Rostlinné insekticidy



Stránky: 1,  2   
Jerome - (18) - 82.60 (?) 
22.11.2007 11:33, zobrazeno: 25093x
Dostala se mi do rukou kniha od R. Pavely "Rostlinné insekticidy" - hubíme hmyz bez chemie. V ní se píše o tom, že vylouhované roztoky z některých rostlin (vratič, rajče, kopřiva, šalvěj, afrikán....) mohou jako postřiky odpuzovat či dokonce hubit žravý a savý hmyz, i když významněji se účinek projeví v dlouhodobém používání. Nemáte někdo s těmito extrakty zkušenosti? Není to spíše "duchařina" (když to přeženu)? A dále - pokud by to fungovalo, šlo by to míchat ev. s postřikem na list u jabloní? Díky za odpověď!
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 251.23 (?), 7.2.2008 18:05

Autor je vědeckým pracovníkem Výzkumného ústavu rostlinné výroby. Takže si můžete být jistí, že to duchařina není. A mimochodem pokud to umíte, tak to opravdu funguje.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
tomast - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (572) - 228.179 (?), 8.2.2008 7:41

Proč  "duchařina"?
Víte, jaký je prapůvod pyrethroidů? To jsou insekticidy  3. generace, které dneska koupíte v každé drogerii a jsou účinnou složkou těch odpařováků, co se (proti komárům) strkají do zásuvky.
Na počátku bylo pyretrum, což je surový extrakt z jakési jihoamerické kopretiny, domorodí obyvatelé jej proti mouchám používali od nepaměti. Moderní organická chemie jenom trochu upravila strukturu výchozí sloučeniny tak, aby byla stabilnější a tudíž ještě účinnější.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 218.53 (?), 16.2.2008 20:02
Opravdu se nejedná o žádnou duchařinu. Já osobně fandím afrikánům, které sázím do truhlíku i mezi muškáty a na záhony mezi květiny celkem pravidelně. O zelenině nemohu nic napsat, protože jí nepěstuju a ani s ní nemám žádné pěstitelské zkušenosti. Ale u květin afrikán plní funkci zdravotní policie. Nejen, že některým potvorám značně smrdí, ale v zemině dovede na své kořínky vázat některé parazity a ty pak klidně vyhladoví a oni exnou. Týká se to i zeminy, kterou si přinesete domů z obchodu a máte pytlík v pohybu, jak to v něm žije, že to vypadá, že všechny živé potvůrky si právě ten Váš vybraly za místo pro mejdan. Navíc afrikáni Vám přežijí i velké sucho a nedostatek vláhy snášejí přímo vzorově. **Kosice**
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 121.242 (?), 1.3.2008 18:34

Nuz, rastlinne insekticidy su napriklad i

-nikotin, vysoko ucinny proti savemu hmyzu, kratka perzistencia, avsak silne jedovaty pre cloveka. provizorne mozno pouzit prefiltrovany vyluh z tabaku vysokej koncentracie, avsak aj ten je jedovaty.

-uz spominane pyretrum -- v zapadnej europe pribudaju hlavne do zahrady pripravky na baze prirodneho pyretra, perzistenciou a potenciou sice synteticke derivaty ako deltametrin alebo cypermetrin nedosahuju, ale ucinne su dost, hlavne na rychlu eliminaciu skodcov

-neemovy olej (obsahuje azadirachtin) -- tiez dost ucinny prirodny produkt; ucinkuje proti sirokemu spektru hmyzich skodcov a aj skodlivych roztocov, ucinok nie je taky rychly ako v pripade nikotinu a pyretra, ale o to trvalejsi.

Len neviem, ci uz sa preparaty na baze tychto latok presadzuju aj v CR, su nie natolko cenovo vyhodne ako syntetika, ale...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 185.31 (?), 25.4.2008 10:45

Neplest si afrikan a aksamitnik. Jsou sice pribuzne a i afrikan je druh aksmitniku, ale co do ucinku je tu podstatny rozdil. Proti msicim, hadatkam, belaskum a spol. funguje pouze aksamitnik rozkladity, to je ten jakoby plnokvety afrikan. Ty kytky jsou opravdu vsemocne, bohuzel smrdi i lidem. Davam je mezi zeleninu i ostatni kytky. Jinak je proti msicim dobra i levandule a proti dratovcum podbel a mesicek. A ty voni i mne :-) Michaela

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 181.38 (?), 6.4.2008 17:20

Ano rostlinné insekticidy docela velmi dobře fungují... jen je nutno dodržet doporučovanou koncentraci. Dalším možným zádrhelem může být nutnost opakování postřiku oproti chemickým insekticidů... ale jinak jsou rostlinné insekticidy učinné. Ano lze kombinovat s postřiky na list.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 132.122 (?), 7.4.2008 8:51

Některé rostlinné insekticidy jsou skutečně účinné, ale mnohé z nich nebezpečné i pro člověka (např. vývar ze 3 cigaret usmtí dospělého člověka) a přitom nikde se nedozvíte, jak působí na neškodný, resp. užitečný hmyz, včetně přirozené nepřátele škůdců. Takže jejich přednost před "chemii"  je někdy značně diskutabilní.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
jekyll - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (498) - 214.25 (?), 7.4.2008 9:13

“Všechny látky jsou jedy, nic není nejedovaté. Pouze dávka způsobuje, že látka přestává být jedem.”
Paracelsus (16.století n.l.)

To s tým vývarom 3 cigariet máte už overené?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 80.39 (?), 7.4.2008 9:39

S těmi cigaretami je to blbost. Každý,  kdo sloužil na vojně před érou dostupného konopí Vám to potvrdí. Kouřili jsme čaj a pili vývar z cigaret. Do magoráku pro 3-4 lidi padla krabička Startek a nepamatuji, že by někdo skončil u nás na ošetřovně.  

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika