Škůdce na broskvi



host - 91.21 (?) 
27.6.2009 18:39, zobrazeno: 7545x

Na kmeni broskve těsně u země jsem zjistil klejotok.Při podrobnějším zkoumání jsou tam vidět drobné piliny, něco tam asi vrtá a proto to teče.Co to je a co s tím?

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
brunop - (1) - 83.30 (?), 6.7.2009 10:15

Mam dojem, ze mam to iste na ceresni.

Zdravím všetkých. Cez víkend som si všimol na kmeni čerešne tesne nad zemou, že kôra je zdurena a spod nej ako keby sa vytláčali piliny, alebo také niečo. Kôru som olúpal (opadávala už aj sama) a pod ňou bola úplne kašovitá hmota a nejaké tučné červené húseniece (asi 5 ks). Najhoršie, že neboli zažrané len pod kôrou, ale na niektorých miestach aj hlbšie do kmeňa. Miesto som očistil, vystriekal wapkou a po uschnutí nastriekal prípravkom proti hubám, a proti cicavému hmyzu (mal som to už rozrobené v postrekovačoch). Čerešňa je mladá, rodí pekne a nerád by som o ňu prišiel. Ak viete, poraďte mi prosím, ako postupovať ďalej. Čo s tými dierami v kmeni. Ďakujem za rady.

Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Skalovi.pisek - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (336) - 161.138 (?), 7.7.2009 20:08

Po prohlídce oloupaného kmenu třešně mám pocit, že tím odloupáním kůry v takové ploše jste ji odsoudil k záhubě. Ten zbytek kůry není schopen uživit tak velkou korunu. Je vidět, že dosud vegetovala zdravě. Myslím, že ty larvy byly až následná záležitost. Ten kmen vypadá, že je zasazen příliš hluboko (utopen). Zkuste okolo kmenu odrýpat zeminu. Přihodilo se mi něco podobného u broskve. Při silném dešti se mi ke stromku naplavila zem, čehož jsem si nevšimnul. Až když začal chřadnout, odkopal jsem zem a zjistil, že už je tam hniloba krčku. Tu ránu po odloupání bylo třeba ihned zatřít štěpařským voskem.

Pro hosta 91,21 s děravou broskví. Nějak mi nejdou dohromady piliny a klejotok. Kdyby to byl tesařík, vrtal by v suchám dřevě a nemohl by způsobit klejotok. Jiná věc by byla, že ten stromek je jinak nemocný (klejotok by byl i na jiných částech stromu) a dřevokazný hmyz napadl již odumřelou část stromu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 37.48 (?), 27.7.2014 22:02

Dobrý den.Koupila jsem domek a na dvoře je broskev.Už je určitě dost stará, některé větve už zasychají.Ale co mě zarazilo je ta věc.Večer slyším křoupání v kmeni stromu a přes den tam lítají nějací černí brouci, pěkně velcí.Pod stromem jsou i piliny.Co to je a co s tím.Můžete mi poradit?

Děkuji Doležalová Hana

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 49.39 (?), 28.7.2014 10:54

Určitě to není dobře. Podle mého názoru se bude jednat o larvy některého z dřevokazných brouků - typ tesařík, kozlíček, drtník, apod. (anebo dřevokazných motýlů  - typ drvopleň apod.)

Do dřeva se těžko aplikuje jakýkoli insekticid. Pomoci by mohlo do dírek v kůře (pokud tam takové viditelné dírky jsou - ale někudy ta drť vypadávat musí) injekční stříkačkou vpravit insekticid. Třeba někdo (p. Vinšálek?) poradí, jaký mechanismus účinku by to měl být - dýchací či požerový jed, hloubkový či systemický účinek?).

Létající brouky by bylo vhodné lépe popsat anebo ještě lépe - vyfotit.

Josef...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika