Škodí kachny v okrasné zahradě?



host - 83.91 (?) 
10.2.2018 5:49, zobrazeno: 2922x

Do zahrady nám začaly dírou v plotě chodit divoké kachny. (Moc divoké tedy nejsou, vlezly tam i při kácení stromů motorovou pilou.) Vloni jsem si všimla, že v sousední zahradě něco pilně sbíraly v trávě, možná slimáky. Mám kachny nechat chodit na zahradu - nehrozí nebezpečí, že budou oštipovat rašící květiny? (Zeleninu nepěstujeme.) Nebo raději díru ucpat?

A naopak - pokud jsou kachny užitečné, jak zařídit, aby na zahradě zahnízdily nebo se tam zdržovaly co nejvíc? Je tam několik jezírek (přirozených, plněných spodní vodou) a dva potoky. Přikrmovat? Postavit jim nějakou boudičku? Zjara budou mít určitě mladé, vloni jich bylo celé hejno, teď k nám chodí kačer, kačena a s nimi jedna kachna světlá, vypadá skoro jako domácí, ale chodí mnohem víc vzpřímeně.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 221.17 (?), 10.2.2018 6:26

pokud jsou kachny užitečné... Vše živé na tomto světě má důvod k tomu, aby na světě bylo. Tak si dejte na vhodné místo lavičku a kochejte se. Dělám to taky tak a stále žasnu, co se na mé zahradě ukáže. Je to krásný pocit, že zrovna tady se cítí v pohodě. Stanislaw

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6491) - 9.135 (?), 10.2.2018 8:49

Kachna není husa, tedy se systematicky nepase, spíš hledá něco živého. Ale to neznamná, že nebude oždibovat něco - cokoliv. Spíš to tlapama uplácá. Uvidíte a dřív či později tu díru spravíte. Sedět na lavičce a kochat se jak mi kosi a kvíčaly likvidují úrodu jahod, třešní, višní, hroznů, rybízů, to nedokážu. Nemám TAK velikou lásku k přírodě. Jsem z poměrně starší generace a pro nás byla (a je) kachna krásná na pekáči. Takže ano, kochal jsem se hejnkem na dvoře a lascívně si je představoval nahaté a do zlatova opálené. S bramborovým knedlíkem a zelím.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
konvalinka - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1285) - 240.228 (?), 10.2.2018 11:13

Mám na to stejný názor jako pan Stanislaw. Bohužel neporadím, kachny jsem nikdy nechovala, nevím přesně, jestli by i kytky uždibovaly či ne. Mám jezero, kachny bych měla ráda, lítají k nám taky celkem často, ale pes je na pokoji nenechá. Ty naštěstí stíhají uletět. Chodí k nám pravidelně bažant, ale teď si uvědomuju, že jsem ho už pár dní neviděla. Jeden padnul za vlast už na podzim, taky jeden zajíc. U nás je to složitější, protože k nám pravidelně chodí i lišák, takže nevím, jestli to má na svědomí všechno pes, či jedou s lišákem napůl. Jen u vraždy bažanta jsem byla, zamotal se do živého plotu a nezvládnul uletětcrying Než jsem zařvala, zařval bohužel on. Ano, taky mne ptáci nebetyčně se.ou, protože nám sklidili absolutně všechnu úrodu, všechno, co jsme nazasíťovali. Zajda ohlodal na druhý den vysazenou meruňku(moje chyba, nedala jsem ochranu)Na druhou stranu se chovají přirozeně, hledají potravu tam, kde je nejjednodušeji dostupná a kde je jí nejvíc. Tak jsem chodila měsíc vymotávat kosy ze sítí na jahodách a malinách a brblala jim, že jsou to trdla hloupé. Nikdy bych jim neublížila. Za bažanta jsem ráda, potřebovala bych hejno slepic, co by mi vyklovaly různé larvy z kytek, jeden bažant to těžko zvládne, ale díky alespoň za něho. Slepice by u nás taky nepřežilyno

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6491) - 9.135 (?), 10.2.2018 11:39

hledají potravu tam, kde je nejjednodušeji dostupná a kde je jí nejvíc.

Jenže tím konkurují v mém potravním řetěci. Takže tím se naše záměry kříží. Tedy využívám všech možností, které mi rozum dává, abych zvítězil.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů20:33
Nářadí pro průklest vysokých stromů19:15
Podklad dlažby na terasu22.4.2024
Výběr hliníkové pergoly od A do Z22.4.2024
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika