Pletivo na ochranu proti hrabošům



   Předchozí příspěvky  |  <  6   
            
host - 129.22 (?) 
5.10.2016 1:58

Hraboše bych z ožirání kořenů vůbec nepodezíral, v tom jsou nevinně.
Stejně jako z ožírání kmínků, i když přiznávám že praktickou zkušenost s tím mám jen velmi částečnou protože:

Na stanovišti kde jsem měl výzkyt hryzců jsem nemusel balit kmínky pletivem proti zvěři protože to byla oplocená zahrada a kmínky mi nikdy nic neokousalo. Ale vysadit jabloň bez drátěného koše byla vyloženě zbytečná práce a u ostatních druhů obrovský risk jen s minimální nádějí na přežití. Vysoká hladina podzemní vody a cca 150m vzdálený rybník a bažiny.
*
Na úplně jiné lokalitě, cca 1km od nejbližší vody a to jen lesního potůčku, uprostřed polí, luk a poblíž lesa bylo a je hrabošů spousta. Ale protože jsou všechny kmínky obaleny proti lesní a polní zvěři žádnou škodu okusem hraboši jsem zaznamenat nemohl.
A co vím, nebo slyšel jsem od předků tak tam díky okousaným kořenům padla ze stovek stromů za hodně dlouhou dobu jen jedna jediná jabloň...
A jak píše p.Miloš o těch chodbičkách, tak těch tam je po některých zimách až neskutečné množství.
*
Chtěl jsem tím jen napsat, že hraboš a hryzec škodí každý jiným způsobem a v jiných podmínkách. Aspoň podle mých zkušeností...

Rafael.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
            
host - 149.148 (?), 6.11.2021 9:50

Drátěné koše se standardní velikostí ok cca 16mm nemají na ochranu stromků A2 vliv zejména v dalších letech růstu, kdy kořeny prorostou koši a hraboši spokojeně okoušou veškerou kůru kořenů mimo koše, takových stromků jsem musel pracně vykopat již více, pracnější je to právě kvůli těm velkým košům, které musíte celé obkopat a s celou váhou zeminy a kořenů v nich je vyvrátit a vytáhnout z jámy. Čili abych to shrnul, koše jsou pro podnože A2 apod do pár let od výsadby k ničemu. Stromky s ohlodanou kůrou kořenů přestávájí růst a prosperovat a jen živoří v pletivovém "květináči" s uhnilými ztrouchnivělými kořeny vně koše (při vykopávání takových stromků je to vše jasně vidět i s pokusy stromu zatáhnout okousanou kůru kořene, jenže hraboši ve svém bestiálním díle neustávají a tak stroemk postupně ztratí sílu poškození kořenů zatáhnout zbývající kůrou) Kořeny stromků takto povrchově ožírají prokazatelně celé kolonie hrabošů, sám jsem jich desítky pochytal do průběžné norové pasti švýcarského patentu. (má plastovou spouštěcí vidličku v průlezu, která spustí "gilotinu", bohužel dokázla chytit i zvědavého křečka polního či neškodného krtka) Absolutně nevím jaké zábrany použít proti tomu moru hrabošů.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 17.131 (?), 1.3.2023 9:42

Má někdo zkušenosti jak dlouho to pletivo v zemi vydrží? Nechci to pro stromky ale pro vyvýšené záhony a jestli to má vůbec cenu, pokud to třeba po 3-4 letech totálně zkoroduje...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 9.142 (?), 1.3.2023 12:02

Pozinkované vydrží dlouho. Všechny stromky v pletivu mi po pár letech odešly na různé rakoviny a podobně. Jestli to byla příčina nevím, pletivo už nedávám.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 1.57 (?), 4.8.2017 16:13

Ako ochrániť už posadené jablone?,stačilo by dať okolo stromu dať také pletivo priemer cca 60cm a do hlbky 50-60cm. Vraj hryzec hrabe len do hlbky 40cm.Podhrabal by sa?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 170.198 (?), 23.9.2017 20:15

Pred 3 rokmi som vysadil stromčeky do záhrady a zopár z nich hryzci požrali. Boli to hlavne jablone, altanova ring. a taktiež višňa. Nové stromčeky už sadím len do klietky s králičím pletivom. Chcel by som sa spýtať, aké máte skúsenosti, či aj hrušky poškodzujú hryzci. Hrušky mám aj na dule aj na planej hruške. Mne zatiaľ (kop-kop) ani jednu nepoškodili - či aj hrušky sadiť do klietky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
bunny - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (813) - 67.176 (?), 23.9.2017 20:35

áno, zožerú aj hrušku. túto jar som jednu vytiahol zo zeme, ďalšie tri zostali ale napr. v auguste som videl k jednej dieru, teda bude zrejme už tiež podrytá a vyžratá. ja už dávam všetko do pletiva. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
<  6   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika