Mravenci a mšice po celé zahradě



Stránky: 1,  2   
host - 62.248 (?) 
5.6.2014 15:57, zobrazeno: 20513x

Dobrý den,

můj problém se týká mravenců různých druhů (především zrzavých a černých), které máme po celé zahradě. Kamkoliv člověk hrábne, jsou mravenci. Mravenci si budují mraveniště už i nad zemí.  Zkoušíme Loxiran, ale zatím bez výsledku. Také jsme vyhrabávali mraveniště a odnášeli je pryč, ale to je kapka v moři. Samozřejmě celou zahradu zamořují mšicemi. Máme je naprosto na všem - jabloních, švestce, rybízech (naproto komplet napadené a obalené), růžích, a to dokonce i na těch, které by měly být vůči mšicím takřka odolné. Natírám lepem, lepím lepící pásky, stříkám bio postřiky a občas pirimorem a mospilanem a nyní Neudosanem. Mšice máme zelené, černé a krvavé (vlnatky). Je to fakt hrůza. Občas mám pocit, že nás ty mšice taky sežerou. Růže jsem postřikem zachránila jen tak tak. Likviduji mšice i mechanicky (rozmačkávám). Jenže co nám jsou tyto věci platné, když všichni sousedé okolo mají také mšice a nic s tím nedělají. Dokonce nechávají zaschlé stromky a keře zasazené nebo pohozené na zahradě. Takže se nám tam, krom škůdců, šíří i mraky chorob. Je to začarovaný kruh.

Dá se to nějak řešit (kromě vybetonovaní zahrady)? Jsem už zoufalá. Co nesežerou mravenci a mšice, sežerou slimáci nebo zlikviduje padlí aj.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 243.114 (?), 5.6.2014 16:57
Dá - stříkat až do bezvědomí. Lep je na nic, mravenci si přes něj umí udělat můstky, navíc nám docela poškodil kůru na stromech.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 62.248 (?), 5.6.2014 17:02

Stříkat do bezvědomí mravence nebo mšice?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 28.42 (?), 5.6.2014 17:54

S lepom treba byt opatrny, nanasat priamo na koru sa moze len u starsich stromov, t.j. takych, ktorych kora je uz "mrtva" - popraskana, stara, drevita. Aj na etikatach a navodoch na pouzitie na to upozornuju. Ja pouzivam Chemstop Ecofix, lepi dobre a dostatocne dlho. Totiz casom sa tam nalepi kadejaka hmyzia haved, a pokial je jej vela, tak po nej mravci mozu prejst. Preto treba ten lepiaci pas urobit dostatocne siroky, aby to trvalo dlhsi cas, kym sa ta cesticka vytvori. Kriticke je obdobie teraz na jar/zaciatok leta, potom uz mravci az tak skody nenarobia aj ked sa uz dostanu do koruny.  Chemstop z minuleho roka na jar este stale lepil, ked som ho odstranoval. Uz bol ale zaneseny spinou a hmyzom, preto uz nefungoval.

Treba lepom zablokovat vsetky cesty do koruny stromu - teda aj koly, ku ktorym su priviazane (pri starsich zhrdzavenych zeleznych trubkach mozu preliezt aj vnutornom trubky), ohnute konare, ktore sa dotykaju krikov, inych rastlin,... Lep som tento rok nanasal na pasik zo strecovej potravinarskej folie, pouzivanej bezne na balenie potravin.

Nepaci sa mi vsak, ze po odstraneni tychto folii sa z nich stane nerecyklovatelny odpad, takze chcem vymysliet inu strategiu. Doteraz som podu pod stromami neobrabal, ale momentalne to pokusne skusam, lebo v neobrabanej pode sa mravci uhniezdia. Pod stromami, kde som mal najviac problemov s voskami, som vzdy nasiel mravenisko. Ako som sa docital, pocas zimy mravce vosky nanosia na korene stromu a tak im pomahaju prezit, na jar ich odtial vynosia do koruny. Preto je zrejme zasadne zlikvidovat mraveniska v dosahu korenov. 

Minuly rok mi strategia lepenia fungovala, hoci som lepil az v juni, lebo dovtedy som nemal lep. Kde bolo vosiek vela, tam som strekol Neem Azal, kde len trocha, tam sa o ne postarali lienky a ucholaci (po cesky skvori). Pokial su totiz vosky ochranovane mravcami, lienky ich nedokazu efektivne zlikvidovat. Samozrejme, treba byt velmi opatrny pri volbe insekticidov, aby neskodili lienkam a inym uzitocnym organizmom. Rozhodne nie napr. neonikotinoidy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 62.248 (?), 5.6.2014 18:53

Mně lepení na stromy tolik nepomáhá (samozřejmě všechny okolní přístupové cesty likviduji - podpůrné klacíky, kdy polep lepím nad) a nevím, jakým způsobem zabránit mravencům v příchodu na rybíze a růže? Popř. čím ty smetáky mravence zlikvidovat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 185.138 (?), 6.6.2014 0:57

Liquid gel fortox, docela to funguje.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6460) - 14.199 (?), 6.6.2014 6:54

Vítejte v klubu. Malomyslnost není na místě. Prostě ráz počasí posledních roků je takový, že tahle žoužel bují. Mravence v trávě na volném prostoru těžko potlačíte, snad nějaký postřik. Na mšice jak píšete Pirimor, případně Mospilan, dodržujte požadovanou koncentraci. Lepidlo taky funguje, ale je třeba jej neustále kontrolovat.  A nebo ten beton. Natřít pak na zeleno.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
trilobite - (21) - 178.7 (?), 7.7.2014 9:03

Boj s větrnými mlýny :-) Nejvíc mě trápí mraveniště v trávníku. Buď o něj zakopnu, nebo vadí při sekání.

Jednou za čas mi lezou po fasádě zdola nahoru do podbití. Mám tam hledat hnízdo? Nebo na to použít postřiky, lepy,...?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 115.102 (?), 6.6.2014 8:55

Obávám se, že žádné jednoduché a účinné řešení neexistuje.

Já to vyřešil následovně: Velké stromy neřeším vůbec, střední stromy v případě kalamitního napadení stříknu (jabloně sfouknu s obalečem).

Malé stromečky  - používám taky chemstop ecofix. V žádném případě ne přímo na kůru, ale na nějakou pásku, aby se pak dalo jednoduše odmotat a neničilo kůru.

Host 28.42 to popsal perfektně - potřeba onbovovat lep v případě "plnosti mrtvé havěti". Další problém nastává, až se stromy začnou ohýbat pod plody a vy budete podpírat. Mazat každou podpěru chemstopem...

Stačí takto vydržet do spna a oni pak dají pokoj :-)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 62.248 (?), 6.6.2014 13:11

Zrovna dneska se chystám na chemický kokteil. Nejdřív postříkám mšice na růžích a zítra si růžičky dají postřik proti plísni. Snad to růže nezničí. A při té příležotosti omrknu ještě stromy a rybíze.


Díky všem za rady.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika