svilušky



host 
10.3.2003 15:22, zobrazeno: 16753x
potřeboval bych poradit jak se zbavit svilušek. vždy kolem půlky srpna se objeví a vydrží asi 14 dní. kousance většinou vydrží déle. skoro se bojíme na zahradu.
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
hejduk - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (52), 10.3.2003 21:01

Dobrý den,
ty kousance jsou od sametek, které jsou v trávě od srpna.Zakousnou se Vám pod kůži a setrvají několik dnů - proto ty ošklivé svědivé podlitiny. Jedinou ochranou je nakrátko posečená tráva na zahradě , vysoká obuv a ihned po příchodu ze zahrady se omýt mýdlem - celé nohy.Částečně zabírají různé spreje proti hmyzu, ale to omytí je nejjednodušší a účinné. Sametky nesnášejí stejně jako svilušky mokro.
S pozdravem J. Hejduk

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 33.254 (?), 19.8.2006 17:18
No já z vlastní zkušenosti můžu doporučit si postižená místa natřít pitralonem, francovkou či nečím tak podobným, je to celkem osvěžující a pak to tak šílěně nesvědí :) Jo, ale pozor, že to roškrábané po natření trochu pálí, ale je to daleko příjemnější než to zatracené svědění :) člověk by se uškrábal :).
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 183.2 (?), 23.5.2016 9:59

Dobrý den, je možné, že jsou na zahradě již odteď. Vloni jsem od nich byla poprvé pokousaná v srpnu, ale letos mám ty samé kousance už od tohoto víkendu. Zahradu máme posečenou. Je možné, že se to stane při rytí? Přerývám starý záhon, se kterým se několik let nehnulo, je totálně vyschlý a plný kořený, prakticky takový trávník, i když posekaný nakrátko. Mohlo by to být z toho? Lze je nějak z toho záhonu vyhubit? Protože jinak je pro mě prakticky nepoužitelný. Děkuji MArvanová

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
eD - (22), 11.3.2003 6:40
Nevím, co přesně Vás na zahradě trápí. V každém případě je to velmi nepříjemný hmyz (velké svědivé otoky na rukou i nohou). Také jsme něco takového měli na zahradě, ale vysledovali jsme, že mají rádi vlhko, nám se zdržovali obvykle v keřích "krušpánku" (ten jsme kompletně odstranili). Takže, jak píše p. Hejduk, sekat trávu, asi by to chtělo zahradu provzdušnit, nám se to osvědčilo. Krom toho jsem v jednom Receptáři vyčetla docela dobrou radu: v alpě nechat louhovat několik hřebíčků, a tím se potírat v době výskytu töhoto kousavého hmyzu. Není to všelék, ale trochu funguje, nehledě na to, že velice příjemně voní.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Groh - (17), 24.10.2006 11:15
Asi se opravdu jedná o sametku. Souhlasím s častým sekáním a provzdušněním zahrady. V případě velké nouze by měl pomoci postřik Sulikolem.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 233.48 (?), 28.5.2007 13:07

Taky doporučuji Sulikol K a postříkat na zharádě postižená místa.

Jinak k té Alpě se hřebíčkem: výborný je taky do lahvičky dát louhovat třezalku tečkovanou, francovka má pak rudou barvu a zabírá na svědivé kousance.

dále pak do jiné lahvičky dát louhovat žebříček. Alpa má pak zelenou barvu a taky výborně hojí štípance.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 62.209 (?), 1.3.2007 9:55

Jak odstranit svilušky,kdy jak a čím stříkat zahradu?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika