval, ale nepříšly mi nějak výrazně lepší než ty naše od cest. Předpokládám ovšem že právě na Balkáně či dále v Asii se najde vícero zajímavých myrobalánových odrůd o kterých mi tu nemáme ani tušení.

        Ing. Fidla

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3, 4   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Je slivka Toptaste samoopelivá?2419.5.20197795
Choroba listu nebo škůdce na švestce 719.5.2019653
Goldgau, Gäugold 417.5.2019266
Nancyska mirabelka - ako a kedy rezať? 317.5.2019456
Ulomené větve na mladém stromku 715.5.2019638
Slivoně - monilioza 713.5.2019719
Katinka, Hanita, nebo úplně jiná švestka?912.5.20192285
TopTaste?18612.5.2019175953
Radikální řez "špendlíku" 712.5.2019585
hybrid švestkomeruňka13411.5.2019200777
Jofela 10610.5.201936480
Typhlodromus pyri349.5.201924155
Probírka plodů u mladých slivoní27.5.2019215
Postřik na pilatku1006.5.201942184
Oskeruše185.5.201910504
Slivka "Althana"25.5.2019283
Zahradnictví Na Zázvorce (Tatobity)14030.4.2019137426
Moravka šljiva 330.4.2019387
Topfirst poskozeni mrazem?729.4.2019551
Herman 1728.4.20193160
Opad květů se stopkou 328.4.2019338
Aká je slivovica zo sliviek toptaste?1728.4.201918967
Postřik olejem se saponátem126.4.2019298
Podnoz - svestkomerunka - minimalni udrzitelna velikost myrobalan323.4.2019307
Daple dandy pěstování9023.4.201980664
Čierňavka slivková - Tmavka švestková - Eurytoma Schreineri723.4.2019698
Pilatka švestková 3722.4.201923708
Udrzovaci rez starych sliviek222.4.2019254
Lipnická švestka18321.4.2019133462
Střídavá úroda u některých peckovin220.4.2019225
Plodový myrobalán3716.4.201957891
Koromila - velmi skory velkoplody myrobalan dozrievajuci pred Burlatom?516.4.20192601
Toptaste22813.4.2019127000
Rozkvétání slivoní5911.4.201923722
Jaký je správný termín řezu peckovin?811.4.20191701
Stratifikace peckovin629.4.201934356
odrůda blumy199.4.201927419
Zanedbaný řez 39.4.2019624
Kdy roubovat za kůru155.4.20191984
Azura 124.4.20195024
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Fórum pro chovatele - domácí miláčci, psi, drůbež, králíci, včely, krmiva, pelíšky
Chov kachen19.5.2019
Chov kachen19.5.2019
Chov kachen19.5.2019
Chov kachen19.5.2019
Chov kachen19.5.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů