Škůdce pod kůrou ovocných stromů



Stránky: 1,  2,  3,  4   
hondacvc - (7) - 13.219 (?) 
28.2.2017 15:17, zobrazeno: 24398x
Starší ovocné stromy jako jabloně a švestky jsou napadené nějakým škůdcem viz foto. Tento červ si dělá cestičky pod kůrou. Kůra se postupně loupe a opadává, větve následně schnou. Odstranění uschlých větví nebo napadených větví nepomůže, další roky schnou další a další větve. Tyto červy vyzobávají datlovití ptáci. Prosím o radu jak se tohoto škůdce zbavit a jestli nějak lze zachránit napadené stromy.
červ
červ
červ
červ
poškozená jabloň
poškozená jabloň
poškozená třešeň
poškozená třešeň
napadená švestka 1
napadená švestka 1
napadená švestka 1 - detail
napadená švestka 1 - detail
napadená švestka
napadená švestka
napadená jabloň
napadená jabloň
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 28.2.2017 15:34

Vezmu to od konce. Jabloň je stará, nemocná, zachraňovat ji nemá smysl.Totéž platí o staré švestce. Larva je nejspíš od motýla drvopleně či nějakého brouka, snad tesaříka, ale ona není hlavní příčinou, že strom je starý a suchý. Třešeň je víceméně zdravá, poškození bylo patrně mechanické nebo mrazem a strom se z okrajů hojí. Poslední jabloň je důsledek nesmyslně drastického zmlazovacího řezu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
hondacvc - (7) - 13.219 (?), 28.2.2017 15:45

Děkuji za reakci. To nesmyslné drastické zmlazování bylo právě kvůli tomu napadení, bylo to buď a nebo. Bohužel larvy jsou už asi v celém stromě a odstranění viditelně napadených větví nepomůže. Říkáte, že larva není hlavní příčinou? Proč se to tedy šíří na další stromy? Jak tomu zabránit? Snad ne všechny pokácet. To by mi tam zůstaly jen ty mladé, které ještě nerodí a kvůli hroznému suchu v posledních letech se jim ani moc nedaří. Prosím poraďte s řešením, mockrát vám děkuji.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Walter - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1252) - 168.103 (?), 28.2.2017 17:03

Larva je následek. Hlavní příčinou je nesprávný řez. V mnoha případech na obrázcích není uplatněný řez na větevný kroužek a následně pahýly zasychají, zatéká pod uschlou kůru, kůra zasychá dál a odlupuje se a odhalené dřevo je přímo nabízeno škůdcům. Škůdce napadá oslabené a neoštřované stromy. Např. na snímcích jsem nikde neviděl zatření holého dřeva stromovým balzámem nebo aspoň latexem, protože po napadení živočišným škůdcem zpravidla dojde k napadení dřevokaznou houbou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 67.66 (?), 28.2.2017 17:15

Já bych nebyl tak příkrý.  Řez za všechno nemůže. Jednou z příčin je samotný věk.  Stromy jsou přestárlé a umírají, to je v přírodě normální. Obrázky s názvy Poškozená jabloň, Napadená švestka, Napadená jabloň ukazují ovocné stromy daleko za svou běžnou životností. Myslet si, že když takovému odumírajícímu stromu vydloubneme červíka, uříznem suchou větev a pokropíme ho mědí, že vyskočí, všechno zahojí, bude dalších sto let přirůstat a plodit, je bláhové.
   Chce-li se člověk dožít vysokého věku, nestačí, když začne zdravě žít v osmdesáti. U stromů je to stejné. Začít o něj pečovat v tomto stavu nemá smysl. Navc špatně - ty vlky vyrůstající z tlustých větví bylo třeba úzkostlivě šetřit, je to jediná šance na asimilaci a náhradu suchých větví. A ne je všechny ošmidlat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
hondacvc - (7) - 13.219 (?), 28.2.2017 17:40

Asi máte pravdu, stromy už jsou hodně staré, snažil jsem se je zachránit, některé už jsem bohužel musel pokácet. Ale v kácení bych pokračovat nechtěl, cokoliv nasadím tak nechce růst, asi z nedostatku vláhy, poslední roky je hrozné sucho. Před pěti lety jsem nasadil polokmen jabloň Golden D. a jednu hrušeň. Oba stromky vůbec nevyrostly a kmínek je stejně silný jak když jsem je kupoval. Přírustky minimální.

S tím, jak jsem ošmidlal stromy na obrázku, a že bych měl šetřit vlky souhlásím, vypadá to hrozně, ale zároveň jsem chtěl snížit korunu stromu. Ono to vypadá asi hůř než to je, vlků je tam stále dost. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 67.66 (?), 28.2.2017 18:03

cokoliv nasadím tak nechce růst, asi z nedostatku vláhy,

Nevěřte tomu. Nejhůř rostou mladé stromky v sadu po vykácených starých stromech. Půda je utužená, vyčerpaná, ty letité stromy nejen že z půdy braly živiny, ale odváděly do ní zplodiny metabolizmu. Řešení je dvojí.
1. Stromy vytrhat, plochu zorat, vyhnojit, vyset zelené hnojení nebo brambory Sázet pak do odpočaté půdy.
2. Pařez vykopat,. půdu vyměnit nebo aspoň výrazně obohatit kompostem, zeminou, substrátem, uleželým hnojem, příp draselným a forforečným hnojivem, podle reakce vápencem.  Sázet na kopec do takové vylepšené půdy. 
    V obou případech Vám stromky porostou před očima. Dá to ale fušku, vím, o čem mluvím. Vykopat jabloň 3/4 metru v průměru mi dalo 2 dny a zaplnit jámu zpátky další den.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
hondacvc - (7) - 13.219 (?), 28.2.2017 17:20

Děkuji za odpověď, to co píšete dává smysl, ale stromy byly napadené ještě před tím než se začaly prořezávat a u švestek se řez vůbec neprováděl, přesto schnou a něčím trpí. Rány byly vždy ošetřeny štěpařským voskem, toto jsou poslední fotky hned po řezu ještě před nanesením vosku. Starší stromy v okolí, o které se nikdo nestará mají stejný problém, postupně se to rozšiřuje. Myslím, že se to objevilo cca před čyřmi lety a pořád se to zhoršuje.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 67.66 (?), 28.2.2017 17:38

Starší stromy v okolí, o které se nikdo nestará

Myslím, že jste ten problém pojmenoval zcala správně. Jen ten výraz "Starší" je trochu eufemizmus

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
hondacvc - (7) - 13.219 (?), 28.2.2017 17:46

smiley, bohužel..

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika