Slimák - užitečný živočich?



host - 76.122 (?)
15.2.2009 23:20

Slimáky taky? Já myslel že šneky.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4   
            
Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247) - 7.210 (?), 16.2.2009 2:02

šnek vypadá na talíři jako "hromada lepu" jen ve fantazii neznalého strávníka. Noha, která jediná se konzumuje je tuhé, dobré masíčko. Nicméně s přípravou (nejenom vařením) šneků je pekelná pakárna, je mnohem jednodušší je koupit zmražené jako polotovar v MAkru.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 7.56 (?), 22.2.2009 19:36

Pane Chemický Alí. Specifikujte prosím blíže výraz "s přípravou (nejenom vařením) šneků je pekelná pakárna"

Na zahradě máme šneků hafo a několikrát jsem přemýšlel o jejich kuchyňském využití.  Taky slimáky ale ty mi připadají víc ekl. Myslím ale že všechno jde vyřešit, vyčistit, vymýt a co já vím co všechno.

Přečetl jsem si též nejeden návod, ovšem mám vážný problém. Zabíjení slimáků a hlemýžďů počítá s vhozením do vařící vody a to je podle mne opravdu nehumánní týrání zvířat. Takže jestli tohle by šlo řešit.  Možná se takové překážky budou zdát leckomu směšné ale já osobně toto beru vážně. Tak si myslím jestli nepoužít k usmrcení buď elektriku nebo etér. Elektrika má ten problém že leckdo by mohl se slimákem usmrtit taky sebe a u etéru nevím jestli bude na slimáky účinkovat.  Tak nevím a proto zatím slimáky a hlemýždě kuchynsky nevyužívám přestože je to škoda.

Máte někdo zkušenosti s kuchyňskou úpravou hlemýžďů a slimáků. Na zahradách jsou jich kvanta a když čtu jak takové dobré maso házíte do kompostu, hraniičí to s plýtváním přírodními zdroji.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247) - 7.210 (?), 23.2.2009 14:08

Dobře začneme vyčistění šneků, po kterém se mohou připravit podle jakéhokoliv receptu:

Šneci se musí podrobit přísné hladovce po 10-14 dní. Nejlépe je umístit do velké plastové vany a přikrýt pletivem a nechat ve stínu, nebo ve sklepě (vanu preferuji...). Ortodoxníci je vypustí přímo na dlažbu….. Po této době se mohou krmit směsí mouky, čerstvého tymiánu, fenyklu i estragonu,.ještě lepší je čerstvý tymián, oregano, saturejka popř. šalvěj (té ale výrazně méně) Takto šneci získají zvláštně výraznou chuť. Šneci se po té několikrát operou, kvůli čistotě, ale také kvůli chuti. Nejdříve se zvenku očistí a operou v čisté vodě, podruhé se operou ve vodě s octem a solí a znovu se opláchnou v čisté vodě. Vloží se do vařící vody  (velký hrnec) a nechají se přejít varem.

Po vychladnutí se vyjmou z ulit, odstraní se tmavé střevo a játra. Dál se vaří v dobře okořeněném silném hovězím vývaru (2,5- 3h). Ulity se sterilizují vařící vodou. V tomto stavu se šneci mohou zmrazit, nebo nacpat nazpět do úlit a uzavřít směsí másla s česnekem, hnědými šalotkami, petrželkou, ochucené solí a pepřem.


Burgundští šneci –KLASIKA (hlemýždi) - krok za krokem.

recept je určen pro 8 osob
Ingredience:
8 tuctů živých šneků
500 g hrubé soli
500 ml vinného octa
1 lahev bílého burgundského vína, nebo podobného
1 cibule se zapíchnutým hřebíčkem
2 mrkve
1 bouquet garni z bylinek (tymián, bobkový list, a petrželka, svázané do balíčku)
1 stonek řapíkatého celeru
4 stroužky česneku
sůl a pepř

Bylinkové máslo:
750g másla
80g posekané petrželky
3 hnědé šalotky
4-6 stroužků česneku
sůl a čerstvě pomletý pepř
5 lžic strouhanky, nebo kolik chcete


Příprava:
V Burgunsku se zavíčkovaní šneci připravují takto:

Nejdříve je nechat stát po 24 hodin před umytím pod tekoucí vodou. Vyjmout víčko pomocí nožíku. Namočit je na 10 hodin do soli a octa, což uvolní sliz. Znovu je oprat a vložit je do vařící vody až na 30 min. Vyjmout je z úlit. Odříznout černá střívka a znovu šneky oprat. Vložit šneky do směsi vína, bouquet garni, mrkve, cibule, celeru a česneku. Osolit a opepřit, přikrýt a dusit po 3 hodiny. Mezi tím vařit úlitky po 30 min. ve velkém množství vody. Nechat je vystydnout a očistit je od všech zbytků usedlin.

Bylinkové máslo:
Přivést máslo na pokojovou teplotu. Na jemno nakrájet petrželku, česnek a šalotky a smíchat je se změklým máslem. Osolit a opepřit směs a přimíchat strouhanku, chcete-li (osobně nedávám).

Do každé úlitky vložit kousíček másla (někteří dávají troch vývaru, ve kterém se šneci vařily) a na něj jemně vtlačit mlže. Nahoru uzavřít každou úlitku bylinkovým máslem. Naskládat je na nádobku (specielní k tomuto účelu), nebo ohnivzdorný talíř naplněný hrubou solí.

V předem předehřáté troubě na 160°C péct tak dlouho, až se máslo rozpustí a začne se barvit do hněda.
Podávat horké. Pro každého stolovníka nachystat specielní kleštičky a malou vidličku pro tento účel.

P.S.: Název receptu ve francouzštině je ¨Les escargot de Bourgogne¨.


Hlemýždi po burgundsku II
Chceme-li připravit šneky jako hlavní jídlo pro 4 osoby, musíme si opatřit více jak 40 šneků. K nim přidáme 25 dkg tzv. šnečího máslíčka, což je směs jemně usekaných šalotek, stroužků česneku, zelené petrželky, jemně mletého nového koření. Toto vše se pak utře s pravým kravským máslem, řapíkem celeru, 2 cibulemi, 1 mrkví, solí, pepřem, svazkem tymiánu, petrželky, bobkového listu a česneku, sklenkou bílého suchého vína.
Hlemýždě nejprve posypeme 3 lžícemi soli a necháme je v tomto solném kabátku minimálně 2 hodiny. Pak je několikrát propláchneme studenou vodou, a tak je zbavíme slizu. Připravíme si větší množství vroucí vody a do ní hlemýždě vhodíme a necháme je povařit alespoň 15 minut. Pak je vyjmeme a znovu propláchneme studenou vodou. Vytáhneme je z ulit, rozřízneme šneky podélně a vyjmeme jim střeva. Připravíme si silný vývar ze zeleniny a koření, vložíme do něho hlemýždě a na mírném ohni je vaříme přibližně 3 hodiny. Pak je necháme ve vývaru vychladnout. Hlemýždě pak vložíme do vymytých ulit a přidáme tam šnečí máslíčko a uložíme do chladničky na 24 hodin. Druhý den vložíme připravené hlemýždě do trouby zapéci, podáváme horké


Elegantní šneci/hlemýždi v morkových kostech.
recept je určen pro 4 osoby
Ingredience:
12 morkových kostí, každá asi 6cm dlouhá (požádat řezníka o laskavost!)
500g hnědých šalotek, nebo jarní cibulky
1 celá palička česneku
1 lahev červeného burgundského vína, nebo jiného suchého vína
sůl a pepř
40g másla
4 tucty malých šneků, připravených a uvařených
hrubá mořská sůl
italská petrželka, nebo kudrnka
Příprava:
Namočit kosti do studené vody na 3 hodiny, aby se odstranily jejich krvavé části. Pomocí prstu jemně vymáčknout morek ven z kosti. Kosti očistit a oškrábat nožíkem. Morky vložit do trochu osolené studené vody se špetkou octa. Dát je stranou.
Oloupat šalotky a česnek a nakrájet je na jemné plátky. Vložit je do kastrolu s vínem, solí a pepřem. Přivéct do varu a pomalu vařit po 1 1/2 hodiny. Vložit směs do mixéru a rozmixovat ji do hladkého pyré. Předehřát troubu na 240°C. Položit 3 kosti na každý ze 4 ohnivzdorných talířků (nebo všechny kosti na jednu ohnivzdornou mísu). Naplnit každou kost trochou pyré, na něj položit 12 šneků a nahoru položit tlustý plátek morku. Posypat mořskou solí, opepřit pepřem a vložit do trouby na 10min. Ozdobit petrželkou a ihned podávat.
P.S.:Ze zbytku morků se mohou udělat morkové knedlíčky do polévky, nebo se morky mohou zmrazit na přípravu jiného receptu.

Doporučená příloha: Bageta, nebo jiné pečivo.

Nadívaní šneci podle M. D. Rettigové (PRA) uvádím s kouzelnou starou češtinou
recept je určen pro 6 osob
doba přípravy je cca pár dní a 5 hod
Ingredience:
60 (kopa) šneků,
slaná voda,
hovězí (rybí) vývar, Já používal hovězí
25 dkg (1/2 libry) másla
25 dkg (1/2 libry) rozetřených a čistě přemytých sardelů,
drobně krájenou kůrku z 1/2 citonu,
trochu květu,
3 stroužky se solí dobře utřeného česneku,
majoránka,
strouhané žemle,
sůl
Příprava:
Kopu šneků zavři do prázdné místnosti – nejlépe dlážděné, kde je ponecháš o hladu několik dní, aby se dobře vyčistili. Uvař šneky v slané vodě, pak je vyndej z domků, uřež ocásky, přemej je v soli, očisti je patřičně a nech je buď v rybí, aneb je-li to v den masitý, v hovězí polévce ještě vařit, aby lépe změkli – domky vymyj v soli a nech je vysáknout. Pak dělej nádivku: na kopu šneků utři půl libry másla a půl libry rozetřených a čistě přemytých sardelů, dej k tomu z půl citrónu drobně krájenou kůrku, trochu květu, asi 2 neb 3 stroužky se solí dobře utřeného česneku, trochu majoránky a strouhané žemličky tolik, co za dobré uznáš, aby patřičná nádivka byla. Pak dej do domků vespod vždy kousek nádivky a jednoho šneka a vyplň zase domek nádivkou tak, až jsou tak jako prve doplněné. Tak do nich nalij té polévky, co se v ní šneci vařili, a podlij je tím: nech je asi čtvrt hodiny v troubě trochu opéct a dej je na stůl. Taktéž se můžou i na rošt, na takový, již k tomu cíli s důlkami zaopatřený, plech dát a na uhlíčku opéci nechat; lépe jest ale, když trochu omáčky pod nimi.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 77.39 (?), 23.2.2009 17:45

Ten éter by jistě spolehlivě účinkoval. Nevím, jestli by příchuť nezůstala v mase. Usmrcení vařící vodou je jistě rychlejší a humánnější.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 7.56 (?), 27.2.2009 20:55

Takhle to není přijatelné. Hladovka 10 dní je týrání slimáků.

Zabíjet zvířata se může pro užitek člověka ale zásadně bezbolestně. Desetidenní hladovka a vařící voda NE!

HQ257

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247) - 7.210 (?), 28.2.2009 2:39

Jste vegeterián? Pokud ano, pak to respektuji a asi si šneky nedáte. Pokud nejste vegetarián, vězte, že zabití šneka vřící vodou je bleskové a nesrovnatelně humánnější, než zabití jakéhokoli obratlovce, kterého sprovodí ze světa jateční technologie.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 7.56 (?), 1.3.2009 18:22

Nejsem vegetarián ale byl jsem veden a vychováván v tom smyslu, že je třeba se zvířaty zacházet humánně a to nejen při jejich zabíjení.

Můj dědeček, terý býval katem našeho hospodářského zvířectva vyznával zásadu, že zvíře nemá nic cítit při svém zabití a nemá ani tušit že bude zabito.

Pamatuji a vzpomínám jak se mazlil se slípkou hlazením a slovy "malá kuřička, malá" a jak ji takto uklidnil, vytáhl perfektně nabroušený dlouhý nůž a řekl "uděláme škrk" a bylo to. Slepice opravdu nic necítila, snad jen nečekané říznutí, tak jak když se řízneš nožem. Taky to hned necítíš, až za chvíli, ale to už slepička byla mrtvá.

Tož tak si představuji zabíjení zvířat. Desetidenní hladovka v případě šneků nepřijatelná. Je opravdu nutná? Možná bude trochu přírodně cítit maso ale to se dá eliminovat při vaření nebo vhodným kořením snad.

Já být slimákem nebo šnekem, tak bych si vybral ten etér. Není to sice okamžitá smrt ale zvířata umírají bezbolestně. Donedávna se etér používal k anestézii při operacích. Nevím co se používá teď. Před lety při slepáku mne uspali náhle a ani jsem nevěděl jak a nevím kdy jsem ztratil vědomí.

HQ257

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247) - 7.210 (?), 23.3.2009 15:59

hladovění není strašné, koneckonců šneci začínají hybernaci právě hladověním.

Etér rozhodně nenavodí klidný spánek, je to velmi nepříjemná intoxikace.

Souhlasím s Vámi, o nutnosti a potřebě usmrcovat živé tvory co nejrychleji. Ale přemýšlejme - malé tělíčko šneka, který má velmi jednoduchou nervovou soustavu se ohřeje ve vřící vodě během vteřin. Konec je velmi rychlý, předání energie do malého objemu je takřka okamžité. Naproti tomu éter na jednoduché živočichy musíte dávat v poměru k tělesné hmotnosti v ohromném nadbytku (ve srovnání s člověkem)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 83.151 (?), 23.3.2009 15:11

Slimáci jsou nejedlí, ale budkoví hlemýždi jsou delikatesa. Dokonce jsou léčiví na astma a dýchací choroby.Jsem taky pro humánní zabíjení, ale jinak to nejde, než s tím hrncem s vařící vodou.Je to generacemi ověřený způsob. Je to ale natošup, moc se netrápí.Horší je, že je nutné nechat před tím vyhladovět.To je při jejich žravosti trápení, často z košíku kde hladoví zdrhnou za žrádlem.Pokud se nerozutečou, umýt, zalít v prádelním hrnci 2-4 litry bílého vína, přidat bobkový list, nové koření, pepř celý, cibuli, petrželovozu nať i kořen, sůl, kousek křenu, vodu a vaříme v nálevu 3-4 hodiny.Nálev slijeme do kanálu.Šneky vyčistíme pomocí ostrého háčku, odstraníme vnitřnosti, masíčko zůstane.Ulity vymyjeme, vyškrábeme vyvyaříme ve vodě. Připravíme si nádivku: Rozemeleme vepřové škvarky, šalotku, nať ze šalotky, trochu česneku, křenu, strouhané petržele, včetně natě.Všechno najemno a rozmíchat.Umyté ulitky naplníme kouskem nádivky, dáme kousek šneka a přikryjeme kouskem nádivky.Lehce posypeme strouhankou, dáme na 10 minut zapéct do horké trouby.Ulity obrátit otvorem nahoru.Podáváme s bílou vekou namazanou máslem a posypanou chřestem, zapíjíme lehkým bílým vínem. Inu Francie, šneci a, laBurgung.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 76.122 (?), 15.2.2009 23:20

Slimáky taky? Já myslel že šneky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika