Traveni hlodavcu



Stránky: 1,  2   
host - 65.110 (?) 
9.11.2017 11:21, zobrazeno: 5921x

Zdravim vsechny zahradkare,

mel bych jen jeden dotaz, ned kterym vzdy uvazuju na podzim, kdyz davam otravene zrni a jine dobroty do chaty, aby mysi pres zimu vse nesezraly.

Pokud mys navnadu sezere, ta ma opozdeny ucinek o par dni kvuli zmatnuti hlodavcu. Co se stane kdyz:

- mys pojde a sezere ji treba kocka - umre kocka taky?

- mys bude sezrana kockou v mezidobi nez zacne jed pusobit - umre kocka taky?

Co by se potom hypoteticky stalo, kdyby kocka umrela a sezral ji treba vlk. Umre vlk taky? Mrtveho vlka sezere... a tak dal. Jak moc jed zustava v telech mrtvych organizmu?

Malinko filozoficke tema, ale vzdy na podzim me to napadne.

Diky

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
pkovarik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1331) - 112.187 (?), 9.11.2017 12:35

Na vašem místě bych začal otázkou - otráví ta špetka, kterou myš sežere, x-násobně větší kočku? wink

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 65.110 (?), 9.11.2017 13:16

i tak lze polozit otazku :)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 157.239 (?), 9.11.2017 13:39

Také není jed, jako jed...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2261) - 17.10 (?), 9.11.2017 13:52

Trocha filosofie: Můj mladý kocour chodil chytat myši na pole a hned potom pošel. Dávejte proto jedu jen podle návodu na 1 myš. To by kocourovi bylo asi jen trochu špatně. Já jsem nad uhynulým kocourem zasadil višeň. Roste skvěle a její plody jím bez obav.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 9.11.2017 21:11

Je to celkem jednoduché. 
Otrávená myš v sobě žádný jed nemá. Jedině snad, kdyby měla ještě v žaludku nestrávené granule či zrní. Ale k tomu obvykle nedochází, protože hlodavec pojde až za delší dobu od sežrání návnady. A i kdyby náhodou v žaludku něco měla, kočky - aspoň ty, co jsme měli - žaludek myši nechávají nesežraný.
   Většina návnad na hlodavce obsahuje antikoagulans na bázi Warfarinu, který zablokuje v játrech tvorbu vitamínu K nutného pro srážení krve. Myš tak pojde vykrvácením do útrob, sama ale není jedovatá.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
pavel s - (24) - 45.22 (?), 9.11.2017 21:31

Jen bych přispěl nedávným zjištěním, do čeho se nám zase únije... Teda, co se zase bude regulovat. Přeložil bych si to asi takhle: Menší balení bývá dražší, tak to nařídíme dělat pro sichr i řidší...

citace: "Od 1.3.2018 bude možné prodávat v malospotřebitelském balení rodenticidy v těchto formách: měkou nástrahu, obilnou nástrahu nebo granule v balení max. 150 g parafínové bloky v balení max. 300 g u všech produktů bude navíc snížen % obsah účinné aktivní látky na 0,3% (současná balení obsahují cca. 0,5% aktivní látky)"

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.117 (?), 9.11.2017 22:05
Dr.Vysloužil: Zrejme aj otrávený hlodavec môže byť nebezpečenstvom pre predátora ktorý ho skonzumuje - viď článok na fotkách. V jeho pečeni sa jed predpokladám nachádza. Samozrejme, psovi či mačke hrozí najväčšie riziko pri priamom požití jedu. Ale aj hlodavec otrávený antikoagulantom 2.generácie pravdepodobne toxický je. Záleží potom asi na veľkosti hlodavca a dávke jedu ktorý zožral, a najmä na veľkosti (hmotnosti) psa, malé plemená sú logicky vo väčšom nebezpečenstve. Toto je už téma skôr pre veterinára-toxikológa, ako laik by som ale mal o svojho psa obavy ak by skonzumoval otráveného potkana. IH




Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 243.114 (?), 9.11.2017 22:12

Vím o pár kočkách v okolí, které se otrávily myšmi, jedna byla bohužel naše...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 225.115 (?), 9.11.2017 22:20

Asi opravdu není jed jako jed. Je to už přes dvacet let, kdy naše stará kočka přinesla asi tříměsíčním koťatům myš, nejsilnější kotě si ji přivlastnilo a potom velmi, velmi dlouho umíralo... byli jsme mladí, hloupí a nedošlo nám, co se děje... Protože jsme měli velmi dobré sousedské vztahy, ptali jsme se a sousedka přiznala otrávené granule -  další roky u nás v okolí nikdo jed na myši nepoužíval a kočky (nejen naše) prospívaly tak, že i ty myši, hryzci a krtci vymizeli. Občas z lesa přiběhla myšice nebo se odněkud vynořil rejsek, ale ti si holt vybrali špatnou dobu a místo, jinak je od myší klid. 

Sousedka ale umřela a její dcera, jak jsme později zjistili, nic zlého netuše, nasypala jed na myši u zděděného domu (možná našla ještě tu starou nevyužitou zásobu někde v plechovce) - v tu dobu jsme měli dvě čistokrevné kočky, jedna toulavější jen tak něco nesežrala (ani myši), druhá se hodně držela u domu a pravděpodobně se dostala k otrávené myši, která se připotácela od sousedů. Příznaky byly stejné jako kdysi u toho kotěte, to už jsme věděli o co asi jde, skoro o půlnoci jsme budili veterináře (dobrý to člověk), ten potvrdil diagnózu a kočku uspal.

V tu dobu měli problémy s koťaty i sousedé z druhé strany, taky řešili, že jim někdo tráví kočky. Sousedku - "travičku" smiley jsme upozornili, sousedské vztahy to nenarušilo a kočky v okolí jsou už zase na vzestupu.

Rozhrabané záhonky jsou sice opruz, ale doba, kdy jsme vysazovali stromky do košů, je už jen vzpomínka, krtci taky už vymizeli a brambory sklízíme nenahlodané a uskladňujeme je v otevřené garáži...

Ta souvislost s otráveným - čímsi - zrním tady je.  My našim kočkám radši ulovené myši bereme. Když je ovšem s myší přistihneme. Kdoví, jak daleko se musely zatoulat, aby si zalovily.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika