Poraďte co je to za škůdce - hryzec?



Stránky: 1,  2,  3   
host - 205.13 (?) 
22.4.2009 10:42, zobrazeno: 26565x

Dobrý den,
na zahradě mi řádí něco jako krtek, ale nedělá hromádky. Je to snad nějaká krysa? Někdo mi říkal, že existují nějaké vodní myši či krysy?

Zahrada je kousek od potoka. Je skrz na skrz provrtaná chodbami, které mají až 4 cm v průměru. Některé chodby jsou viditelné – je nadzvednutá půda nad nimi, ale některé jsou i hlouběji. Ale hromádka jako krtinec nikde. Když do ní strčím hadici s vodou, voda nikde nevychází na povrch (už jsem si říkala, že by to mohl být dobrý systém zavlažování, pokud ovšem nezavlažuji zahradu sousedovi – ten má po celé zahradě trávní, tak není poznat, zda jsou chodby i tam). Samozřejmě jsou chodby pod zeleninou apod. Např. pod celým řádkem okurek – ale nepřipadá mi, že by byly okousané kořeny, protože stačí, abych je přimáčkla k zemi a rostliny dál rostou. Co to je a jak se toho zbavit? Poradí mi, prosím, někdo? Předem díky.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6461) - 70.100 (?), 22.4.2009 13:04

Jsou to hryzci, nemáte štěstí. U potoka se budou držet.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 96.64 (?), 22.4.2009 15:18
Ano, je to hryzec vodni. Mam take zahradu u potoka a nema cenu s nimi bojovat. Krasny angrest jsem po 11 letech jednoduse vytahl jak mel okousane koreny. Hrusen se 8 let jenom trapi, protoze jeji koreny proste hryzcum chutnaji. Chemii jsem nikdy nepouzil a spoleham na kuny a lasicky. R.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 23.83 (?), 4.6.2017 1:39

jsou to krtonožky, vyčtete, ale díky eu jsme odsouzeni za chvíli kupovat zeleninu v obchodních řetezcích, protože jedna samička naklade aý 300vajec,,a nikdo neví kolik se jich v zahrádce pohybuje,  mám pasti, zkouším jar, vš darmo, vrtá stále díry se provalí při zalévaní..

kdo jezdí do rumunska, chorvatska Maďarska tam sežene přípravek, ale naši vlezdo.. to nedovezou, že to brusel zakázal...

zrůdný tvor
zrůdný tvor
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 241.179 (?), 4.6.2017 10:15

O jaký přípravek se jedná?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 131.14 (?), 25.8.2009 18:22

dobry den, mozno je to hryzec vodni k zivotu potrebuje korene ovocnych stromkov a ine, bojovat s nim mozete ale vojnu nev?rada-do zeme vtlacit 30cm roksora-drot-nato napojit 220v nechat par min. a opakovat rano-obed-vecer, lebo neviete kedy to chodi zrat.robte to striedavo po celej zahrade a dlho az to cudo prejde niekam inam trebars do suseda.pozor na bezpecnost?tak vela stastia. rbs.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 175.250 (?), 25.8.2009 20:51

Už jsem o tom tady psal ale těžko to najdu, takže něco o hryzích. Jsou vodní a ty které nejsou vázány na vodní toky. Mne sežraly 2 stromky a proto jsem jim vyhlásil totální válku a byla úspěšná. Pomocí pastí a tablet byl nakonec pokoj. Do pastí se chytilo asi 15 až 20 hryzců kromě toho 2 lasičky (jedna živá puštěna) asi 2 vrabčáci, několik hrabošů a jeden krtek. Na vlastní oči jsem viděl chytit se 2 hryzce (měl jsem tam kempingové křeslo a pozoroval). Krtek ten se nechytí, jenom přisune čumáček, vrátí se a hlínou uzavře východ a částečně tím zahrne past. Chodby krtků využívají i hryzci a jelikož jejich kutací schopnosti jsou omezeny, tak když dělají chodby, tak podél praskliny v půdě a hlínu hrnou do škvíry. Hnízdo hryzců je asi do 5 až 10 metrů od zlikvidovaného stromku pod povrchem asi 15 cm a tvoří jej 3 dutiny asi 15 cm v průměru a půl metru od sebe. Jedna komora byla napěchovaná krátkými kousky kořenů do síly asi 1 cm, druhá tvořila hnízdo se senem a kousky igelitu, třetí tvoří záchod. Co je důležité, chodby hryzců jsou těsně pod povrchem a dají se pomocí motyky sledovat a rozkopat.
Past je nejdůležitější a je to klasická kovová, plechový výlisek určený krysy. Důležité je aby nášlapná plocha na kterou se jindy umísťuje návnada, byla co největší aby nešla obejít. Některé pasti jsem upravil nanýtováním malého plíšku. Návnadu jsem nepoužíval žádnou.
Umístění pasti je do rýhy asi 10 cm široké (vyhrábnuto motykou), 30 až 40 cm dlouhé s úrovní asi 1 cm pod okraj chodby. Čelo chodby musí být kolmé a pečlivě seříznuto a past téměř přiražena. Finta je v tom, že hryzec vylézá ven z díry (krtek ne) a jakmile šlápne, tak to má „za krkem“. Z počátku jsem z pastí vyndával hryzce téměř denně. Celkově jsem měl pastí asi 5 kusů plus mínus, nepamatuji. Asi za 14 dní jsem pak nasadil zplyňující tablety PH4 což je nějaký bojový plyn a používalo se to na vzteklé lišky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 131.14 (?), 1.9.2009 20:36

prepacte ale je to moc cm.a metrou, strasne pomale zatial si hryzce zeru.chce to tempo-220 ele.prudu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
tulipanek - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (151) - 208.21 (?), 26.9.2013 10:49

Také bychom potřebovali pomoci s identifikací potvůrky, která nám vytváří na zahradě chodbičky v průměru cca 4-5 cm, některé jsou těsně pod povrchem půdy, zemina nad nimi je lehce nadzvednutá, v jiném místě zachází hlouběji do půdy. Ikdyž cesty ušlapávám, jsou vytvářeny znovu na stejném místě, většinou podél plotu a chaty, kde máme vysázené mimo jiné i cibuloviny. Hromádky jako od krtka jsme nezaregistrovali, nezaznamenali jsme zatím ani žádnou škodu na rostlinách, kromě uvadlé jiřinky, která měla podhrabané kořeny, hlízy myslím ožrané neměla. Zahrádky se nacházejí nad řekou cca 200 m. Trochu se obávám, že popis by mohl odpovídat níže zmíněnému hryzci?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 57.250 (?), 26.9.2013 10:53

Váš popis ukazuje na hraboše.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika