Mravenci, mravenci a zase mravenci



Stránky: 1,  2,  3   
host - 109.108 (?) 
28.4.2011 14:35, zobrazeno: 27705x

Tak to vypadá na mojí zahradě.Hlavně se usídlili v zeleninových záhoncích a ničí špenát-zřejmě kořínky -a vgypadá to, že z něho nic nebude.Co dělat při takové invazi?Kdyby byli v trávníku nebo mezi dlažbou asi bych to ani neřešila, ale zeleniny je mi líto.Kdo to ví, odpoví.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 16.250 (?), 1.5.2011 12:25

Já zkusil například opatlat strom zubní pastou a za pár hodin vyschla, vyprchal odór a vesele lozili dál.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 151.189 (?), 1.5.2011 21:07

Je nekolik moznosti, od biologickych pres biochemicke po chemicke.

Zastavam nazor, ze nejlepsi (protoze cileny a vysoce ucinny) prostredek jsou nastrahove preparaty. Pokud zjistite kde maji hnizdo, alespon priblizne, vyhubite je vhodnou nastrahou behem par dni, max. tydne. Velmi ucinna a vydatna je napriklad nastraha Maxforce LN granulat (ucinna latka imidacloprid 0.05%, s aromou medu), staci v blizkosti hnizda nebo v mistech s masovym vyskytem mravencu rozsypat 8 - 16 gramu granulatu; podobne ucinne jsou napriklad preparaty Naturen Ameisenmittel od fy. Celaflor (uc. latka spinosad 0.2%), ten se muze pouzit jako nastrahovy posyp nebo v redeni 40 g na litr vody jako zalivka hnizda, celkem dobry je i Ameisenbuffet od fy. Neudorff (spinosad 0.08% v kapalne nastraze + dve nastrahove stanicky), jenom ty nastrahove stanicky treba nastrazit nekam kde na ne nesviti prime slunce (uc. latka je UV zarenim rychle rozkladana). Jestli zadny z techto preparatu nesezenete, zabira i znamy cesky Formitox, odporococel by jsem ho smisit 1:1 s medem nebo jinou potravou, ktera je silne laka, taktez se da pouzit jako ucinny nastrahovy insekticid borax nebo kyselina borita, v mnozstvi ca. 0.4 - 1 gram na 20 gramu nastrahy (med, susene mliko, drvene keksy apod.). Vyhodou nastrah je, ze mravenci tyto preparaty zavlecou do hnizda a nakrmi nima larvy i kralovnu, takze cela kolonie behem par dnu vyhyne.

Pokud vite zcela jiste, kde sa jejich hnizdo nachazi (venku), muzete je pomerne jednoduse zlikvidovat tak, ze pripravite rozotk/emulzi/suspenzi bezneho sirokospektralniho insekticidu (napriklad Decis, Cyper, Talstar, Nurelle D, Actara v ca. 2-nasobni davce, nez je odporoucena na postrik rastlin, tj. napr. 3 - 5 mL Decis Mega nebo 2 mL Cyper 100 EC nebo Talstar 10 EC nebo Nurelle D nebo 0.4 g Actara 25 WG na litr vody), potrebny objem je 1 - 2 litry jichy a s timto to hnizdo zaplavite, tj. nalijete to do nej pomoci konve nebo vedra.

Dulezite je dat pozor na zdroje pitne vody a toky, nezaplavujte hnizda mravencu pri studnach nebo rybnicich, taktez mravenc lesni je chranen, nesmi byt huben insekticidy; krome toho zlikvidujte msice a puklice a jiny savy hmyz, pokud mate nima napadene rastliny/kultury.

A pokud vam mravenci nepusobi rozsahle skody na plodinach nebo se nepresouvaji do domu, nenicte je za kazdou cenu, oni jsou i uzitecni, lovi kupr. mnoho zravych skudcu, jako jsou ruzne larvy a plzi.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 90.129 (?), 27.5.2011 7:07

Dobrý den,

mám na zahradě už několik let ve stráni v zasypaném pařezu obrovské mraveniště lesních mravenců. Už jsem vyzkoušela různé rady i různé preparáty a to aplikované přímo do mraveniště a nic. Ti holomci si pěstují na stromkách mšice, tak alespoň to likviduji. Připadá mi ten boj hodně marný, tak přeji alespoň ostatním hodně úspěchů. Já vidím jediné řešení, bagr a celé mraveniště vybagrovat a převést jinam. Bohužel bagr se mi tam nedostane (nadělal by obrovské škody),tak jdu bojovat jinak.

nezdolní lesní mravenci
nezdolní lesní mravenci
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 47.93 (?), 27.5.2011 7:50

mravence likviduju benzínem-jakmile objedvím hnízdo, naleju na něj trochu technického benzínu, zapálím, prohradu hořící půdu a mám klid... prej je dobrý i kypřící prášek, sežerou ho a prasknou...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
pepa kot - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (385) - 64.250 (?), 27.5.2011 8:07

Povídá se, že když je hodně mravenců -bude prý suché léto.Co je na tom pravdy nevím, ale třeba mravenci zlikvidují slimáky. Tak uvidíme. °Hyn sa hukáže°

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 47.93 (?), 27.5.2011 8:28

tak ono už to tak je, že oristě jeden živočich pojídá druhého.. ślimáky naštěstí nemám, ale prej funguje dýt do vyjezeného melounu pivo a to dát do zahrady, slimáky pivo děsně bere a jdou po něm jak slepice po flusu---mravence nemám rád, lezou po broskvi a ta má mšice a to mi prostě vadí..navíc jsou v trávě a vůbec všude kde je mít nechci.. takže je posílám rovnou do mravenčího nebe.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5576) - 133.163 (?), 27.5.2011 10:49
Suché léto, tak to už ani nevím jak vypadá, bral bych ho všema deseti. Mezi mravenci se objevili i noví, a ti jsou obrovští, černí a mají až 1,5 cm.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 47.93 (?), 27.5.2011 11:17

jojo, taky jsem je už viděl.. právě proto je člověk musí uměle redukovat, za chvíli by bylo mravenců neurokom...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 27.5.2011 12:30

Loni se nám mravenci dostali do bytu a do kuchyně. Koupil jsem takové růžové granulky, velikosti mravenčích kukel, které si po nasypání do blízkosti cestiček mravenci okamžitě začali nosit do hnízda. Za 3 - 4 dny po nich už nebylo ani vidu ani slechu. Bohužel jsem si název toho přípravku nezapamatoval a letos na něj nemůžu nikde natrefit. Neporadí náhodou někdo, o jaký se jedná přípravek a zda je ještě v prodeji? Mravenci se nám houfně pustili do malin a vyžírají zárodky plůdků, takže zůstane jenom prázdný okvětní kalich.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika