Rozhodně s Vámi nemohu souhlasit. Takže úspěšně roubovat narašenými rouby lze za předpokladu, že podnož je více probuzena jak roub. V praxi to znamená, že např. pokud chceme roubovat v ruce, umístíme podnože cca týden před roubováním do teplé místnosti a rouby naopak brzdíme. Pokud chceme roubovat na stanovišti, přikryjeme podnož na několik dnů folií. Zde to jde obtížněji, neboť i přikrytím nevytvoříme takové přirychlení, ale dobře se osvědčuje u třešní. Ovšem ideál je samozřejmě když rouby vypadají jak mají vypadat.
98 % úspěšnosti u roubování peckovin je nesmysl, u jabloní se toto běžně dosahuje.
Anglická kopulace je proti obyčejné jednoznačně výhodnější, neboť zaručuje větší styk roubu a podnože a dáva zvláště začátečníkovi naději, že se alespoň na jedné straně budou krýt pletiva a dojde k úspěšnému ujmutí. Dochází k lepšímu srůstu a nedojde k vylomení při předčasném rozvázání pásky, zvláště použijemeli roubovací gumičku, se kterou se mimochodem perfektně pracuje. Obyčejnou kopulaci použijeme tehdy, jsmeli velice zdatní a zvláště mámeli to od kusu.
Milan Boštička